Yerel tarihçilere rehber desteği

Yerel tarihçilere rehber desteği

KUŞADASI'NDAKİ YEREL TARİHÇİLERE KUŞADASI REHBERLER DERNEĞİ SAHİP ÇIKTI

Gerçek Gazetesi
Kuşadalı yerel tarih araştırmacılarının 2000 yılından beri bireysel düzeyde yürüttükleri çalışmaları tek bir çatı altında toplama girişimine Rehberler Derneği'nden (KURED) destek geldi.
Tarih biliminin turist rehberliği mesleğinin temel taşlarından biri olduğuna dikkati çeken Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED) Başkanı Ali Karapınar Kuşadalı yerel tarih araştırmacılarının faaliyetlerini bundan böyle KURED çatısı altında sürdüreceklerini açıkladı.
İlçenin yerel tarihini araştıran Kuşadalılar, Turist Rehberleri Derneği'nde toplandı. Toplantıya katılan Ali Ergül, Müjgan Şavkay, Gürsel Şamlıoğlu, Selver Savran, Belma Özgün, Emine Fırat, Ayla Akdoğaner, Tamer Bendeş ve Şenol Eskin, bugüne kadar bireysel düzeyde yürüttükleri yerel tarih araştırmalarında koordinasyonun sağlanması için KURED'e işbirliği çağrısında bulundular. KURED Başkanı Ali Karapınar da bu teklifi severek kabul edeceklerini belirterek, Aslında en ideal çözüm, Batı'daki örneklerinde olduğu gibi, yerel tarih araştırmacılarına belediyelerin sahip çıkmasıdır zira kentin sahibi olan belediyeler konuya gereken duyarlılığı gösterirler ve sorumluluk duygusu ile yaklaşırlar ise bu çalışmalar bir kent müzesinin çekirdeğini oluşturabilir. Kuşadası'nda da bir gün bunun böyle olacağına inanıyoruz. O güne kadar yerel tarih araştırmacılarımıza KURED olarak sahip çıkacağız dedi.
Yerel tarih araştırmalarına her zaman büyük önem verdiklerini anımsatan Karapınar, daha önce de, 21 Şubat 2007 Dünya Turist Rehberleri Günü'nde, Müjgan Şavkay ve Ali Ergül'ü, Kuşadası yerel tarihine ilişkin yazdıkları kitaplardan ötürü onur üyesi ilan ettiklerine dikkati çekerek, Yerel tarih araştırmacılarının derneğimiz çatısı altında faaliyetlerini sürdüreceklerinin duyulması ile birlikte kütüphanesinde, çeyiz sandığında ya da tavan arasında ilçemizin tarihine ışık tutacak belge ve bilgiler olanların bu belgeleri bize ulaştırmalarını bekliyoruz. Araştırmalarımızı daha metodik bir şekilde yürüteceğimizden, kısa sürede önemli aşamalar kaydetmeyi umuyoruz sözlerine yer verdi.
Yerel Tarih araştırmacıları neler yapacak?
Öncelikle her araştırmacının elindeki bilgi ve belgelerin envanteri yapılacak, tüm belge ve resimler dijital ortama aktarılacak. Elinde Kuşadası ile ilgili fotoğraf ve yazılı belge olup da bunları evlerinde saklamak isteyenler olursa, belgeler dijital ortama kopyalanarak orijinalleri sahiplerine iade edilecek. İleri yaştaki Kuşadalılar ile video röportajlar yapılarak, kentin ortak belleğine ilişkin anılar kayıt altına alınacak, önceki yıllarda yapılmış kayıtlar dijital ortama aktarılacak. Kuşadası'nda çekilmiş olan eski yerli filmler belirlenerek arşiv oluşturulacak. Daha önce iki sayısı yayınlanmış olan Kuşadası Yerel Tarih Araştırmaları Bülteni (KUYETA)'nın düzenli olarak yayınlanmasına devam edilecek. Kentin yakın çevresinde Antik su yolları, Eski savunma sistemleri, Kent içi kültür rotası gibi, temalı geziler düzenlenecek. Eldeki fotoğraf ve belgelerin kamuoyu ile paylaşılmasına yönelik sohbet toplantıları ve sergiler düzenlenecek. Çalışmalar internette www.kured.org/kuyeta adresinde yayınlanacak.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.