TOPUKLU EFE HASSASİYETİ

Bugün Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin dikkatimi çeken bir kaç icratını konu etmek istiyorum. Yerel yönetim hizmet binaları ve Cumhuriyet Dönemi mimarisini bugüne taşıyan nostalji esintisi otobüs durakları gündemimde.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun yakından tanıyanlar ne kadar enerjik olduğunu çok iyi bilirler. Bitmez, tükenmez enerjisiyle hep ilklere imza atar. Hızına yetişmek neredeyse imkansızdır. İnsanları şaşırtan bir özelliğe de sahiptir. 
"Başkan bugün ne gibi bir projeyle karşımıza çıkacak?" diye kulağımız hep basın bürosundan gelecek telefonda ya da tarafımıza gönderilecek e-postadadır.  
Seçim olsun veya olmasın hep bir koşuşturma, heyecan hakimdir Aydın BŞB brimleri arasında. 
Gün geçmez ki, ses getirecek bir icraata imza atılmasın. 
Yerel yönetim hizmet binaları ve Cumhuriyet Dönemi mimarisinin izlerini taşıyan otobüs durakları da ses getirecek hizmetlerdi ve getirdi de.

Yerel yönetim hizmet binaları, özellikle mahalleye dönüştürülen beldelerde hizmetin halkın ayağına götürülmesi açısından önemi taşıyor. Otobüs durakları ise; hoş bir proje ve Aydın'a renk kattı.
Gündem çok hızlı değişiyor.

Bir bakıyoruz, Türkiye gündemine oturmuşuz ve ulusal yayın kuruluşları Aydın'ın Özlem'ini gündemine almış, Aydın konuşulmakta. Başkan Çerçioğlu'nun popülerliği Aydın'ın tanıtımı açısından olumlu bir gelişme.
Spikerin, "Aydın'ın Topuklu Efe lâkaplı Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu…" diye başlayan haber girişi ve haber sunumu hangi Aydınlı'nın hoşuna gitmiyor ki…  
İlginç, ses getiren ve bir okadar da beğeni alan hizmetlerle Aydın'ın gündeme gelmiş olması ustayı yani Özlem Çerçioğlu'nu elbette ki bizlerden daha çok mutlu ediyordur. 
Usta yakıştırması tuşlara dokunurken kendiliğinden ekranda beliriverdi. 
Usta!
Hiçte fena değil, yakıştı doğrusu.
İki dönem milletvekili seçilme başarısı gösteren Başkan Çerçioğlu'nun siyasi geçmişinde bir dönem de Aydın belediye başkanlığı görevi var. 5 yıllık ilk belediye başkanlığı görev süresinde de acemilik çekmeyen Başkan Çerçioğlu çok başarılı bir dönem geçirdi.

Çalışkanlığı O'nu başarılı kıldı.

Aydın İl'i 2014 yerel seçimleriyle birlikte büyükşehire dönüştürüldü ve seçimlerin galibi olan Başkan Çerçioğlu bu kez de Aydın'ın ilk büyükşehir belediye başkanı ünvanını eline geçirdi. Aydın büyükşehire dönüştürüldüğü için değil, icraatlarıyla büyük başkan lâkabını hak etti. Taraflı-tarafsız herkesimden destek gördü Büyük Başkan. 
Ben halkın kendisine yakıştırdığı bu lâkabı da çok beğeniyorum. Allah'a mahsus olan büyüklük bir insana ancak, toplum yararına güzel işler yaparsa yani halktan kabul görürse ve Allah nasip ederse yakıştırılır.
Halk yakıştırmış, Allah nasip etmişse kim ne diyebilir ki...
Dikkatinizi çektimi bilmem ama Aydın halkı başkanları için nekadar da çok lâkap türetmiş! 
Yazımın konusu yön değiştirdi! 
Yazımın girişinde belirttiğim iki konu hakkında yazmak istiyordum, ama Başkan'ın lâkaplarına takıldım kaldım. 
Yazım konusundan sapmışken irdeleyeyim şu lâkap konusunu bari!
Başka ne vardı lâkaplar arasında!
Topuklu Efe'yi söyledim.

Bu lâkap Başkan'a en yakışanı ve en popüleri.

Ne de olsa Aydın efe diyarı. Efe lakabı da öyle herkese kolay, kolay yakıştırılmaz. 
Hele de bir kadına. Bunun için çok çalışmak ve hak etmek lâzım.
Kurtuluş Savaşı'nda kadın efelerimizin destansı kahramanlıkları dilden dile bugünlere kadar ulaşmıtır. En ünlüleri arasında İmamköylü Çete Ayşe'dir. Çete Ayşe, TBMM tarafından Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasına lâyık görülmüştür. Hem de kurucumuz Atatürk tarafından. Aydın'ımızın kadın kahramanıdır Emir Ayşe. Çiftlikli Kübra ve Ayşe Çavuş ile birlikte ilk olarak Kepez sırtlarında düşmanla savaşmıştır.
Efe Ayşe ve diğer kadın efelerimizi de yad etmiş olduk. Nur içerisinde yatsınlar. 
Meşhur sözünü de hatırlamadan geçmeyelim Efe Ayşe'nin.
Efe Ayşe demiş ki;
"Bazı kadınların içinde bir pehlivan; bazı erkeklerin içinde de, korkaklıklarından dolayı, bir kadın gizlidir. Kemer belindir, çizme ayağın, börk başındır. Mademki burası bizim vatanımız; biz de bu vatanın olmalıyız.”
İşte; Türkiye'nin kıskandığı ve imrenerek takip ettiği Aydın'ın Topuklu Efe'si Özlem Çerçioğlu'nu tarif eden çok güzel bir söz.
Karakteristik özellikleriyle içinde bir pehlivan taşıdığı kesin. Kendisi vatanımızın bir parçası olan Aydın'a mal olmuştur. Türkiye sevdalısıdır ve adeta Aydın için adamıştır kendisini.
Anlayacağımız Başkan Çerçioğlu da bir efedir. O, çağımızın modern efesidir. Siyasetiçi sıfatı taşıyan ama bunu kabul etmeyen Aydın halkının hizmetkârı olmuş yiğit bir efe ruhludur. 
Bu lâkap Başkan Çerçioğlu'nun üstüne de öyle durduk yere yapışmadı. Haksızlıklar karşısında, halkı için efelendiği için Topuklu Efe ünvanı kendisine bahşedildi.

Hem de halk tarafından.
Özel İdare mallarının dağıtımında yapılan haksızlık nedeniyle verdiği mücadeleyi bilmeyenimiz var mı? Aydın'ın ve Aydın halkının öz malları Ankara'ya peşkeş çekildiği için 19 aydır bu haksızlığa karşı mücadele veriyor. Başkan Akbük'te yerel yönetim hizmet binasını açılışında bu konuyu yine gündeme getirdi. 19 ay önce Aydın'a yanlış yapan Aydın Valisi'nin yine yanlış yapmaya hazırlandığını söyledi. Aydın insanı için adalet talebinde bulundu. Kapalı kapılar arkasında yine Aydın'a yanlış yapılmak istendiğini bildiği için de yine sinirlendi ve efelendi. 
19 ay önce de, halkı için hukuk mücadelesi başlatırken içindeki o efe ruhu depreşti. İsyanının nedeni; AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne Özel İdare mallarının yüzde 95’i verilirken, Aydın’a yüzde 1,5'u reva görülmesiydi. O 1,5'ta hurdalardan ibaretti zaten. 
Hiç bir efe de; kadın olsun, erkek olsun böyle bir adaletsizliğe tahammül edemezdi zaten.

O da susmadı, susturamadılar. 

Çünkü; Hz. Peygamber (s.a.v.)'in buyurduğu; "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır." onun ilkeleri arasındadır.
Aydın'ın Topuklu Efe'si halk için verdiği hukuk mücadelesinde önemli aşamalar katetti. Hem de muhalefet partileri AKP ve MHP'li milletvekillerinin her türlü engellemelerine rağmen. 
Efe Ayşe gibi; Topuklu Efe'de diyor ki;
"AKP'li ve MHP'li milletvekilleri arasından bir babayiğit çıksın, açıklasın! Aydın'ın mallarının geri kazanımı konusunda 19 aydır ne yaptınız? Bundan sonra bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?. Madem ki bir şey yapmıyorsunuz hiç olmazsa engel olmayın. Aydın'ın ve Aydın halkının öz malları olan taşınır ve taşımaz malların dağıtımında siyaset gütmeyin. Bu malları alıp, evimize götürmeyeceğiz. Yine Aydın insanının kullanımına açacağız" 
Biraz ağır olacak ama işte tam da burada Efe Ayşe'nin o tarihi sözünden alıntı yapmak durumunda kalacağım. 
Ne demişti Efe Ayşe, "…bazı erkeklerin içinde de, korkaklıklarından dolayı, bir kadın gizlidir…"
Dediğim gibi, biraz ağır oldu ama yapacak bir şey yok!

Uysa da oldu, uymasa da oldu!
İşte; Topuklu Efe lâkabı da Başkan Çerçioğlu'nun haksızlık karşısındaki eylemsel özelliğinden dolayı üzerine yapışmıştır.

Sergilediği tavır, hem efelere özgü bir baş kaldırış şekli hem de TOPUKLU EFE'nin kendisine has hassasiyetindendir.
Efelerin diyarı Aydın'ımıza da, efe ruhlu Özlem Çerçioğlu gibi Başkan yakışırdı zaten. 

Lakâplarınla ve hayır duası aldığın hizmetlerinle çok yaşa fakir-fukara ANASI Aydın'ın TOPUKLU EFE'si ÖZLEM ÇERÇİOĞLU... 

****
Yazarın Notu: Asıl konum olan yerel yönetim hizmet binaları ve otobüs durakları projelerini yarın ki yazımda ele alacağım. Yazım çok uzadı ve bu hizmetleri iki kelimeyle geçiştirmek istemiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar