Zeytinyağı tüketiminde hedef 10 kilogram

Zeytinyağı tüketiminde hedef 10 kilogram

Zeytinyağı tüketiminde hedef 10 kilogram

Türkiye’de 2009 yılında 0,8 kilogram olan kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 2 kilograma ulaştığı ve bu rakamın 10 kilograma yükselmesinin hedeflendiği belirtildi.
Zeytincilik sektörü 190 bin ton zeytinyağı, 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesi beklediği 2014/15 sezonuna hasat şenlikleriyle başladı. Aydın Zeytin Hasat Şenliği’nde buluşan Türk zeytincilik sektörünün bu sezon ikinci buluşması Türkiye’nin sofralık zeytin üretim başkenti Akhisar oldu.
2009 yılında Türkiye’de kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 0,8 kilogram seviyesinde olduğuna dikkati çeken Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, “Zeytin Hasat Şenlikleri ve diğer tanıtım çalışmaları sonrasında bugün zeytinyağı tüketimimiz 2 kilogram seviyelerine ulaştı. Hedefimiz kişibaşı zeytinyağı tüketimini 10 kilograma çıkarmak” şeklinde konuştu.
Akhisar’da meyve veren 13 milyon zeytin ağacı bulunduğunu ifade eden Alhat, hedeflerinin 25 milyon zeytin ağacı sayısına ulaşmak olduğunu, üreticinin zeytin üretimini arttırması ve kalitenin yükselmesi için sofralık zeytinde kg. başına 25 kuruş prim talep ettiklerini sözlerine ekledi.
“ZEYTİN İHRACATINDAN 140 MİLYON DOLAR DÖVİZ KAZANDIK”
Tarım ürünlerinde, üretici, sanayici, ihracatçının aynı gemide olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ da, Türkiye’nin 2013/14 sezonunda 80 bin ton sofralık zeytin ihracatı karşılığında 140 milyon dolar döviz girdisi elde ettiğini, zeytinyağı ihracatından ise 25 bin ton ihracat karşılığı 110 milyon dolar kazanacağını kaydetti. Avrupa Birliği’nin zeytinyağı üreticisine kilogram başına 1.35 Avro prim verdiğini anlatan Renklidağ, “Avrupa Birliği verdiği bu prim sayesinde zeytinyağı tüketimini arttırdı. Zeytinyağı tüketimi artınca kalp ve damar hastalıklarında ciddi gerilemeler yaşandı. Kalp damar hastalıkları sağlık yatırımlarına ayırdıkları kaynakta ciddi düşüş yaşandı. Zeytinyağı üreticisine verdikleri primin çok daha fazlasını sağlık sektöründe kazandılar” diye konuştu.
Türkiye’de zeytin ve zeytinyağında iç tüketimi arttırmak için “Zeytin Hasat Şenlikleri”nin büyük bir misyon üstlendiğini dile getiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş ise, yurtdışı tanıtımlarıyla uyumlu olarak yurtiçi tanıtımlarına da büyük önem verdiklerini, Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde küçük teneke ambalajlarda hazırlattıkları sofralık zeytin kutularının dağıtımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin son 15 yılda diktiği 80 milyon civarındaki zeytin ağacının meyve vermeye başladığını ve yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi olmayı hedeflediğini hatırlatan Gündeş, “Türkiye’nin bu rekolteyi katma değere dönüştürmesi için güçlü bir iç piyasaya ve markalı, ambalajlı ihracata ihtiyacı var. ZZTK olarak, bu hedeflere ulaşma doğrultusunda tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. 2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için iç ve dış tanıtımı koordineli bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.