Yükselen vücut ısısı organlarda hasara yol açabiliyor

Yükselen vücut ısısı organlarda hasara yol açabiliyor

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabildiğini kaydetti.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini ifade eden Aydın Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, aşırı sıcaklarda en çok riski kronik hastalığı bulunanları ve yalnız yaşayan yaşlıların olduğunu belirtti.
Aşırı sıcaklarda vücut ısısının dengede tutulmaya çalışılması gerektiğini dikkat çeken Çetin, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tansiyon düşürücü, idrar söktürücü gibi tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.
“EN BÜYÜK RİSKİ KRONİK HASTALAR VE YALNIZ YAŞAYAN YAŞLILAR TAŞIYOR”
Çetin, aşırı sıcaklarda en çok etkilenen grupları da şu şekilde sıraladı: “Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlar, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.