Türk doğaltaşları Çin’i süsleyecek

Türk doğaltaşları Çin’i süsleyecek

Doğaltaş sektörü, en büyük ihracat pazarı olan Çin’de, 18-21 Ekim 2014 tarihlerinde Yunfu’da düzenlenecek olan Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk doğaltaşının tanıtımını yapacak.

Doğaltaşı dövize dönüştüren Türk Doğaltaş sektörü, bu yıl ikinci Çin seferine çıkıyor. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu uzun yıllardan beri başarıyla yerine getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği, bu yıl 11. kez düzenlenecek olan Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda ilk kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu üstleniyor.
Türkiye’den Çin’e ihraç edilen blok mermer ve doğal taşların yüzde 50’sinin Yunfu’daki firmalar tarafından ithal edildiğini ve işlendiğini kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin’deki ekonomik gelişim süreci dikkate alındığında orta vadede ülkemiz menşeli mermer ürünlerine olan talebin artarak devam edeceğine inandıklarını, Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 19 Türk firması ile Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Yunfu’daki doğaltaş fuarının hızlı bir gelişim ve büyüme gösterdiğine işaret eden Kaya, “Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyük bir atılımla dünyanın en büyük fuarı konumuna geldi. Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’da orta vadede Xiamen Fuarı gibi olacak. 2012 yılında 50.000 m2 olan toplam fuar alanı, 2013 yılında 100.000m2’ye çıktı. 2016 yılına kadar mevcut alanın 3 kat daha büyümesi ve 300.000 m2’ye çıkması bekleniyor. Çin ekonomisinde şu anda yaşanan durgunluğun uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz. Türk doğaltaş sektörü olarak bu gelişimden büyük dilimi almak istiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin Çin’e yaptığı doğaltaş ihracatının son 7-8 yılda büyük bir gelişim gösterdiğine dikkati çeken EMİB Başkanı Kaya, Türkiye’nin Çin’e olan doğaltaş ihracatının 2006 yılında 112 milyon 563 bin dolar seviyesinde iken, sonraki yıllarda sürekli artarak 2013 yılı sonunda 981 milyon 879 bin dolara ulaştığını, 2023 yılı hedefinin ise 3 milyar dolar olduğunu ifade etti.
ÇİN DEV BİR PAZAR İKİ FUAR GEREKLİ
Doğaltaş sektöründeki, “Bir ülkede iki fuar başarılı olmuyor” algısının Almanya, İtalya, Türkiye gibi ülkelerde kısmen doğruluk payı olduğunu vurgulayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Çin devasa bir ülke. Hatta kıta iki fuar olması gerekli. Xiamen Fuarı’nda edindiğimiz deneyim ve birikimle Yunfu’da çok başarılı bir fuar ortaya çıkacak” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.