VALİ VE KAYMAKAMIN SÖZLERİ AYDIN İÇİN ENDİŞE VERİCİDİR

Önce; Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ın söylediği iddia edilen sözler servis edildi basın-yayın kuruluşlarına... Daha sonra da; Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy'un tehdit içeren sözleri...
1. Konu şöyle gelişmiş!
18-21 Aralıkta, İzmir Fuar Alanı’nda "1.Aydın Tanıtım Günleri” düzenlenecektir. Organizasyonda Ege Bölgesi Aydınlılar Derneği tarafından yapılmaktadır. Ege Bölgesi Aydınlılar Derneği Başkanı Necati Ünal, organizasyona davet için Aydın Valiliğine giderek, Aydın Valisi Erol Ayyıldız ile makamında görüşür. Ancak hiç beklemediği bir yaklaşımla karşılaşır. İddiasına göre; Vali Ayyıldız, “AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KATILDIĞI ETKİNLİKTE OLMAYIZ” der. O sırada valilik makamında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka’da vardır. (Bu çok önemli bir ayrıntı. Bu ayrıntının önemine birazdan değineceğim.) Necati Ünal, dosyasını sunar ve makamdan ayrılır. Ziyaretin üzerinden günler geçer ama geri dönüş yapılmaz. Çok önemli iddiaya göre; Vali Ayyıldız derneğin bağlı bulunduğu ajans ile diyalog kurar ve bir talepte bulunur. Etkinliğe katılmasının karşılığında bir şartı vardır sayın valinin. Necati Ünal’ın iddiasına göre şart şöyledir:
“Bu etkinliğe bir şartla katılırım ve destek veririm. Bu dosyadan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin logosunu kaldıracaksın. Ayrıca biz Büyükşehir Belediyesi’nin katıldığı etkinlikte olmayız. Belediyenin logosunu kaldırın ondan sonra görüşürüz.”
Bu iddia dün Aydın’ın gündemini çok meşgul etti. Basın-yayın kuruluşları web sitelerinden flaş gelişme olarak ve kırmızı başlıkla duyurdular bu iddiaları okuyucularına. Neredeyse hepimiz, söz birliği etmişçesine, “Vali Ayyıldız bu sözleri söyledi mi?” başlığını kullandık... 
Tabii ki, endişeye de kapıldık!
Ne de olsa; birisi Hükümetin atadığı vali, diğeri de halkın oylarıyla atadığı belediye başkanı. İki önemli makam ve iki önemli şahsiyet. Böylesine önemli iki kurum arasında çatışma yaşanmasını kim ister!!!
Aslında yine birilerinden şüpheleniyorum ama söylemeye dilim varmıyor...
Dilerim bu siyasi provakatör ve uzantıları bu olayın senaristi değildirler. Bu sözler söylenmemiş olsun. Yanlış anlaşılmadan ibaret olsun.
“Vali Ayyıldız böyle bir söz sarfetmiş olabilir mi?” diye kafa yorarken, beklenen açıklama Aydın Valiliği’nden geldi. Aydın Valiliği, Necati Ünal’ın iddialari üzerine cevap niteliğinde bir açıklama yayınladı. Açıklada; “İddia sahibinin dile getirdiği söylemlerin aksine elden gelen yardımın yapılması için talimat verilmiştir” denildi. İddiaların gerçek olmadığı belirtildi. 
Aslında açıkma “Dağ fare doğurdu” dedirten cinstendi.
"1. Aydın Tanıtım Günleri”ne her türlü desteğin verilmesi konusuna net bir şekilde açıklık getirilmiş. İddia sahibi bu konuda yalanlanmış. Peki ya! en önemli konuda neden sessiz kalındı? “Vali Ayyıldız bu sözleri söyledi mi?” dedirten ve hepimizi endişeye sevk eden sözlere neden yer verilmedi? Bir, iki satır açıklama yapmaktan neden kaçınıldı? Korkarım ki, bu iddialar doğru ve bir kriz bizi bekliyor. Korkarım ki, birilerinin yönlendirmesiyle hareket eden ve de AK Parti İl Başkanı ceketini sırtına geçirmiş bir valimiz var artık. Aydınlı olarak korkmalıyız ki, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni dolayısıyle de Başkan Özlem Çerçioğlu’nu kendisine siyasi rakip görebilecek bir valiye sahibiz artık...
Sayın valinin giydiği bu siyaset ceketini; hem Söke OSB, hem de Ortaklar OSB’nin seçimli yönetim kurulu toplantılarında görmüştük aslında. Her iki OSB’de de AK Partililerin direktifleriyle hareket etmiş ve partiler üstü olan bu kuruluşlara siyaset bulaştırmıştı. 
Ama dün yaşanan olay çok vahim!
Bu kadar açık ve net bir şekilde hatta Aydın’ı kaosa sürükleyecek davranışı beklemezdim doğrusu. Dilerim yanalıyorumdur. Endişelerim yersizdir. Sayın valim çıkar beni yalanlar. “Benim; sorumlu ve saygın devlet adamı kişiliğimde ve kimliğimde en ufak bir sapma yoktur, olamaz da” diyebilir. 
Aklıma gelmişken! Yazımın başında bir ayrıntıdan bahsetmiştim. Sayın Necati Ünal’ın Aydın Valiliği’ne yaptığı ziyaret sırada valilik makamında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka’da vardır. Bu çok önemli bir ayrıntıdır. Bu ayrıntıya göre; bu iddialar doğrudur. Sayın Nuri Aktakka’ya rağmen bir insan ortaya bazı iddialar atıyorsa inanmak gerekir. Bana; “Vali Ayyıldız bu sözleri söylemiş midir?” diye sorarsanız “evet” derim. Bu iddiamı güçlendiren diğer bir sebep, Aydın Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada bu konuya değinilmemesidir.  
***
2. Konu da şöyle gelişmiş!
Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Aydın Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanıyla yaptığı görüşmesi sırasında bazı sözler sarfeder. Söylediği iddia edilen sözlerin içinde en önemlisi, “Emniyeti ve istihbaratı karşınıza almayın" şeklindedir.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bu sözlere sessiz kalmazken, cevap gecikmedi. Gerekli yasal yollara başvurulacağını da hatırlattı.
Görünen o ki; Kuşadası Kaymakamı, görev ve yetki alanının dışına çıkmıştır. Sorumlu ve saygın devlet adamı kişiliğinden ve kimliğinden sapmıştır. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mali İşler Daire Başkanına göz dağı vermek istemiştir. “Emniyeti ve istihbaratı karşınıza almayın” ifadelerini kullanarak hizmetlerin engelleneceği sinyalini vermiştir.
Bu gelişmeler üzerine Aydın BŞB’den, Başkan Çerçioğlu onaylı yazılı açıklamada, “Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı her işlemde ve hizmette hukuk çerçevesinde hareket edilir. Aynı şekilde, herkes yetkileri çerçevesinde hareket etmeli, görev ve sorumluluklarını bilmelidir. Yaşanan bu durum karşısında Aydın Büyükşehir Belediyesi tüm hukuksal haklarını kullanacaktır." denildi.
Aydın’ın Büyük Başkanı Özlem Çerçioğlu, böylesi kuru gürültülere pabuç bırakacak bir insan değildir. Aydın’a hizmet yolunda, dün olduğu gibi bundan sonra da ayağına dolanan engelleri Aydın halkının desteği ve onlardan aldığı güçle aşmasını bilecektir. Aydın halkına hizmetkârlığını kimse engelleyemeyecektir.
Aydın Valisi ve Kuşadası Kaymakamının tutumları Aydın için endişe vericidir. Dilerim hizmetin aksaması noktasında görev almazlar. Sorumlu ve saygın devlet adamı kişiliğine ve kimliğine bürünürler. 
Başkan Özlem Çerçioğlu’nun baktığı şu gözle bakabilirler...
“Mevzubahis Aydınsa... Aydın’a ve Aydın insanına hizmetse gerisi teferruattır” diyebilirler...

Önceki ve Sonraki Yazılar