Türkiye’de 100 Kadın’dan 12’si Bu Hastalığa Yakalanıyor

Türkiye’de 100 Kadın’dan 12’si Bu Hastalığa Yakalanıyor

Türkiye’de 100 Kadın’dan 12’si Bu Hastalığa Yakalanıyor

Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi haline gelen kanseri yenmede erken teşhisin büyük önem taşıdığı belirtildi. Aydın Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, Türkiye’de her yıl yaklaşık 164 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu bunun önemli bir kısmının ise erken teşhis ile tedavisinin yapıldığını kaydetti.
“Kadınların Yüzde 12’sinde Görülüuyor”
Kanser denilince kadınlarda ilk akla gelen meme kanserinin dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de çok yaygın olduğunu ifade eden Op. Dr. Kadriye Uğurlu, ülke genelinde yılda yaklaşık 17 bin kadına meme kanseri teşhisi konduğunu kaydetti.
‘Dünya Kanser Günü’ dolayısıyla her yıl 4 Şubat’ta kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede bilinç düzeyini arttırmak için çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Kanserin en önemli nedenlerinden biri de yanlış beslenme, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar ve hareketsizliktir” dedi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu ve araştırmalara göre 2008 yılında dünya genelinde yaklaşık 500.000 kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğinin belirlendiğini kaydeden Op. Dr. Kadriye Uğurlu “İstatistiki verilere ve çeşitli kaynaklara göre; 2013 yılı içerisinde kanser tanısı konulan her 4 kadından 1’inin meme kanseri olduğu ve tüm dünyada kadınların yüzde 12’sinin meme kanserinden etkilendiği bildiriliyor. 50 yaşından sonra daha sık görülen meme kanserine karşı tüm kadınların daha duyarlı olmasını tavsiye ediyoruz” diyerek kadınların hekimlerinin önerdiği periyotlarda mutlaka kontrolden geçmesini tavsiye etti.
“Memedeki Kitle Oluşumuna Dikkat”
Meme kanserinin en önemli belirtisinin memedeki ağrısız kitle oluşumları olduğunu kadınların bunu sık sık kendilerinin de kontrol edebileceğini ifade eden Op. Dr. Kadriye Uğurlu, “Meme kanseri kaynaklı kitleler genellikle ağrısız, sert ve zamanla büyüyen kitlelerdir. Meme cildinde kızarıklık, morluk, içeri çöküntü, meme başından kanlı akıntı gelmesi gibi bazı olgular da meme kanserinin göstergelerindendir. Artık kadınlarımızın bu konuda bilinç düzeyi ciddi oranda artmış olsa da erken teşhis ve tedavi için sık sık kontrolü tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.