Zeytin ve zeytinyağı ABD'de tanıtıldı

Zeytin ve zeytinyağı ABD'de tanıtıldı

Zeytin ve zeytinyağı ABD'de tanıtıldı

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında ilk sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago şehrinde düzenlenen Private Label Manufacturers Association Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını üstlendi.
Amerika Birleşik Devletleri’ni hedef pazar olarak belirlediklerini belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Kadri Gündeş, geçtiğimiz yıllarda ABD’de New York’ta düzenlenen Fancy Food Fuarı’na katılım sağladıklarını, ilk kez ABD’nin orta batı bölgesinde bir fuara katılarak tanıtım yaptıklarını kaydetti.
Şikago’nun bağlı bulunduğu İllinois eyaletinin ABD’nin nüfusu en kalabalık 5. Şehri olduğunu anlatan Gündeş, “650 milyar dolarlık bir GSYİH’ya sahipler ve eyaletin toplam ithalatı 120 milyar dolar. Fuarda standımız ABD dışında Güney Afrika, Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, İran gibi pek çok ülkeden ziyaretçinin ilgi odağı oldu. PLMA fuarına tüketicilerden ziyade profesyonellerin katılımı söz konusu, bu çerçevede komitemizce oldukça verimli ikili görüşmeler yapıldı” şeklinde konuştu.
40 MİLYON DELİCE AŞILATILMALI
Fuarın ilk günü gerçekleştirilen seminerlerde katılımcılara ZZTK’nin hazırlattığı 50 ml’lik zeytinyağlarını dağıttıklarını vurgulayan Gündeş şöyle devam etti: “Gerek marketlerde yer alan markalar ile ilgili olarak myprivatebrand web sitesinin kurucusu olan Christopher Durham’ın gerçekleştirdiği sunumda gerekse marketlerde organik ürünlerinin yerinin tartışıldığı çalıştayda uzun süreli kontrat ve sürekli ürün tedariğinin markalar için çok önemli olduğu vurgulandı. Bu çerçevede Türkiye’de takribi 80 milyon adet olarak bilinen delice zeytin ağaçlarından aşılanabilir durumda olan 40 milyon adedinin aşılatılarak üretime kazandırılması amacıyla proje hazırlatılmalı. Türkiye’nin üretim rakamları talebe cevap verir konuma getirilmelidir”
Önümüzdeki yıllarda Şikago’da yer alan önemli marketlerde Türk zeytinyağını tanıtıcı tadım etkinlikleri organize etmeyi planladıklarını dile getiren ZZTK Başkanı Kadri Gündeş, gelecek yıl söz konusu fuar sırasında büyük marketlerin temsilcilerinin katılımıyla Türk zeytinini ve zeytinyağını tanıtıcı bir sunum yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.
ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA ABD BİRİNCİ SIRADA
Türkiye, 2013/14 sezonunda 26 bin 343 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı, 93 milyon 304 bin dolar döviz girdisi elde etti. Amerika Birleşik Devletleri, 4 bin 272 ton zeytinyağı ve 15 milyon 705 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. ABD’ye 5 milyon 754 bin dolarlık sofralık siyah zeytin ve 3 milyon 183 bin dolarlık sofralık yeşil zeytin ihraç ettik. Zeytincilik sektörünün ABD’ye ihracatı toplamda 24 milyon 463 bin dolar oldu.
ZZTK’nın Private Label Manufacturers Association Fuarı’ndaki standını, ziyaret ederken, Türkiye’yi ZZTK Başkanı M. Kadri Gündeş ve Ege İhracatçı Birlikleri Şefi U. Can Karadeniz’den oluşan heyet temsil etti.        

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.