ULTRASONOGRAFİK DALGALARLA DAMARDAKİ PIHTI ERİTİLDİ

ULTRASONOGRAFİK DALGALARLA DAMARDAKİ PIHTI ERİTİLDİ

HAYATİ RİSKİ BULUNAN YAŞLI KADIN ÖZEL BİR TEDAVİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTURDU

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi hastanesine akciğer damarındaki tıkanık nedeniyle başvuran yaşlı kadın, ilk kez uygulanan ultrasonografik dalgalar yardımıyla pıhtının eritilmesi yöntemiyle sağlığına kavuşturuldu.
Yaklaşık bir hafta kadar önce ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na ölüm riski çok yüksek, akciğer damarlarında pıhtı oluşmuş bir hasta sevk edildi. Sevk edildiği sağlık birimince daha öncesinde yapılan uygun tedaviden yarar görmeyen hastada, ayrıca verilen tedavinin bir yan etkisi olarak kanama geliştiği tespit edildi. Tüm bu sorunlara ek olarak hastada, akciğer damarlarındaki yaygın pıhtı nedeniyle hem solunum hem de kalp yetmezliğinin oluştuğu belirlendi.
ADÜ hastanesine ulaşan hastanın kendi başına soluma şansı olmaması nedeniyle, hasta hemen solunum cihazına bağlandı. Ardından aynı gece acil olarak ADÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz tarafından, katater laboratuvarında hastanın akciğer damarlarına doğrudan ilaç uygulama imkanı veren ve ultrasonografik dalgalar yardımıyla pıhtının erimesini kolaylaştıran özel kataterler yerleştirildi. Yerleştirilen bu kataterler sayesinde pıhtı eritici ilaç tedavisi, hastada kanamaya neden olmayacak biçimde sadece pıhtının geliştiği akciğer damarının içerisine verildi. Uygulanan bu tedaviden çok yarar gören hasta şu an eve gönderilecek aşamaya geldi.
ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez bu yöntemi denediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz, “Akciğer damarlarında pıhtı oluşması, kimi zaman hayatı tehdit edebilen ciddi sorunlara neden olan bir hastalıktır. Bu tür hastalarda akciğer damarlarında oluşan pıhtıyı eriten ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak pıhtıyı eriten bu tedavi, kimi hastalarda yaşamı tehdit edebilecek kanamalara da neden olmaktadır. Gerçekten de pıhtı eritici ilaç tedavisi alan beş hastadan birisinde tedaviye bağlı ölümcül olabilecek ciddi kanamalar gelişmektedir. Ayrıca pıhtı eritici bu ilaçlar, kimi sağlık sorunları bulunan hastalara da uygulanamamaktadır” dedi.
Son yıllarda dünyada sistemik pıhtı eritici ilaç tedavisi uygulanamayacak hastalara yönelik olarak yeni bir tedavi seçeneğinin geliştirildiğine işaret eden Eryılmaz, şöyle konuştu: “Yeni geliştirilen ve dünyada da çok kısıtlı sayıda uygulanan özel ultrasonografik katater aracılığıyla direkt pıhtı eritici tedavisi uygulaması üniversitemizde ilk kez uygulanmıştır. Ultrasonografik katater aracılığıyla direkt trombolitik tedavi uygulaması, bu hastamız vesilesiyle üniversitemizde ilk kez uygulanmıştır. Ayrıca söz konusu yöntemin, hastamıza benzer şekilde durumu ciddi ve kanama riski çok yüksek hastalarda özel bir öneme sahip olduğunu düşünmekteyiz.. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Kardiyoloji ve Göğüs Hastalıkları kliniklerinde bu yöntemin uygulamasının artacağı kanısındayız”
 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.