Türkiye’de ve Söke’de benzeri yok!

Türkiye’de ve Söke’de benzeri yok!

Türkiye’de ve Söke’de benzeri yok!


Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Söke"de İstasyon Caddesi üzerindeki dükkanda 20 senedir saat tamirciliği yapan 38 yaşındaki Fatma Akdeniz, hemcinslerine taş çıkartacak maharetiyle göz dolduruyor.
Söke"de İstasyon Caddesi üzerindeki dükkanında 61 yıldır saatçilik yapan Süleyman Önüt"ün yanında 19 yaşında çırak olarak işe başlayan ve kısa sürede mesleğin tüm önceliklerini öğrenerek usta olan Akdeniz, 20 senedir hem ustasının yükünü azaltıyor hem de geçimine katkı sağlıyor.
“BABA-KIZ GİBİ
OLDUK”
İlkokul mezunu olan Fatma Akdeniz"in 73 yıllık meslek hayatında en maharetli ve en istikrarlı çalışan çırağı olduğunu belirten Süleyman Önüt (88), “Yanımda işe başladığında çocuktu. Kendisi ile çok iyi geçiniyoruz. 20 senedir usta-çırak ilişkisinin yanısıra adeta baba kız gibi olduk” diye konuştu.
“ESKİ İŞLERDEN
ESER YOK!”
19 yaşında mesleğe başladığı ilk günkü heyecan ve şevkinin bir an bile eksilmediğini belirten Fatma Akdeniz ise, “Ustam ile 20 senedir çalışıyoruz bana daima baba gibi davrandı. Mesleğimi çok seviyorum. Eskiden işlerimiz daha yoğundu, bazen kafamızı kaldıracak vakit bulamazdık ama artık eski işlerden eser yok” dedi.
“ARTIK ESKİSİ GİBİ
ÇIRAK YETİŞMİYOR”
Çırağı Fatma Akdeniz gibi kadın meslek erbabının Söke"de olmadığı gibi, Türkiye"de de bir benzerinin olmadığını belirten Önüt, “Ben bu mesleğin hayatta kalan en yaşlı ustasıyım. İzmir"deki çıraklığa birlikte başladığım arkadaşlarım hayatlarını kaybetti, kimisi de artık çalışamıyor. Eskiye nazaran mesleğimiz bitme noktasına gelse de dükkandan kopamıyoruz. Yaklaşık 5-6 senedir mesleği sürdürebilmemiz çok zorlaştı. Teknolojik gelişmeler mesleği zora soktu. Artık eskisi gibi çırak da yetişmiyor. Günümüz gençlerinde çalışma azmi yok” dedi.
Bağkur emeklisi olduğunu, konut kredisi ödediğini ve devletin işine devam ettiği için maaşının yüzde 15"ini kestiğinden eline maaşından 1 TL bile geçmediğini de sözlerine ekleyen Önüt, “Devletimiz vergi muafiyetiyle yüzümüzü güldürür diye çok umutlanmıştık ama hayallerimiz suya düştü. Umarım en kısa zamanda böyle bir muafiyet söz konusu olur” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.