Turizmin ortak sorunu, “Herşey dahil”

Turizmin ortak sorunu, “Herşey dahil”

Turizmin ortak sorunu, “Herşey dahil”

Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Bodrum hafta sonunda Başbakan Recep Tayip Erdoğan, eşi ve çocuklarını ağırladı. Tatil süresince otel dışına çıkmadığı öğrenilen Erdoğan"ın, hafta başında Bodrum"dan ayrıldığı öğrenildi. Eşsiz koyları ile yerli ve yabancı turiste kucak açan Bodrum artık iyiden iyiye hareketlenmeye başladı. Gecesi de, gündüzü de capcanlı olan Bodrum"da sezon hız kazandı. Bodrum"a havaalanına her gün onlarca uçak inip, havalanırken, otellerde de doluluk oranı artıyor. Temmuz ayından itibaren Bodrum ve Didim"de doluluk oranlarının yüzde yüz düzeyine ulaşması beklenirken, önce Bodrum, ardından Didim"de kendileriyle görüştüğümüz turizm işletmecileri bu doluluk oranından yeterice pay alamadıklarından yakınıyorlar. Nedeni ise, her şey dahil sistemi.
Sezonluk 20 bin Euro kira ödediğini söyleyen cafe ve restoran işletmecileri, her şey dahil sisteminden dolayı değim yerindeyse adeta sinek avlıyor. Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği dahil olmak üzere yabancı bir turistin günlük 80 ila 100 dolara 4–5 yıldızlı otellerde tatil yapma olanağı bulduklarını söyleyen işletmeciler, ”Sezon taş çatlasın 4 ay sürüyor. Sezon için 20 bin Euro kira ödüyor ve personel çalıştırıyoruz. Fakat her şey dahil sisteminden dolayı turistler otellerinden dışarıya adım atmıyorlar” diyerek dert yanıyorlar. Bodrum"a yabancı turist akını başlarken, işletmecileri bir yandan da Ramazan ayı düşündürüyor. Ramazan ayının yaz aylarına rastlamasından dolayı 3–4 yıl yerli turist konusunda sıkıntı yaşanacağını dile getiren turizm işletmecileri, Temmuz ayını dolu dolu geçirmek istiyor. Zira Ağustos ayı ile birlikte ramazan ayı da başlıyor. Yabancı turist açısından sıkıntı yok. Bodrum havaalanında büyük hareketlilik başladı” diyorlar.
Özellikle hafta sonlarında aynı anda 10 bin kişinin güneşlenip denize girebildiği dünyaca ünlü Altınkum plajında da hafta içi olmasına rağmen büyük yoğunluk göze çarpıyor. Fakat Bodrum"da olduğu gibi Didim"de de sorun aynı. Her şey dahil. Altınkum plajının hemen yanı başında bulunan deniz manzaralı restoran ve cafeler de dahi sadece birkaç masada müşteri var. Otellerde doluluk oranının yüksek olmasına rağmen turistlerin otellerden dışarıya çıkmadığını söyleyen işletmeciler, Didim"de yaşayan İngilizlerin de alışverişlerini süpermarketlerden yaptıklarını ve sadece denize girmek için sahile indiklerinden yakınıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.