Türk zeytin ve zeytinyağı Suudi Arabistan'da yoğun ilgi gördü

Türk zeytin ve zeytinyağı Suudi Arabistan'da yoğun ilgi gördü

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için Kasım ayı içerisindeki yoğun tanıtım atağını Suudi Arabistan ile sürdürdü.

15-17 Kasım tarihleri arasında Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında lider ülke konumundaki Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago şehrinde düzenlenen Private Label Manufacturers Association Fuarı’na katılan ZZTK, 17-20 Kasım 2015 tarihleri arasında ise; S.Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen Foodex Saudi 2015 Fuarı’na iştirak ederek Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımına imza attı.
Suudi Arabistan’ın gıda tüketiminin büyük bölümünü ithalat yoluyla karşıladığına işaret eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Kadri Gündeş, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında Suudi Arabistan’ın 9 milyon 423 bin dolarlık tutarla ikinci ülke konumunda olduğunu ifade etti.
Suudi Arabistan’ın 30 milyonluk nüfusu yanında her yıl 15 milyon turistin ziyaret ettiği petrol zengini bir ülke olduğuna işaret eden Gündeş, “Suudi Arabistan bizim için hedef pazar konumunda olan bir ülke. 50 milyar ABD$ gıda tüketimi ile S.Arabistan körfez ülkeleri arasında en geniş gıda ve içecek pazarına sahip olan ülke olup sektörün yıllık büyüme oranı yüzde 18. S.Arabistan’ın Gıda ve içecek sektörüne özel tek fuarı olma özelliğini taşıyan Foodex Saudi 2015 Fuarı’na katılarak konumumuzu güçlendirmek istedik. Fuarda ZZTK standı ziyaretçilerin en yoğun ilgi gösterdiği stantlardan biri oldu” diye konuştu.
Suudi Arabistan, Cidde Kongre ve Fuar Merkezi’nde 9.800m2 alanda gerçekleşen Fodex Saudi’ye 350’den fazla firmanın katıldığını anlatan Gündeş şöyle devam etti; “Fuarı 6000’den fazla kişi ziyaret etti. Ziyaretçilere Türk zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırıldı. Fuara 30 farklı ülkeden firmalar katılarak ürünlerini sergilerken Hindistan, Güney Kore ve İtalya fuara milli katılım düzenleyen ülkeler oldu. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretim rakamlarında yaşanacak artışa paralel olarak Suudi Arabistan’a ihracatımızda artış gösterecektir.”
Türkiye 2014-15 sezonunda Suudi Arabistan’a 9 milyon 423 bin dolarlık dilimi zeytinyağı olmak üzere, 11 milyon 606 bin dolarlık zeytinyağı ve sofralık zeytin ihraç etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.