“Yetkililer görmezden geliyor çevre katliamı devam ediyor”

“Yetkililer görmezden geliyor çevre katliamı devam ediyor”

“Yetkililer görmezden geliyor çevre katliamı devam ediyor”

Aydın’da yaşanan çevre katliamlarına bir yenisi daha eklendi. Mart ayında Köşk çayına özel olarak jeotermal deşarj hattı döşeyen MB Holding’e ait Mege Enerji Firması, açtığı diğer bir kuyudan bu defa geceleri ve hafta sonu Köşk çayına jeotermal kuyudan deşarj yaptı. Çevre sakinlerinin ihbarlarına rağmen yetkililer suyun salınması tamamlanıncaya kadar bölgeye uğramadı.
Tüm yetkililere ihbarda bulunmalarına rağmen yaşananlara kahrettiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “DSİ Bölge ve 211. Şube müdürlüğü ile kolluk kuvvetleri verdiğimiz şikayet dilekçelerini görmezden geliyor. MB holding hafta sonu ve gece jeotermal atığını Köşk çayına salıverdi. Bunu jandarma da gördü, Çevre Müdürlüğü’ne DSİ’ye de haber ettik. Ancak kimse dur demedi” diye konuştu. Hafta sonu Köşk çayına yeni açtıkları kuyudan jeotermal su bıraktıklarını doğrulayan MB Holding’in sahibi Muharrem Bolat, “Biz hiçbir davranışımızda çevreyi kirletmeyiz. Bu normal bir jotermal kuyunun çevreye kirletmeden açılış yöntemidir. Suyun renginin değişmesi de normaldir” diyerek bu işi yasaların belirttiği şekilde tatbik etmenin mümkün olmadığını iddia etti.
Türkiye’nin en fazla jeotermal zenginliğine sahip Aydın’da yasalara aykırı işletilen kuyular nedeniyle tarım alanları zarar görmeye başladı. Kanser vakaalarının artması ve incir ve zeytinde sıkıntıların baş göstermesi üzerine sağlıkçılar çiftçilerin başlattığı eylemleri duyan olmadı.
Hafta sonu Köşk ilçesinde yeni açılan bir jeotermal kuyudan boşaltılan su, köşk çayına verildi. Firmanın sadece para kazanma derdinde olduğunu ve Aydın’daki tüm yetkililerin de yaşanan bu çevre felaketine görmezden geldiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “Jeotermal firması yasalara göre, jeotermal kuyudan çıkan ve çevre için zararlı olan suyu özel havuzda toplaması gerekirken Köşk çayına boşalttı. Biz jandarmaya, çevre müdürlüğüne ve DSİ’ye ihbar ettik. Sıradan bir vatandaş bunu yapsa Valilik, DSİ, Çevre Müdürlüğü adamın tepesine çöker. Nedense bu firmaya kimse bir şey diyemiyor. Firma yetkilileri boşaltma işini mesai saatleri dışında yapıyor. Mart ayında da aynı şeyi yaptı. Resmi olarak dilekçe verdik, yazılar yazdık yine kimse bir şey diyemedi. Yetkililerin bu duruma göz yummasının sebebini anlamış değiliz” diyerek firma yetkilisi Muharrem Bolat’ın verdiği demeçlerle vatandaşı kandırdığını iddia etti.
İddia sahiplerinin konuyu bilmediğini ifade ederek firmasını savunan MB Holding’in sahibi Muharrem Bolat, “Biz hiçbir davranışımızda çevreyi kirletmeyiz. Bu normal bir jotermal kuyunun çevreye kirletmeden açılış yöntemidir. Suyun renginin değişmesi de normaldir. Diğer tesislerimizde bu gazları işeyen ünitelerimiz var. Oluşan gaz, suyun döküldüğü yerde toprağın renginin değişmesi normaldir ve bu durumun kesinlikle hiçbir zararı yoktur. Tabandaki kırıntıları yukarı çıkarmak için suyun yoğunluğunu artırmak lazım. Bu nedenle kil karıştırmak gerekir. Bu suyun yoğunluğunu artırarak yukarıya çıkmasını sağlıyoruz. Bu da suyun döküldüğü yerde renk değişimine neden oluyor. Jeotermal konusunda 15. yılım. Orada 5 santral, 20 kuyu açtık. Yasalarda belirtilen ya da iddia sahiplerinin belirttiği şekilde işlem yapılması tam olarak doğru değil tatbik edilecek sistem değil. Bu sistem bir tek tehlikesi var. Sıcak su 160 derecede. Biz bunu belirli miktar set yaparak suyu toplayıp belirli miktar normal su ile karıştırarak doğaya salıyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.