Zeytin hasadı düzenlenen şenlikle başladı

Zeytin hasadı düzenlenen şenlikle başladı

Aydın Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’ kapsamında sezonun ilk ürünleri hasat edildi. Hasat edilen zeytinlerden sıkılan yağ ise törene katılanlar tarafından tadıldı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği, Aydın Ticaret Borsası, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Aydın Ziraat Odası ile Zeytindostu Derneği işbirliği ile düzenlenen ‘Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’ zeytin hasadı ile start aldı. Aydınlı bir firmaya ait çiftlikte gerçekleştirilen hasat işlemine Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, ünlü Televizyoncu Mesut Yar ve davetliler katıldı.
’24 SAAT İÇERİSİNDE ZEYTİNYAĞI YAPILMALI’
4 milyon zeytin ağaç varlığı ile Türkiye’de zeytin üretiminde lider konumda olan Aydın’da ilk defa düzenlenen festivalde ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Renan Tunalıoğlu, katılımcılara zeytin hasadı ve zeytinyağı konusunda bilgiler verdi. Aydın’da 6 milyonu sofralık, 18 milyonu yağlık olmak üzere 24 milyon zeytin ağacı bulunduğunu dikkat çeken Renan Tunalıoğlu, Aydın’da 24 bin ailenin geçimini zeytin üzerinden sağladığını dile getirdi. Zeytin hasadında dikkat edilmesi gereken konular hakkında da bilgiler veren Tunalıoğlu, ağaçlardan toplanan ürünlerin hemen çuvallara doldurulmaması gerektiğini dikkat çekerek kaliteli bir zeytinyağı elde etmek için toplanan zeytinlerin 24 saat içerisinde tesislere götürülüp zeytinyağına dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
Bilgilendirmenin ardından çiftlik içerisinde olgunlaşan zeytinler ağaçların altına serilen örtülerin üzerine makine ile döküldü. Ağacından düşen zeytinleri sepetler içerisine toplayan bayanların getirdiği zeytinler çiftlik içerisinde kurulu bulunan zeytin sıkım makinesinde zeytinyağına dönüştürüldü. Zeytin ağaçlarından zeytin toplama işine yardım eden Özlem Çerçioğlu ve beraberindekiler zeytin sıkım makinelerine sepetlerdeki ilk zeytinleri dökerek yeni sezonun hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundular.
Giriş tarafına zeytin olarak boşaltılan ürünlerin makinenin diğer tarafından zeytinyağı olarak çıkmasını tanıklık eden katılımcılar yeni ürünün tadına da baktılar.
Zeytinyağının ilaç gibi bir ürün olduğunu dikkat çeken Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve ünlü televizyoncu Mesut Yar, vatandaşlara zeytinyağı tüketme önerisinde bulundular.
Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenlikleri hasat etkinliğinin ardından Atatürk Meydanı’nda kurulan tanıtım standlarının gezilmesi ve Zeytin ve Zeytinyağı resim ve fotoğraf sergisinin açılmasıyla devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.