Yarın “Dünya Sigarasız Günü”

Yarın “Dünya Sigarasız Günü”

Dr. Ersev Kuyucu sigaranın zararlarına dikkat çekti

Gerçek Gazetesi / Gülsüm TUNA
Dünya Sağlık Örgütü tütünün insan sağlığı üzerine olan zararlarını topluma etkili bir şekilde anlatabilmek için her yıl 31 Mayıs Dünya Sigarasız Gününde etkinlikler düzenliyor. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü olarak 1987 yılından beri tüm dünyada kutlanıyor.
İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkan Vekili Dr. Ersev Kuyucu günün anlamına ilişkin yaptığı açıklama ile sigaranın zararlarına dikkat çekti. Kuyucu şunları söyledi, “Sigara içinde insan vücudu için zararlı yüzlerce madde barındırmaktadır. Başlıcaları; Kansere yol açan maddeler, kanseri ilerleten maddeler, zehirli maddeler, uyarıcılar, zevk vericiler, aromatik maddeler.
Sigara, sadece aktif olarak içen kişileri değil, o kişilerin etrafında bulunan başta çocuklar olmak üzere diğer kişileri de çok olumsuz etkileyen bir maddedir. Özellikle pasif içici durumunda olan çocuklar maalesef ileride aktif içici yetişkinler durumuna gelebilmektedirler. Anne ve babaların çocuklarını bu olumsuz durumdan korumaları gerekmektedir. En etkili örnek olma durumu ise ebebeynlerin sigara içmemesidir.
Tütün ve tütün ürünlerini (puro, pipo, nargile, enfiye vs.) içmek; vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkileyen, bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sigara iki tip bağımlılık yapar;
1-Fiziksel bağımlılık
2-Psikolojik bağımlılık
Sigara, içildikten sonra mutluluk veren duygular uyandırdığından hemen hemen tüm sigara içenler gitgide içtikleri miktarı arttırma eğilimindedir. Sinir sistemi nikotine adapte oldukça içilen miktar yine artar, böylece kandaki nikotin miktarı da artar. Daha sonra belli bir düzeye erişince kişi bu düzeydeki nikotin miktarını sağlamak için sigara içmeye devam eder. 
Nikotin eksikliği nedeniyle psikolojik olarak aşağıdaki belirtiler görülebilir;
1-Sinir bozukluğu, kızgınlık
2-Hassasiyet
3-Uyuma güçlüğü
4-Konsantrasyon bozukluğu
5-Baş ağrısı
6-Yorgunluk
7-İştah artışı
Eğer kişi tütün ürünü tüketiyorsa bunun zararlarını yok edecek hiçbir yöntem yoktur. Kapı-pencere açmanın, klima ya da aspiratör çalıştırmanın ya da herhangi bir havalandırma sisteminin koruyucu hiçbir yararı yoktur. Yaşanılan evin bir odasında içilen sigara, o evin diğer odalarında bulunan yetişkin, çocuk, bebek, hayvan her canlıyı zehirler.
Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bıraktığınızda daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatınız olacaktır.
Sigarayı bıraktığınızda,
- İlk 24 saat içinde kan basıncında ve akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür.
- 48 saat sonra tat ve koku alma duyuları keskinleşmeye başlar.
- 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
- 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerler güçlenir.
- 3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alış verişi fark edilir bir şekilde düzelir.
- 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine oranla yüzde 50 azalmış olur.
- 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski sigara içen birine oranla yüzde 50 azalmış olur. 
Bilindiği gibi ülkemizde 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun”’un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. “DUMANSIZ HAVA SAHASI” sloganıyla yürütülen çalışmalar sonucunda, Dünya da ve Türkiye’de en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan tütün ürünlerinin kullanımı konusunda insanlar daha bilinçli bir hale gelmiştir.    
Tütünün her şekli ve dozu zararlıdır ve tütün içme alışkanlığı tedavi edilebilir bir hastalıktır ve önlenebilir bir ölüm nedenidir. Sigara alışkanlığından kurtulmak isteyen vatandaşlarımız Söke Fehime Faik Devlet Hastanesi ve KETEM Biriminde bulunan sigara polikliniklerine başvurarak gerekli tahlillerini yaptırdıktan sonra ücretsiz ilaç alımı için Söke Toplum Sağlığı Merkezine Başvurabilirler.
Sigarasız Sağlıklı Günler Dinlerim” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.