Vergi Borçlarına 18 Ay Taksit!

Henüz SGK borçlarının yapılandırılmasının ardından 2 ay kadar bir zaman geçti. SGK, Bağkur ve SSK borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili 23,5 milyar YTL’lik hedef koydu ve bu hedefe de ulaşıldı. Ama sadece yapılandırılması istenen hedefe ulaşılabildi. Üstelik küresel kriz de yoktu. Ardından hemen her vergi borçlusunun aklında "Acaba vergi borçları ne zaman yapılandırılır?” sorusu dolaşmaya başladı ki, yanıt Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN’dan geldi.


 


Sadece 2008 yılı kazançlarından ödenmesi gereken geçici vergi ve bununla ödenmesi gereken damga vergileri kapsam dışında kalacaktır. 01 Eylül 2008 tarihine kadar tahakkuk etmiş vergi tutarları, faiz ve cezaların tamamı 18 ay taksitlendirilecektir. Taksitlere yıllık %3 tecil faizi uygulanacaktır.


 


Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN’ın, düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada küresel finansal kriz nedeniyle hassas bir dönemden geçildiğini, borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlayarak vergi borçlularını rahatlatmayı amaçladıklarını, bununla ilgili son başvuru süresinin 28 Kasım 2008 olacağını, vergi ödemelerinin ise 1 Aralık’ta başlayacağını ve ilk taksitinin 1-31 Aralık tarihleri arasında ödeneceğini ifade etti.


 


Halen gecikme faizi aylık %2,5 tecil faizi aylık %2 iken, yayınlanacak olan tebliğde yıllık tecil faizinin %3 olması çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ödeme güçlüğü çeken vergi borçlularının, haciz işlemleri ile karşılaşmamaları için hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle bir an önce müracaat etmeleri gerekmektedir.


           


            Bakalım vergi borçluları, yapılandırmadan sonra rahat nefes alabilecekler mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar