Türkiye'nin milli projesi Pardus Söke Devlet Hastanesi'nde uygulanmaya başladı

Türkiye'nin milli projesi Pardus Söke Devlet Hastanesi'nde uygulanmaya başladı

Türkiye'nin milli projesi Pardus Söke Devlet Hastanesi'nde uygulanmaya başladı

Türkiye sağlık sektöründe ilk defa Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde Ulusal İşletim Sistemi Pardus’a geçildi. Hastaneye ziyaret ederek işletim sistemi hakkında bilgi alan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, milli projeyi başarı ile uygulamaya başlayan Söke Devlet Hastanesi Yönetimine tebrik etti.
Söke Devlet Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Murat Acat ve hastane yönetimi ile bir araya gelen AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Pardus projesinin milli bir proje olduğunu belirterek “Bu proje milli tank, helikopter projeleri kadar önemli. Kasım 2015’ den itibaren gereken alt yapı ve uyarlama çalışmaları yapan TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından Söke Fehime Kocagöz Devlet Hastanesi’nde son kullanıcı eğitimleri başlatılmıştı. 2016 yılının ilk çeyreğinde kullanılması hedeflenmekteydi. Biz ilk çeyreğinde değil ilk ayında kullanmış olduk” diyerek sistemin sağlık sektöründe de önemli kolaylıklara vesile olacağını söyledi.
Pardus sistemini “Linux işletim sistemi temelli, açık kaynaklı ve ücretsiz olan TÜBİTAK-Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi(ULAKBİM) yönetiminde geliştirilen milli işletim sistemi dağıtımıdır” şeklinde tanımlayan Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi başhekimi Yrd. Doç. Dr. Murat Acat, “2003 yılında geliştirilmeye başlanan Pardus günümüze kadar birçok yenilikçi teknolojiyi içerisinde barındırmış ve güncel ihtiyaçlara göre geliştirilmeye devam etmiştir. Açık kaynaklı olması bütün sistemin şeffaf olmasını sağlamakta, kaynak kodları görülebilmektedir. Bu da Pardus’un güvenilir bir işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Açık kaynak olmasının ikinci bir avantajı da kötü niyetli programcıların virüs, trojen gibi zarar verici uygulamaları yazmasına engel olmasıdır. Son kullanıcılar Pardus kullanarak bütün zarar verici uygulamalardan kurtulmuş oluyor. E-Devlet uygulamalarına ve kurumsal belge yönetimi sistemlerine elektronik imza kullanarak rahatlıkla ve güvenle girilebiliyor. Bu sistemde daha önce hazırlanmış belgeler de problemsiz açılıp güncellenebiliyor. Türkçe bir işletim sistemi olan Pardus’ta Türkçe karakterleri de sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor” diye konuştu.
“MİLLİ PROJELERE ÖNEM VERİYORUZ”
AK Parti hükümeti olarak milli savunmadan, milli tohuma, milli bilgi işlemden milli uyduya kadar pek çok alanda milli olmaya özen gösterdiklerini kaydeden MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Mehmet Erdem “Pardus sistemi Milli Savunma Bakanlığı tarafından da kullanılmakta olan bir sistemdir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, bir çok belediye tarafından kullanılan bu milli sistemi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından da Türkiye Büyük Millet Meclisine Sunulan 62. Hükümet Programında milli işletim sistemimiz Pardus İşletim Sistemine yer verilmişti. Bu sistemin sağlık sektöründe ilk olarak İlimiz Aydın’daki bir hastanede kullanılması ayrı bir güzellik. 64. Hükümet Programında da 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Pardus Projesi tekrar hükümet programına girdi. Günümüzde bilgi, sağlıklı ve güvenli birçok şeyin önünde gelmektedir. Bu sistemle de bilgilerimiz güvenli ve sağlıklı bir şekilde kaydedilecektir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.