Türk doğaltaşları Çin'de büyük beğeni topladı

Türk doğaltaşları Çin'de büyük beğeni topladı

Türk doğaltaşları Çin'de büyük beğeni topladı

Türk doğaltaş sektörü, en büyük müşterisi olan Çin’de düzenlenen dünyanın en büyük doğaltaş fuarı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda 145 firma ile büyük beğeni topladı.
Türkiye, uluslararası boyutta en büyük katılım gösteren ülke oldu. Çin’de inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyüklüğüne yakışır yoğun katılımlı bir şekilde açıldı. Türk doğaltaş sektörü, 2014 yılında 1,7 milyar dolar blok doğaltaş ithalatı yapan Çin’in ithalatının yüzde 50’sini tek başına gerçekleştirdi.
Çin’de inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen hem pazardaki konumunu koruma, hem de müşterilerle ilişkileri geliştirme adına Xiamen Fuarı’na geldiklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, ziyaretçi sayısından ve ilgiden memnun olduklarını, beklentilerinin üzerinde alıcı talepleriyle karşılaştıklarını kaydetti. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 6-9 Mart 2016 tarihleri arasında bu yıl 16. Kez düzenlendi. Fuara Ege İhracatçı Birlikleri Milli Katılım Organizasyonu ile 79 Türk doğaltaş firması katıldı.
Çin’de inşaat sektöründe iki yıldır süren durgunluğun 2016 yılında da kendini hissettirdiğini ifade eden Kaya, “Çin’de inşaat sektöründeki durgunluğun, mevcut konutların eritilmesiyle birlikte biteceğini ve önümüzdeki yıldan itibaren tekrar hareketlenme başlayacağını düşünüyoruz. Bu süreçte Çin’deki doğaltaş stokları da erimeye başladı. Xiamen’de işlenmiş doğaltaş ürünlerine talep var. Xiamen Fuarı’na Çinli alıcıların yanında dünyanın dört bir tarafından gelen doğaltaş alıcıları geliyor. Bu yılki geçen yılki gibi fuarda işlenmiş ürün talebi çok fazla. İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen Çin 2015 yılında da 727 milyon dolarlık ihracat rakamıyla en büyük ihraç pazarımız oldu” diye konuştu.
Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’nin standını fuar idaresiyle yaptıkları görüşmeler sonucunda 2303 metrekareden 3061 metrekareye çıkardıklarını anlatan EMİB Başkanı Kaya şöyle devam etti; “Türk doğaltaş sektörünün daha büyük bir stant alanına ihtiyacı var. Xiamen Belediye Başkan Yardımcısı Ni Chao’ya talebimizi ilettik. Talebimizin takipçisi olacağız ve 2017 yılında daha büyük bir stantta yerimizi alacağız” diye konuştu.
ÇİN’DEKİ DURGUNLUK TÜRK FİRMALARINI CAYDIRMAMALI
Türkiye’nin Guangzhou Başkonsolosu Batu Kesmen, Çin’in yüzde 12 mertebesindeki büyüme rakamlarının yüzde 7-7.5 bandına gerilediğini, konut stoklarındaki artış nedeniyle de inşaat sektöründe bir durgunluk ortaya çıktığını kaydetti. Kesmen, "İnşaat sektöründeki bu durgunluğun 2016 yılında devam edeceği görülüyor. Konut stoklarının erimesiyle birlikte Çin’de inşaat sektöründe tekrar bir canlanma yaşanacak. Çin’deki alım gücünün artması ile birlikte Çin’in iç kesimlerinde yeni konut ihtiyacı önümüzdeki yıllarda artacak. Çin pazarındaki durgunluk Türk firmalarını caydırmamalı, Türk firmaları Çin pazarında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini sürdürmeliler" diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin başarılı bir Milli Katılım Organizasyonuna daha imza attığına işaret eden Kesmen, Milli Katılım Organizasyonuyla ve bireysel olarak katılan Türk firmalarının çoğunu ziyaret ettiklerini, Türk firmalarının hem organizasyondan, hem de fuardaki ilgiden memnun olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.