Tariş’in açıkladığı alım fiyatı az bulundu

Tariş’in açıkladığı alım fiyatı az bulundu, tüm dikkatler 1 kuruşluk prim artışına çevrildi


Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
TAR‹fi Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliğinin standart 1 kütlü pamuğu 40 randıman baz alarak 1 YTL olarak belirlemesi Sökeli Pamuk üreticileri arasında hayal kırıklığı yarattı.
Perşembe akşamı Söke Kanl 09 TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan Yılmaz Ölmez’in hazırlayıp sunduğu, “Gündeme Dair” isimli programa konuk olan Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Karababa en azından 38 randımanın baz alınması gerektiğine dikkat çekerken, Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi’de TARİŞ’in açıkladığı alım fiyatından önce hükümetin ön gördüğü 1 kuruşluk destekleme priminin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bu yönde de bir an önce komisyon oluşturulup başkent Ankara’ya bu isteğin ulaştırılması gerektiği vurgulandı. TAR‹fi Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yaptığı basın toplantısıyla 1 kilo kütlü pamuğun alım fiyatını 40 randımanı baz alarak 1 YTL olarak açıklarken, randımanlar arasındaki farkın da 20 bin lira olduğuna dikkat çekti. Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Ekrem Sert’te cuma günü kooperatif merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek birlikten gelen resmi alım rakamlarını açıkladı. Başkan Sert, “Birliğimiz 40 randımanı baz alarak 1 kilo standart 1 pamuğa 1 YTL fiyat belirlemiştir. Randımanlar arasındaki fark 20 milyon, kalite farkı da 20 milyon lira olarak belirlenmiştir. Biz seri şekilde alımlarımızı yapıyoruz. Tabiî ki bu aşamada TARİŞ Birlik yönetimimizin seri şekilde ödemeleri yapmasını istiyoruz. şu ana kadar üretici ortaklarımızdan aldığımız pamuğa mahsuben henüz ödeme yapmadık. Üreticilerimizin nakit sıkıntısı har safhada. TARİŞ’e güvenen pamuk üreticilerimize teşekkür ediyoruz.. Bu arada Söke kooperatifinde elektronik kantardan meydana gelen bir arızadan dolayı alımlarımızda aksama meydana geldi. İzmir’den gelen arkadaşlarımız seri şekilde arızayı gidermeye çalışıyorlar. Bizde üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için ek mesai ile alımlarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Ege Bölgesi’nin pamuk ambarı Söke Ovası’nda makinalı hasatla birlikte seri şekilde toplama yapılırken, dev römorklar TARİŞ’in Söke, Sarıkemer ve Güllübahçe alım merkezlerinin önünde de uzun kuyruklar oluşmasına yol açtı. Bu yıl Söke ovasında 320 bin dönümlük arazide pamuk üretimi gerçekleştirilirken, hasatta seri şekilde devam ediyor. Fakat salı gününden bu yana Söke ve Güllübahçe merkezlerinden gelen haberler kuyrukta bekleyen üreticileri perişan etmeye yetti. Tariş Söke Kooperatif Başkanı Ekrem Sert, “Elimizde olmayan teknik arızılar nedeniyle alımlarımızda aksamalar meydana geldi. Güllübahçe merkezimizde kepçede arıza meydana gelirken, Söke’de de elektronik kantar arıza yaptı.İzmir’den gelen arkadaşlarımız  seri şekilde arızayı gidermeye çalışıyorlar.Ek mesailer yapıp telafiyi gidermek istiyoruz” dedi.
4 günden bu yana kuyrukta bekleyen üretici ise, ”Makinalı hasat yapıldığı için römorklar anında doluyor. Bu nedenle de pamuğumuzu TARİŞ’e teslim edip geriye dönmemiz gerekiyor. Fakat arıza nedeniyle alım yapılamadığı için bizlerde kuyrukta beklemek zorunda kalıyoruz. Haliyle hasat edilen pamuklarda makinada bekliyor. Biz bu arızaların bir an önce giderilip, alımlara aralıksız devam edilmesini istiyoruz” diyorlar
“BİZ 38 RANDIMANIN BAZ ALINMASINI İSTİYORDUK!”
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği düzenlediği bir basın toplantısıyla 40 randıman pamuğu baz alarak 1 YTL alım fiyatı açıklaması Sökeli üreticiyi pek memnun etmedi. Her yıl 38 randımanın baz alınarak fiyatın belirlendiğini hatırlatan üreticiler, “Söke Ovası’nda standart 1 değerinde pamuk az. Yani 40 randımanın baz alınmasını bu nedenle istemiyoruz. Avans fiyatı olarak açıklandığını duyduk. İnsanla artış olur. Ayrıca 1 kuruşluk prim desteklenmesinin bir an önce yükseltilmesi gerekiyor” dediler.
ZİRAAT ODALARI ANKARA ÇIKARMASI YAPMALI!
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu 40 randıman kütlü pamuğu baz alarak alım fiyatını 1 YTL olarak açıklarken, bu rakam Sökeli pamuk üreticisini memnun etmedi. Fakat TARİŞ’in açıkladığı alım fiyatından önce devletin açıkladığı ve henüz resmi gazetede yayımlanmayan 1 kuruşluk destekleme priminin daha önemli olduğuna dikkat çeken çiftçi temsilcileri, Ankara çıkartmasına hazırlanıyorlar. Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Karababa, “Aydın Ziraat Odası Başkanlarımızla birlikte başkent Ankara’ya giderek bu artışın yetersiz olduğunu ve en azından 500 bin lira prim istediğimizi Bakanımıza ve Milletvekillerimize anlatacağız” dedi.
1 Kuruşluk prim artışı Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nin gündeminde de vardı. TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Ekrem Sert, ”TARİŞ olarak pamuk ortaklarımızın her daim yanlarında olduk. Pamuk sulama sezonu öncesi nasıl sulama birliği, Ziraat Odası, Ege Çiftçiler Derneğiyle bir araya gelerek güç birliği oluşturduysak, tabiî ki prim içinde bu birlikteliğe hazırız. Biz 1 kuruşluk prim artışını tabiî ki kabul edemeyiz. Girdi maliyetleri 1 yıl içerisinde yüzde 150 oranında artarken, destekleme priminin sadece 1 kuruş artması kabulleneceğimiz bir rakam olamaz. Geçen yıl 348 bin lira 1 kilo pamuğa prim ödenirken, bu yıl 1 kuruş artış yapılarak 358 bin lira ödenecek olması kabullenemez bir artıştır” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Genel Haberleri