Turizmcinin düşük kur tepkisi

Turizmcinin düşük kur tepkisi

Turizmcinin düşük kur tepkisi

Gerçek Gazetesi
Turizmciler, düşük kur nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm bulunmasını istiyor. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, döviz kurlarının aşırı düşük seyretmesinin turizmciler açısından büyük maddi kayıplara neden olduğunu söyledi.
Aydın ilindeki tüm ticaret oda ve borsaları ile sanayi odaları dördüncü güç birliği toplantısı için Didim Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi"nde bir araya geldi. Toplantıya oda ve borsaların yönetim kurulu ve meclis başkanlarının yanı sıra yönetim kurulu üyeleri de yoğun ilgi gösterdi. Aydın ilinin sanayi ve ticaret alanındaki genel sorunları ve bu sorunların ilçelere ve sektörlere göre dağılımı tartışıldı. Son dönemlerde turizm sezonunda tartışılan en önemli konu olan müzik yayınından, herşey dahil sistemine kadar birçok maddenin gündeme alındığı güç birliği toplantısında ayrıca Aydın ili ve ilçelerinin tanıtımı, turizm sektöründe kalife eleman arayışı, içkilerden alınan yüksek vergi, bölgedeki jeotermal kaynaklar gibi konular da görüşüldü.
Toplantıda konuşan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası'nın tek gelir kaynağının turizm olduğunu belirterek, turizm alanında Aydın ilinin dünya turizminde marka değerleri olan Didim ve Kuşadası"nın konumları ve ortak özelliklerinin fazlalığı nedeniyle çalışmalarını Aydın ilinden ve diğer ilçelerden bağımsız olarak ortak bir platformda yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. Termal suların şifa dağıtıcı özelliklerinin tanıtımının daha iyi yapılarak Kuşadası, Davutlar, Ortaklar ve Germencik'te bulunan termal tesislerin geliştirilerek sağlık turizminin hizmetine sunulması gerektiğine dikkati çeken Serdar Akdoğan, “Aydın ve ilçeleri Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), KOSGEB ve Avrupa Birliği Projeleri konusunda oldukça başarısız bir performans sergilemektedir. Odalarımız gerek kendi bünyelerinde gerekse ortak proje yazma ofisleri oluşturmalıdır. AB Projelerinden pay alma sıralamasında Türkiye"de 55. sırada bulunan Aydın ilinin bu konumu ilimize hiç yakışmamaktadır. Bu durumun bir an önce sona erdirilmesi ve ilimize kaynak akışının hızlandırılması gerekmektedir” dedi.
Döviz kurlarının aşırı düşük seyretmesinin hem turizmciler açısından hem ithalatçılar açısından büyük maddi kayıplara neden olduğunu belirten Akdoğan şunları söyledi: “Geçen yıl ile bu yıl arasında yaklaşık yüzde 20 değer kaybı yaşanırken, bunun karşılığında maliyet girdileri ve personel maaşlarında ve vergilerde yaklaşık yüzde 15 oranında artış olmuştur. Bu ters makas görüntüsü ülke turizmi ve ülke ekonomisi için büyük kayıplara neden olmaktadır. Merkez Bankası bu duruma müdahale ederek ithalatçı ve turizmcinin kayıpları en aza indirilmelidir. Didim ve Kuşadası'nın en büyük sorunlarından biri de aşırı dış göç almasıdır. Bu durum ilçelerimizde kalifiye olmayan eleman ve esnaf sorununun yanında çirkin yapılaşma ve asayiş sorunlarına neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi için gerekli çalışmaların biran önce başlatılması gerekmektedir” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.