Yağlı tohumlu bitkilerin fark ödemesi destek miktarları belirlendi

Yağlı tohumlu bitkilerin fark ödemesi destek miktarları belirlendi

Yağlı tohumlu bitkilerin fark ödemesi destek miktarları belirlendi


Gerçek Gazetesi
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, üreticilere, 2014 yılında ürettikleri yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagillere 4 ile 70 kuruş arasında değişen miktarlarda fark ödemesi desteği verileceğini açıkladı.
Yağlı tohumlu bitkiler hububat ve baklagillere yapılacak fark ödemesi desteği miktarları belirlendi. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamasında, "17 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ kapsamında, 2014 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına; yurt içerisinde üretilen sertifikalı kütlü pamuk tohumlarını kullananlar için 55 kuruş, yağlık ayçiçeği için 30 kuruş, soya fasulyesi için 50 kuruş, kanola için 40 kuruş, dane mısır için 4 kuruş, aspir için 45 kuruş, zeytinyağı için 70 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 5 kuruş, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 kuruş olarak belirlenmiştir" dedi.
Üreticilerin fark ödemesi desteğinden yararlanabilmeleri için 2014 yılı ÇKS kayıtlarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini ifade eden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Zeytinyağı dışındaki desteğe tabi diğer ürünleri üreten üreticilerin 2014 yılı ÇKS kayıtlarını ürüne ilişkin hasat dönemi öncesinde yaptırmış olmaları gerekmektedir. Alım satım, ürün işleme, değerlendirme, depolama işlemlerini belirlenen usul ve esaslara uygun gerçekleştiren ve Bakanlıkta kayıtlı tohumluk üretici kuruluşları ile sözleşmeli olarak üretim yapan çiftçiler fark ödemesi desteğinden yararlanacaktır" ifadelerini kullandı.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, 2014 yılı ürünü olan aspir, kanola ve soya fasulyesi fark ödemesi desteğini almayı hak eden ve bu ürünleri sözleşmeli üretim yöntemiyle üreterek sözleşme belgesini ibraz eden üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başına 10 TL üretim desteği yapılacağını da belirtti.
Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru tarihlerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatan Köksal, "Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru başlangıç tarihi 1 Ekim, son başvuru tarihi ise kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 1 Nisan 2015; dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için başlangıç tarihi 1 Mayıs 2014, son başvuru tarihi 30 Nisan 2015'tir. Zeytinyağı üreticilerinin ise son başvuru tarihi 1 Haziran 2015, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlara ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 1 Ekim 2015'tir. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmez ve bu durum üretici için herhangi bir hak doğurmaz" diye konuştu.
Fark ödemesi desteği dışında kalan durumları da değerlendiren Köksal, "2014 yılı ÇKS kayıtlarını ilan edilen süre içerisinde güncellemeyenler veya yaptırmayanlar, ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında başka yerde fark ödemesi desteğine müracaat edenler, 2014 yılı ÇKS'de kayıtlı olmayan arazilerinde fark ödemesi desteğine esas ürünleri üretenler, ara ziraatı olarak üretim yapan üreticiler, pamuk sezonu içerisinde faaliyetini sürdürerek desteklemeye konu kütlü pamuğu işleyecek olan çırçır prese fabrika işletmecisi olmayan tüccarlara satış yapanlar ile yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanmayan pamuk üreticileri ve rafine edilmiş zeytinyağı üretenler fark ödemesi desteğinden yararlanamazlar" şeklinde konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.