ALG Kirliliği Bafa Gölü’nde tehlikeli boyutlara ulaştı

ALG Kirliliği Bafa Gölü’nde tehlikeli boyutlara ulaştı

ALG Kirliliği Bafa Gölü’nde tehlikeli boyutlara ulaştı

Gerçek Gazetesi
Hamdi AKGÜL
Bafa Belediyesi ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliği ile "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BAFA GÖLÜ EKOLOJİSİNDEKİ DEĞİŞİMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" konulu konferans düzenlendi. Bafa Belediyesi Düğün Salonu'nda geçtiğimiz cuma günü saat 10.00 da başlayıp, saat 12.00 ye kadar süren konferansa konuşmacı olarak Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erol Kesici katıldı.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, konferansın açılış konuşmasında, son günlerde Bafa Gölü'nde meydana gelen sorunlarla ilgili, sorumlu kurumları uyarıp kamuoyunu da basın ve televizyon yoluyla bilgilendirdiklerini belirterek, "Aydın ve Muğla valilikleri 6 şar kişilik (DSİ'den 2, Çevre ve Orman'dan 2, Üniversiteden 2) komisyonlar kurarak çalışmalarını sürdürmektedir. Son günlerde Kapıkırı ve Gölyaka Köyü ve Bafa beldesi koku ve sinek altında kalmış, turizmciler rezervelerini iptal etmişlerdir. Balıkçılar ağlar balçıkla kaplandığından ağ atamaz duruma gelmişlerdir. Son birkaç gündür hava koşulları nedeniyle rüzgarlar ve gölde dalgalar nedeniyle kokular kesildi gibi görüldüyse de, yakında başlayacak sıcaklarla birlikte sorunların tekrar başlayacağı tahmin edilmektedir" dedi.
Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez başta olmak üzere, kalabalık bir katılımla gerçekleşen konferansta Kesici konuşmasını Bafa Gölü'nde yaptığı incelemeleri yansıtan görüntüler eşliğinde yaptı. EKODOSD Bilim Danışmanı olarak 5 yıldır Bafa Gölü'nün ekolojik yapısını inceleyen Kesici "önlem alınmadığında su kaynaklarımızda çok ciddi sorunlara neden olan mavi - yeşil alglerin oluşturduğu alg kirliliği Bafa Gölü'nde tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Doğal kaynaklarımızdaki bu biyolojik kirliliğin mutlaka önüne geçilmelidir. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan insanların kafalarında oluşan farklı bilgileri, soru işaretlerini bilimsel bir yaklaşımla aydınlatmak için, gölde incelemeler yapılarak, gölden su örnekleri alınarak bu sonuca ulaşılmıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 'korkulacak bir durum yok, kirlilikten değil, alg patlamasından kaynaklanmıştır' açıklaması bilimsellikten uzaktır. Bafa Gölü'nün ekolojisindeki değişimler Kapıkırı, Gölyaka, Pınarcık, Karahayıt, Akçalı, Serçin Köyleri ile Bafa ve Akyeniköy beldelerini yakından ilgilendirmektedir. Tüm bunların nedeninin, doğal bir göl olan Bafa Gölü'nün doğal yapısına yapılan müdahaleden ve kirlilikten kaynaklandığı, göle verilen sularda nitrat ve fosfat gibi besleyici tuzların çok olması, bilhassa yaz aylarında Bafa Gölü'ndeki alg artışını tetiklediği ve bu tabakalaşmada su sıcaklığı ile birlikte alglerin çoğalmasını hızlandırmakta olduğu görülmektedir. Çözüm olarak da gölün organik dip yapısının ve askıdaki katı maddelerin uzaklaştırılması, gölün iç ve dış yükler tarafından kirlrtilmemesi, temiz suyun verilerek göldeki biyolojik zenginlik artırılmalıdır. Bafa Gölü kıyısına acil olarak Alg uyarı erken izleme laboratuarının kurulması gerekir. Özellikle Bafa Gölü'nün en önemli su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri'nin, havza boyunca endüstriyel tesislerin kimyasal atıkları ve yerleşim yerlerinin evsel atıklarıyla kirletilmekten kurtarılmalı ve suları temiz akmalıdır " dedi.
Son günlerde Bafa Gölü'nde meydana gelen ekolojik değişimlerle ilgili yöre halkına bilgilendirme amaçlı olarak verilen konferans, Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Develi, EKODOSD üyeleri, DKMP Milas Mühendisi Erdinç Uyar, WWF - Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, EGE Derneği, Milas Hayvanseverler Derneği, Milas Kent Konseyi üyeleri, Bafa Gölü çevresindeki köylerin muhtarları, göl kıyısındaki turizmciler, balıkçılar ve yöre halkı, TRT Televizyonu, Söke, Milas ve Bodrum basını tarafından ilgiyle izlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.