AKKENTLİ BAHARIN MÜJDECİSİ BİLEKLİĞİ TAKTI

AKKENTLİ BAHARIN MÜJDECİSİ BİLEKLİĞİ TAKTI

Bilekliği ile poz veren Akkentli “ Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, “Sana söz” dedi ve bahar dalına asılı bir marteniçkayla seçim kampanyasını başlattı.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Sana söz” başlıklı kampanyasının ilhamı Balkanların bahar süsü marteniçka Kampanyaya destek veren Aydın Büyükşehir Belediye Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli ve Chp Söke İlçe Başkan Yardımcısı Nursen Tunç marteniçkayı bileğine taktı.


AKKENTLİ “ BİLEĞİMİZDE AYNI DİLEK KALBİMİZDE AYNI SÖZ “

Bilekliği ile poz veren Akkentli “ Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, “Sana söz” dedi ve bahar dalına asılı bir marteniçkayla seçim kampanyasını başlattı. Bilekliğimizi bizde taktık. Milletimizle birlikte bereketli günler geliyor. Bu bileklik Balkan geleneği. Baharı müjdeliyor. Ailem Selanik göçmeni rahmetli anneannem ve büyük teyzelerim sürekli kullanırdı. Ailemizin geleneklerinin seçim kampanyası olarak kullanılması çok büyük mutluluk.Bileğimizde aynı dilek kalbimizde yanı söz. Yeni başlayan tarım yılının bereketli ve verimli olması için inanılıyor ve takılıyor. Beyaz renk uzun ömrü, kırmızı ise sağlık ve gücü temsil ediyor. Marteniçkaları hazırlamak da epey kolay. Kırmızı ve beyaz renkteki ipler saç örgüsü şeklinde örülüyor ya da iplerin iki ucu ters yönlere döndürülerek burgu haline getiriliyor. Bunlar, yaka süsü ve bileklik olarak kullanılabiliyor.
Eskilere dayanan bu geleneğinimiz Doğu Trakya, Yunanistan ve kimi Balkan halkları da günümüzde baharın gelişini böyle kutluyor.
Marteniçkalar kırlangıç, leylek, karınca yuvası
görülünceye dek taşınıyor. Bunlardan en az biri görüldüyse ay başında tutulan dileğin gerçek olacağı düşünülüyor. Daha sonra da bileklerdeki marteniçkalar, çiçek açmış bir ağaca çaput niyetine bağlanıyor.” Dedi

Bu gelenek 2017’de Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya ve Moldova’nın ortak adaylığıyla UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.