Turunçgil üreticilerine eğitim verildi

Turunçgil üreticilerine eğitim verildi

Turunçgil üreticilerine eğitim verildi


Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Bağarası Mahallesi"nde Turunçgil EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi) üreticisi Fikret Adak'ın mandalina bahçesinde, Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Eğitim çalışması yapıldı.
Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Eğitim çalışmasına, Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Bircan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Söke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hasan Şahin, Turunçgil İl ve İlçe sorumlusu ziraat Mühendisleri ve üreticiler katıldı.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN GEREKLİ
EĞİTİMLERİ ALMALARI ŞART”
Verilen eğitim çalışmasında konuşan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Bircan, "Aydın'da Turunçgil yetiştiriciliğinin kapladığı 56 bin 232 dekar alan ve 88 bin 917 ton üretim ile önemli bir yer teşkil etmektedir. Sadece ilimizde ihracat işlemleri gerçekleşen miktar 2013 yılında 2. Milyon 570 bin 348 kg tondur. Tarımsal faaliyetlerin temel taşı olan değerli çiftçilerimizin bilinçli olup, tüm tarım tekniklerini usulüne uygun olarak uygulamaları için gerekli eğitimler almaları şarttır. Üretici eğitimleri çok önceden beri yapılan, hala da yapılmasına ihtiyaç duyulan, Bakanlığımızın temel faaliyetlerindendir. Ancak şimdiye kadar konferans salonlarında, köy kahvelerinde yapılan çiftçi eğitimleri, uygulamalarını bizzat yerinde görmek amacıyla artık tarlalara bahçelere taşınmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız tarafından ilk Çiftçi Tarla Okulu uygulamaları 2013 yılında programa alınmış ve ilimizde ilk turunçgilde açılmıştır. Öncelikle Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında başlayan Çiftçi Tarla Okulu uygulamaları zeytin, pamuk ve domates tarla okulları olarak devam etmiştir. Bakanlığımız biyolojik mücadeleye 35 TL/da, biyoteknik mücadele 35 TL/da destek vermektedir” dedi.
“ÇİFTÇİLERE ZARARLILARLA
BİYOLOJİK MÜCADELE ÖĞRETİLDİ”
Müdür Yardımcısı Bircan"ın konuşmasından sonra, Turunçgil EKÜY İl sorumlusu Dr. Nevin Başpınar üreticilere verdiği derste Turunçgil'de Biyolojik Mücadeleye örnek model olarak Söke"de önemli sorun olan unlu bit mücadelesinde izlenen biyolojik mücadelenin bahçede nasıl uygulandığını ve yararlı böcek ve parazitoitlerin bahçede nasıl salım yapılacağını anlattı. Turunçgil bahçelerinde temmuz ayı içerisinde önem kazanan gri yumuşak koşnil, sarı-kırmızı kabuklu bit ve beyazsinek mücadelesi konusunda da bilgiler veren Başpınar, daha sonra bahçede uygulamalı olarak yararlı böcek salımı uygulamalı olarak çiftçilere gösterdi.
Bahçede üreticilerden gelen sorularda yerinde gösterilerek cevaplandığı eğitim çalışması, üreticilere katılım belgelerinin, Eküy uygulama defter-kalem ve turunçgil el kitabının verilmesi, yapılan ikram ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.