Tralleis duvarlarda yaşıyor

Tralleis duvarlarda yaşıyor

Ay­dın kent mer­ke­zi­nin ku­ze­yin­de ve Me­su­di­ye Ma­hal­le­si sı­nır­la­rı için­de ken­te bi­ti­şik yer alan Tral­le­is An­tik Ken­ti'nin eser par­ça­la­rı Ay­dın ev­le­ri­nin du­var­la­rı­nı süs­lü­yor.


Ger­çek Ga­ze­te­si
Meh­met Öz­ça­kır
Ay­dın kent mer­ke­zi­nin ku­ze­yin­de ve Me­su­di­ye Ma­hal­le­si sı­nır­la­rı için­de ken­te bi­ti­şik yer alan Tral­le­is An­tik Ken­ti'nin eser par­ça­la­rı Ay­dın ev­le­ri­nin du­var­la­rı­nı süs­lü­yor. An­tik ken­tin nek­ro­po­lü (me­zar­lık) olan ken­tin Vey­si­pa­şa, Me­su­di­ye ve Ra­ma­zan Pa­şa Ma­hal­le­le­ri ile kıs­men Ha­sa­ne­fen­di Ma­hal­le­si'nde yer alan ko­nut­lar­da 150 yıl­dır Ta­ri­hi An­tik Ken­tin ya­pı taş­la­rı ve süs­le­me­le­ri sö­kü­le­rek ye­ni ya­pı­lan ko­nut­la­rın du­var­la­rın­da za­man için­de kul­la­- nı­la­gel­di­ği gö­rü­lü­yor.
Uz­man­lar, Vey­si­pa­şa ma­hal­le­si Fev­zi Çak­mak Cad­de­si üze­rin­de tes­pit edi­len bir ya­pı­nın du­va­rın­da ya­pı ta­şı ola­rak kul­la­nı­lan taş süs­le­me­ler  için  "mi­ma­ri ya­pı­lar­la süs­len­miş ve böl­ge­nin ün­lü hey­kel­traş­la­rı­nın ye­tiş­ti­ği  atöl­ye­le­rin  yer al­dı­ğı  an­tik Tral­le­is Ken­ti , ne ya­zık ki çağ­daş kent­ler­de gö­re­bil­di­ği­miz üst ya­pı ele­man­la­rın­dan yok­sun­dur. An­tik kent her dep­rem son­ra­sın­da ta­lan edi­le­rek  açık­ça taş oca­ğı ola­rak kul­la­nıl­mış­tır. İş­te bu ne­den­ler­den do­la­yı ma­ale­sef  Tral­le­is'in sa­yı­sız de­ğer­li mi­ma­rî ese­ri gü­nü­müz ya­pı­la­rın­da kul­la­nıl­mış  ve bi­lim­sel ar­ke­olo­jik kay­gı­lar gö­ze­til­me­den ki­reç ya­pı­mın­da kul­la­nıl­mış­tır. Ken­tin ku­zey ma­hal­le­le­rin­de yer alan an­tik kent me­zar­lı­ğı­nın (Nek­ro­pol ) süs­le­me taş­la­rı da fo­toğ­raf­lar­da gö­rül­dü­ğü gi­bi du­var­lar­da ya­pı ta­şı ola­rak kul­la­nıl­mış­tır. Bu gö­rün­tü  ola­rak kül­tür kir­li­li­ği, hem tu­riz­mi­mi­ze olum­suz et­ki­le­ri  bu­lun­mak­ta,  kül­tür ve ar­ke­olo­ji­ye il­gi­mi­zi da­ha doğ­ru­su il­gi­siz­li­ği­mi­zi sor­gu­la­mak­ta­dır. Açık­ça sa­nat ta­ri­hi kat­li­amı olan bu ko­nu­da il­gi­li­le­ri gö­re­ve da­vet ede­rek, bu ma­hal­le­ler­de yer alan ya­pı­la­rın bah­çe­le­ri ve du­var­la­rı ta­ra­na­rak,  bu ma­hal­le­ler­de  yol ke­na­rın­da da­hi  atı­lı du­ran ta­ri­hi ve sa­nat de­ğe­ri olan tüm ya­pı taş­la­rı­nın es­ki  MİL­Lİ AY­DIN BAN­KA­SIN­DA ku­rul­ma­sı öne­ri­len  KENT MÜ­ZE­Sİ­NE   ka­zan­dı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. " di­yor­lar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum