Ziraat, kâr rekorunu kırdı

Ziraat, kâr rekorunu kırdı

Geçen yılı 4 milyar 51 milyon liralık kârla kapatan banka, her hafta bir şube açarak sayıyı bin 682'ye çıkardı.

Türk bankacılık tarihinin en yüksek kârını açıklayan Ziraat Bankası, 2014'te 4 milyar 51 milyon lira kâr elde etti. 2013'te 3.3 milyar kâr açıklayan banka, bir yılda bu rakamı yüzde 22 artırarak 751 milyon liralık rekor bir artış sağladı. 2014'te Ziraat sadece kârlılıkta değil birçok kalemde yüksek performans gösterdi. 2013 sonunda 111 milyar liralık kredi sağlayan banka, 2014'te yüzde 28'lik artışla 141.9 milyar liraya ulaştırırken, aktif toplamını da 207 milyar liradan 247 milyar liraya çıkardı. 2014 finansal sonuçlarını değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, dünya genelinde ekonomik ve finansal dalgalanmaların yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı, zorlu bir yılı bankacılık sektörü olarak oldukça başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını belirtti. Aydın, Ziraat Bankası'nın 2014'te sektöre ve Türk ekonomisine daha fazla katma değer sağlayan bir yapıya kavuşması için yapılan çalışmaların sonuçlarını gördüklerini dile getirdi.

HER HAFTA BİR ŞUBE AÇTI

Hüseyin Aydın, finansal ulaşılabilirlik çerçevesinde; hizmet verdikleri noktaların sayısını artırarak, her yerde müşterilerine ulaşmayı kolaylaştırırken, bu noktaların kalitesini artırmak için çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti. Aydın, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu çerçevede 2014'te 53 yeni açılışla yurtiçinde bin 682 şubeye ulaşmış bulunuyoruz. Müşteri odaklı yeni iş anlayışımız kapsamında, çalışanlarımız için mevcut koşulların iyileştirilmesini sağlamak amacıyla şubelerimizin fiziki yenilenmelerine devam ettik. Şubelerimizin 400 kadarı, bulunduğu yerleşim yerinde tek banka olarak hizmet veriyor. Hedefimiz ülkemizin her yerinde finansal hizmetlere ulaşımı mümkün kılmak" diye konuştu.

AZERBAYCAN VE KARADAĞ SIRADA

En yaygın şube ağına sahip banka olarak şube sayılarını orta vadede 2 binlere yükselteceklerini belirten Aydın, 2013 sonunda 5 bin 353 olan ATM sayısını da 6 bin 43'e çıkardıklarını anlattı. Yurtdışında büyüme hedeflerinin sürdüğünü kaydeden Aydın, "Yurtdışında 16 ülkede şube, temsilcilik ve banka yapılanması ile 80'in üzerinde hizmet noktasında faaliyet gösteriyoruz. Bunlara yenilerini eklemek için de çalışmalarımız sürüyor. Kuruluş izinleri aldığımız Karadağ'daki bankamız ile Kosova şubemiz, bu yılın ilk yarısında faaliyetlerine başlayacak. Azerbaycan'daki Azer-Türk Bankası'ndaki ortaklığımız devam ediyor. Ayrıca sermayesinin tamamı bankamıza ait olan yeni banka kuruluşuyla ilgili izinler alındı. Bu yılın ortasında açılır" dedi. Hüseyin Aydın, şöyle devam etti: "Aktifler içerisinde kredilerin payını, son iki yılda yüzde 44 seviyesinden 57'ye yükselttik. Son iki yılda krediler 2 katına çıkarılmış durumda. 2014'te krediler yüzde 28 artışla 142 milyar TL'ye yükselirken gayrinakdi krediler dahil olmak üzere ekonomiye katkı 183 milyar TL tutarındaki toplam kredi ile sürdürülmektedir.

TARIMA 28 MİLYAR

Bankanın geçen yıl tarım sektörüne kullandırdığı kredilerde de yüzde 30 artış gerçekleşti. 2015 için bu sektöre kullandıracakları kredilerde yine en az bu kadar büyüme hedeflediklerini ifade eden Aydın, "Tarıma sağlanan kredi de 28 milyar TL'ye ulaştı" dedi.

TAKİPTEKİ KREDİ % 1.9

Ziraat Bankası'nın takipteki krediler rasyosunun yüzde 1.9 ile sektör ortalamasının altında seyrediyor. Hüseyin Aydın "Takipteki kredilerin yüzde 13'ü tarım sektörüne, yüzde 20'si ise bireysel kredilere aittir. Takipteki kredilerimizin ortalama tahsilat süresi yaklaşık 2.5 yıl. Tahsilatlarımız devam ediyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.