E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'ni görmeden geleceğinize yön vermeyi

 

Ülkemizde her nedense güzel sanatlar eğitimine yeteri kadar yer ve değer verilmiyor. Okullarımızda "İfade ve beceri dersleri" çoğu zaman es geçiliyor.

Benim öğretmenlik yıllarımda Resim, Beden Eğitimi ve Müzik derslerinde sınıf öğretmenleri genellikle "Anadolu Liseleri'ne" öğrenci hazırlar, bu saatlerde Matematik, Fen Bilgisi, Türkçe ve Sosyal Bilgiler'den test çalışması yaparlardı. Rehberlik veya denetim amacıyla okullara gelen ilköğretim müfettişleri hep bu konuyu dile getirir, yakına yakına anlatırlar, ama ne yazık ki, onlar da birşey yapamazlardı. Çünkü sistem öyle istiyordu. Sınıf öğretmeninin ve okulun değerlendirmesi Anadolu Liseleri'ne gönderdiğin öğrenci sayısı ile orantılı idi.

Bu varsayım doğru mu, yanlış mı, kimsenin umurunda bile değildi. İnşaat ve Mimarlık Fakülteleri'ni kazanan öğrencilerimiz tatillerde yanıma gelir, bana:

- Öğretmenim, bizleri iyi yetiştirdiniz. Sağolun, varolun ama resim dersinden yoksun ettiniz. Şimdi bizler resime ve çizgi dahi çizmeye hep yeniden başlıyoruz. Hocalarımız "Hayal edemeyen, tasarlayamayan ve düşündüklerini kağıt üzerinde çizip ifade edemeyen insanlardan mimar veya mühendis olur mu?" diyorlar.

Bu gençlere verecek yanıtım yoktu. Haklıydılar ve görüşe katılıyordum. Hacıkazımoğlu İlkokulu'nda yöneticilik yaparken Resim-iş derslerine girmeye başladım. Çocuklara bildiklerimi öğrettim. Hüseyin Kılıçkan'ın Fil Yayınevi tarafından yayınlanmış olan "Okullarda Resim", "Resim Bilgisi" ve "Resim İş-6" adlı kitaplarından yararlandım. Çocuklar, özellikle "Resim İş-6"yı çok sevdi ve onu inceleyerek, benden daha iyi resimler yaptılar. Çocuklarda resim ve güzel sanatlar bilinci arttı. Birçoğu Buca'ya gittiler. O yıllarda, Aydın'daki "Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi" yoktu.

İlköğretim okulları sekiz yıla çıkınca her okula en az bir branş öğretmeni verdiler. Buna sevindim. Hiç değilse ifade ve beceri dersleri öğretmenlerce verilecek dedim. Milli Eğitim Bakanlığı "Resim" kitabı basıp öğrencilere vermeyince, Hüseyin Kılıçkan'ın bu "Resim İş-6" adlı kitabını Aydın Valiliği'nden olur alarak, Aydın Merkez, Nazilli, Söke, Kuşadası, Didim, Ortaklar, Selçuk, İncirliova'da bulunan bütün resim öğrtetmenlerine birer adet parasız örnek verip dağıttım. Uygulamalarımın sonuçlarının olumlu olduğunu da anlattım. Ama ne yazık ki, 2,50 YTL. değerinde olan kitabı pahalı bularak, öğrencilere aldırmadılar. Oysa aldıran öğretmenlerin öğrencileri şimdi Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'nde okuyorlar.

Bu gurur verici olayı duyunca sevindim. Kalkıp Aydın'a Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'ni görüp, yazıp tanıtmak üzere gittim.

Okul 5 yıldızlı, turistik bir otel gibi. Okulun önünde duran kişi meğer okul müdürüymüş. O'na, "Maaşallah, çok güzel villa gibi bir okulunuz var" dedim. O'da bana, hoşgeldiniz diyerek, "Okulumuz çok güzeldir" dedi. Okul Müdürü Şenol Arslan genç yakışıklı bir yönetici. İnsana hep gülen gözlerle bakıyor. 1967 yılında Kırşehir'de doğmuş. Ben o yıl 3 yıllık öğretmendim. 1989 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirmiş. Muş RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) Kurum Müdürlüğü yapmış. Ayrıca birkaç ortaöğretim kurumunda Psikolojik Danışman olarak çalışmış. 2004 yılından itibaren Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'nde Müdür olarak görev yapıyor.

Bana okulu ve bölümlerini gezdirdi. Resim Bölümü Başkanı ile tanıştık. Harika tablolar yapmışlar. Kurtuluş Savaşı panosu bir destan gibi. Hepsine bir emekli eğitimci olarak teşekkür ederim. Ayrıca Söke'den Resim Öğretmeni Nihal Korkmaz'a, Ebru Dayanç'a, İncirova'dan Berna Yılmaz'a, Osman Ak'a, Aydın'dan AyhanYılmaz'a, Ömer Karaçul'a ve yine Söke'den Bülent Akgül'e başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.

İşte Okulun özellikleri

Sevgili öğrenciler, sizlere kendiniz ve geleceğiniz ile ilgili doğru bilgilere ulaşma, doğru kararlar verme ve bu kararları doğru uygulama çabanıza katkıda bulunma, mutlu ve yararlı olacağınız ortamlara zaman ve emek kaybına uğramadan nasıl ulaşabileceğinizi gösterme amacıyla bu yazıyı hazırladık.

Okul seçimlerinde, doğru ve yerinde karar verebilmeniz ne istediğinizi, neleri yapabileceğinizi çok iyi bilmeniz, ilgi ve yeteneklerinizle uyumlu ve severek gideceğiniz bir okulu seçtiğinizde daha başarılı olabileceğinizi asla unutmayınız. Bu nedenle atacağınız her adımda, vereceğiniz her kararda bunun bilincinde olmalısınız. Eğer resme, müziğe karşı yetenekleriniz varsa, sakın yolunuzu ve yönünüzü başka yana çevirmeyin. Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi'ne yönelin.

Okulun Tarihçesi

Aydın Yüksel Yalova Lisesi 2000-2001 eğitim ve öğretim yılında Nahit Menteşe İlköğretim Okulu bünyesinde 25 öğrenciyle eğitim ve öğretime başladı.                                    Devam edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar