Türk gıda ürünleri Japonya'da yoğun ilgi gördü

Türk gıda ürünleri Japonya'da yoğun ilgi gördü

Türk gıda ürünleri Japonya'da yoğun ilgi gördü

Türk gıda ihracatçıları, Japonya’ya ihracatlarını arttırmak için 8-11 Mart 2016 tarihlerinde Japonya’nın Chiba kentinde düzenlenen Foodex Japan 2016-41. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na 40 firma ile çıkartma yaptı. Fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu Ege İhracatçı Birlikleri üstlendi.
Türkiye standında Türk asıllı İtalyan tasarımcı Erdem Şeker tarafından dizayn edilen 42 m2 lik trend alanı Foodex Fuarı’nda en çok ilgiyi çeken bölüm oldu. Bu alanda görsel enstelasyonlar ile kuru incir, üzüm, kayısı, antep fıstığı, zeytin, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, nane, ıhlamur, makarna, bakliyatlar, bulgur, narenciye ürünleri, lokum, çikolata, gibi Türk gıda ürünlerinin tanıtımı ve bazılarının tadım aktiviteleri yapıldı.
Gıda tüketiminin büyük bölümünü ithalatla karşılayan ve yıllık gıda ithalatı 60 milyar dolara ulaşan Japonya’ya Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının artması amacıyla Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarı Foodex Japan Uluslar arası Gıda Fuarı’na 19. Kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türk gıda ihracatçıları açısından başarılı ve verimli bir fuarı geride bıraktıklarını, Ertuğrul filminin de etkisiyle Japonya’da Türklere ve Türk ürünlerine daha fazla yoğun ilgi olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin 2015 yılı ihracatındaki düşüşe paralel olarak Japonya’ya yaptığı gıda ihracatının yüzde 14’lük azalışla 148,5 milyon dolara düştüğünü vurgulayan Ünlütürk, “Japonya, 130 milyon nüfuslu, kaliteli gıda ürünleri tüketim alışkanlığına sahip bir ülke. Türk gıda sektörü için hedef pazarlardan bir tanesi. Foodex Japan Fuarı, Türk gıda ihracatçılarının hedefine ulaşmasında çok önemli bir anahtar görevi görüyor. Üstelik organik ürün potansiyelimiz ve Japon halkının alım gücü dikkate alındığında Japonya’nın önemi bir kat daha artıyor” şeklinde konuştu.
2016 yılında Ege İhracatçı Birlikleri olarak dört yıl sürecek Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi hakkındaki Tebliğ kapsamında Turquality projesinnin Japonya ve Güney Kore’de hayata geçirildiğini dile getiren Ünlütürk, Turquality Projesi ile ilgili Ekonomi Bakanlığı onayının alındığını, bu sayede Foodex’in ardından Japonya’da çeşitli tanıtım faaliyetleri gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
Foodex Japan Fuarı’nda 792 metrekarelik Türkiye standında aralarında Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu’nunda yer aldığı 35 Türk firma/kuruluşu fuara iştirak etti ve zeytinyağı, makarna, bulgur, kuru meyve, dondurulmuş meyve ve sebze, şekerli mamuller, meyve suyu, , helva, reçel, lokum, zeytin, kuru domates, puding, un, çikolata gibi ürünleri sergiledi.
TREND ALANINA YOĞUN İLGİ
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Japonya’nın doğal ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini Türklerle Japonların dostluğunun çok geçmiş yıllara dayandığını, Türklere karşı müthiş sevgileri olduğunu, Türk-Japon Ortak yapımı Ertuğrul filmiyle bunun daha da arttığını, kuru meyve sektörü açısından en önemli pazarlardan birisi olan Japonya’da daha da iyi bir yer edinmek adına çalıştıklarını, bu ülkede sıkı denetim yapıldığını, ihracatçılarımızın hassasiyet göstermeleri gereken bir pazar olduğunu vurgulayarak Fuar alanında aynı zamanda bu sene Türk asıllı İtalyan tasarımcı Erdem Şeker tarafından dizayn edilen 42 m2 lik bir trend alanımız olduğunu, bu alanda görsel enstelasyonlar ile kuru incir, üzüm, kayısı, antep fıstığı, zeytin, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, nane, ıhlamur, makarna, bakliyatlar, bulgur, narenciye ürünleri, lokum, çikolata, gibi Türk gıda ürünlerinin tanıtımının ve bazılarının tadım aktivitelerinin yapıldığını, böylece ziyaretçilerin daha fazla ilgisinin çekildiğini dile getirdi.
JAPONYA’YA İHRACATTA HUBUBAT ZİRVEDE
Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ürünleri ihracatında hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatının 46 milyon dolarlık tutarla zirvede yer aldığını anlatan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi, hububat ihracatını 44 milyon dolar ile su ürünleri, 22 milyon dolar ile meyve sebze mamulleri ve 13 milyon dolar ile kuru meyve ihracatının takip ettiğini kaydetti. Hemsi, Japonya’nın gıda ihtiyacının çoğunluğunun ithalat yoluyla karşılandığı göz önüne alındığında potansiyelin çok yüksek olduğunu, ayrıca Japonların Türklere karşı sempatisini iyi değerlendirmemiz gerektiğini ifade etti.
Türkiye standını, Tokyo Büyükelçimiz Ahmet Bülent Meriç, Ticaret Başmüşavirimiz Musa Demir ve Ticaret Müşavirimiz Süleyman Mete Özbalaban ziyaret ederek katılımcı firmalarımıza pazar hakkında bilgi verdi. Standı İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli başkanlığındaki heyet de ziyaret etti.
Foodex Japan Fuarı’nda, Ege İhracatçı Birlikleri standında Genel Sekreter İ. Cumhur İşbırakmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Nergis Büyükkınacı, Şube Müdürleri Serap Ünal, Ümit Ebren, Şef Gökçe Tol ve Uzman Yardımcısı Barış Koçtürk görev yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.