Turist gemilerinde Kuşadası esnafını kötüleyen bildiri krizi

Turist gemilerinde Kuşadası esnafını kötüleyen bildiri krizi

KUŞADASI TİCARET ODASI, ESNAFI KÖTÜLEYEN BİLDİRİYE VE TEKELLEŞMEYE KARŞI YASAL SÜREÇ BAŞLATIYOR



Gerçek Gazetesi
Kuşadası’na gemiyle gelen turistlere, gemilerin içerisinde Kuşadası çarşılarında hileli mal satıldığı iddia eden bildiriler dağıtılması esnafı isyan ettirdi. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Yunan adalarından sonra gemilerin içinde de Kuşadası’nı kötüleyen bildiriler dağıtılmasının Türk turizmini baltalamaya yönelik olduğunu belirterek, olaya sert tepki gösterdi. Esnaf komiteleriyle toplantı yapan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, dağıtılan bildiriler ve gemiyle gelen turistlerin büyük alışveriş merkezlerine yönlendirilmesi konusunda gerekli yasal işlemlerin yapılması için odanın hukuk bürosuna yetki verildiğini söyledi.
Bilindiği gibi, Türkiye'de gemi turizminin başkenti olarak kabul edilen ve her yıl ortalama gemiyle gelen 600 bine yakın zengin turisti ağırlayan Kuşadası’nda, turistlerin şehir dışındaki büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilmesi esnafın büyük tepkisiyle karşılaşıyordu. Turistlerin gemiden iner inmez otobüslerle alışveriş için Kuşadası dışına götürülmesinin yanında, bu kez yeni bir kriz yaşanmaya başlandı. Son olarak, gemiyle gelen turistlerin şehir merkezinden alış veriş yapmasını engellemek isteyen gemi acenteleri, gemi içerisindeki turistlere broşürler dağıtmaya başladı. Gemi acentelerinin Türkiye aleyhinde broşür bastırarak, alış veriş yapmayın uyarısında bulunmaları gemi turizminin merkezi Kuşadası’nda sert tepkiyle karşılandı. Kuşadası’na gelen turist gemilerinin içerisindeki milyarder turistlerin Kuşadası’ndan ve Türkiye’den alışveriş yapılmasını önlemek amacıyla da Kuşadası’nı kötüleyen bildiriler dağıtılması üzerine harekete geçen esnaf, adeta ayaklanırken, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan da gerekli yasal işlemlerin yapılabilmesi için Kuşadası çarşılarındaki kuyumcu, halıcı, tekstilci ve turistik eşya satıcılarından oluşan meslek komitesi üyeleriyle bir toplantı yaptı.
Özellikle esnafın büyük tepkisine yol açan bildiri krizi, gemiyle gelen turistlerin bu bildirileri Kuşadası esnafına vermesiyle ortaya çıktı. Büyük çoğunlukla Amerikalı milyarderlerin seyahat ettiği turist gemilerinde dağıtılan İngilizce bildirilerde, “Efes Antik Kenti turundan sonra alışveriş yapmak için belli bir zamanınız olacaktır. Kuşadası’nda pazarlık (alışveriş) çok hileli olabilir. İlk söylenen fiyatlara inanmayın. İlk söylenen fiyatları ödemeyin. Kazıklanabilirsiniz. en güvenilir alışveriş yerler belediye kontrolü altındaki yerlerdir. Altın fiyatı bütün dünyada aynıdır. İşçilik ücreti burada daha ucuz ve bu da fiyatların bir hayli aşağıda olmasını sağlıyor. Bu parlayan şeylerin hepsi altın değil. Belediye kontrollü mağazalara gidiniz” denilerek, Kuşadası esnafının sahtekar, satılan malların da hileli olduğu yolunda imaj yaratılıyor. Gelişmelere büyük tepki gösteren Kuşadası esnafı, gemi acentelerinin uyarılması gerektiğini belirterek, “ Gemi acenteleri, turistleri büyük alışveriş merkezlerine yönlendirmek amacıyla, şehir merkezinden alış veriş yapmalarını önlemek amacıyla Kuşadası’nı, esnafı ve Kuşadası’nda satılan malları kötüleyen bildiriler dağıtıyor. Bu bildirileri bizlere turistler getirdi. Turistlere sakın çarşılardan alışveriş yapmayın, sizi kazıklayıp, hileli mal satarlar diye uyarıyorlar ve şehir dışındaki belirli 3-5 büyük mağazanın isimlerini veriyorlar “ diye tepki gösterdiler.
Bu arada, turist gemilerinde yaşanan bildiri krizine en büyük tepki ise Kuşadası Ticaret Odası’ndan geldi. Kuyumcu, halıcı, tekstilci ve turistik eşya satıcılarından oluşan meslek komitesi üyeleriyle bir toplantı yapan ve görüşlerini alan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası’na gelen turist gemilerinde de Kuşadası ve Türkiye’yi kötüleyen bildiriler dağıtılmasının affedilmez bir yanı bulunmadığını söyledi. Bu durumun tamamen Kuşadası ve Türk turizmine darbe vurmaya yönelik olduğunu kaydeden Akdoğan, “Kuşadası her yönüyle turistlerin rahatça alışveriş yapacağı alış veriş merkezlerine ve işyerlerine sahiptir. Turistlerin haksız bir şekilde çarşıdaki işyerlerini kötüleyerek başka yerlere yönlendirilmek istenmesi ticaret etiğine uymaz. Bunun gemilerin içerisinde yapılması bardağı taşırmıştır. Gemi turizminde Kuşadası ile rekabet edemeyenler, işi Kuşadası’nı kötülemeye kadar vardırdılar. Ticarette rekabete her zaman varız ama bu şekilde karalanmak hiç hoş değil. Çarşı esnaşarından oluşan odamızın meslek komiteleri ile gerekli toplantıyı yaptık. Bu toplantımıza hukuk müşavirlerimiz de katıldı. Bu broşürün tercümesini yapıp avukatlarımızı görevlendirdik. İncelemenin ardından gerekli yasal işlemleri başlatacağız. Ayrıca, gemiden inen turistlerin büyük alışveriş merkezlerine yönlendirilerek tekelleşme yaratılması konusunda da esnafımızın büyük şikayeti var. Tekelleşmeye karşı da hukuk büromuza gerekli yetkili verdik. Hem dağıtılan bildiriler, hem de turistlerin büyük alışveriş merkezlerine yönlendirilmesiyle ilgili olarak, esnafımızın hakkını yasal yollardan arayacağız. Devlet nezdinde girişimlerin yapılması gerekiyor. Ülkemize ilk kez gelecek turistlere dağıtılan bu tür broşürler direkt olarak negatif düşüncelerin oluşmasına yol açmaktadır” dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.