Vergi oranlarında artış var mı?

Vergi oranlarında artış var mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki yıl vergi oranlarında bir artış ya da yeni bir vergi öngörmediklerini söyledi.

  Bakan Şimşek, CNN TÜRK'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, G-20 Zirvesi'nden çıkan "yolsuzlukla mücadele eylem planı"nın Türkiye'nin lehine olacağını söyledi. Kalkınma planını eylem planına dönüştürdüklerini belirten Şimşek. "Uzun süredir yoğun toplantılar yapıyoruz. Kalkınma planını eylem planına dönüştürdük. Yeni eylem planı Türkiye'yi üst lige taşıyacak bir plandır. Siyasi krizlerin etkilerini aştık, sıra verimliliği artırmada. Türkiye İş Yapma Endeksi'nde 69'uncu sıradan 55'inci sıraya yükseldi. Seçim sonrası uygulamaya girecek olan reform paketi temenni paketi olmayacak, uygulanacak" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz kararını da değerlendiren Şimşek, "Enflasyon çok önemli. Enflasyonu tek haneye düşürdük ama bu sene politik gelişmelerden etkilendi. Bu sene arzulanan performansı yakalayamadık. Petrol fiyatları bu seviyede kalırsa enflasyonu etkiler. Tarımda maliyetleri ve aracıları inceleyecek komite kurduk. Merkez Bankası'nı desteklememiz lazım. Sadece Merkez'in çabaları enflasyonu indirmede yeterli olmaz. Merkez'in elini güçlendirmemiz lazım. Ben Merkez'in kararlarını eleştirmem.

Ülkede cari açık varsa fiyat istikrarı sağlanamaz. Merkez Bankası'nın para politikasında eli güçlü olmalıdır. Türkiye'nin 4'te 1'i milli gelirin yüzde 8'ini karşılıyor. Tarımda verimliliği artırmamız şart. Üretim artışı çok önemli. Her zaman tercihler söz konusu olacak. Enerji ve tarım alanlarını dengede götürebilmemiz lazım. Bunlar birbirinin alternatifi değil" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunun altını çizen Şimşek. "İşsizlik çift hane yeni gelenler nedeniyle. İş aramıyorum deyince işsiz sayılmıyorsunuz. İş aramaya başlayanların sayısında bir patlama var. Eğitim seferberliği işgücüne katılım isteğini artırdı.

Derdimiz istidamı artırmak. İşsizlerin sorumluluğu bizde. Onlar için de reform yapmamız lazım" dedi.
Türkiye'de bir mülteci sorunu olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Bu konuda ilave çalışmalar var. Şöyle bir gerçeklik var. Misafrilerimiz bu sorun halledilene kadar Türkiye'de kalacak. Suriyeli misafirlerimizin bir kısmı belki kayıtdışı çalışıyor olabilir. İşsizlik oranı artışını mültecilere bağlamak yanlış olur" dedi.

Kamuda personel alımını kısacaklarını kaydeden Şimşek, "Kamuya ciddi oranda alım yaptık. 2015'te kamuya personel alımını kısacağız. Örnek olarak polis sayısı Avrupa'nın ilerisinde. 40 bin kişilik kadroda öğretmenler öncelikli olacak. Bazı bakanlıklarda belki de hiç personel alımı olmayacak. Kamuda kiralamayı da sınırlandırmamız lazım. Doğu ve Güneydoğu'da lojman şart ama Ankara gibi yerlerde azalmalı" dedi.
Şimşek, önümüzdeki yıl vergi oranlarında bir artış ya da yeni bir vergi öngörmediklerini de sözlerine ekledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.