ATIK SULAR MENDERES’E

ATIK SULAR MENDERES’E

ATIK SULAR MENDERES’E


Ger­çek Ga­ze­te­si
Men­de­res hav­za­sın­da bin­ler­ce de­kar­lık ta­rım alan­la­rı­na can su­yu ve­ren Bü­yük Men­de­res Neh­ri için bir ta­raf­tan te­miz­le­me pro­je­le­ri ha­ya­ta ge­çi­ril­me­ye ça­lı­şı­lır­ken, di­ğer ta­raf­tan da kir­le­til­me­ye de­vam edi­li­yor. Yıl­lar­dır De­niz­li Uşak ve Ay­dın il­le­ri­nin Bü­yük Men­de­res"i te­miz­le­mek için ver­di­ği uğ­raş­lar sü­rer­ken, ne­hir çe­şit­li sa­na­yi ku­ru­luş­la­rı ve ye­rel yö­ne­tim­ler ta­ra­fın­dan kir­le­til­me­ye de­vam edi­li­yor.
Geç­ti­ği­miz yıl­lar­da Bü­yük Men­de­res Hav­za­sı Çev­re Ko­ru­ma Bir­li­ği"nin ku­rul­ma­sı­na rağ­men ha­len çev­re be­le­di­ye­le­rin arıt­ma­la­rın­dan sa­na­yi ve ev­sel atık­la­rın ve çev­re­de bu­lu­nan zey­tin­ya­ğı iş­let­me­le­ri­nin de zey­tin su­la­rı­nı Men­de­res Neh­ri­ne dök­me­si ne­de­niy­le Bü­yük Men­de­res Neh­ri"nin kir­li­li­ği had saf­ha­ya ulaş­tı. Son ya­ğış­lar­la bir­lik­te Bü­yük Men­de­res Neh­ri ade­ta çöp ve atık su ta­şı­yan neh­re dö­nüş­tü. Yak­la­şık 20 yıl­dan bu ya­na neh­rin te­miz­len­me­si ve es­ki ha­li­ne dön­me­si için çe­şit­li ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın ya­nı sı­ra Si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rın­da bü­yük ça­ba­lar sarf et­me­si­ne rağ­men Men­de­res Neh­ri her ge­çen gün kir­len­me­ye de­vam edi­yor.
GÖZ GÖ­RE GÖ­RE
ATIK­LAR MEN­DE­RES
NEH­Rİ­NE AKI­TI­LI­YOR
Te­miz­len­me­si için Ay­dın, De­niz­li ve Uşak il­le­ri­nin iş­bir­li­ği­ne git­ti­ği Bü­yük Men­de­res Neh­ri üze­rin­de Ay­dın­Muğ­la ka­ra­yo­lun­da ku­ru­lan köp­rü­le­rin he­men di­bin­den akı­tı­lan atık su­lar gö­ren­le­ri şaş­kı­na çe­vi­ri­yor. Neh­rin kir­li­li­ği­nin ön­len­me­si için bir­çok plat­form­da çö­züm ara­yış­la­rı sü­rer­ken, her­ke­sin gö­zü önün­den neh­re bı­ra­kı­lan atık su­la­rın Men­de­res hav­za­sı­na ha­yat ve­ren neh­rin su­la­rı­na ka­rış­ma­sı­na se­yir­ci ka­lı­nı­yor. Gün­ler­dir neh­re ka­rı­şan atık su­la­rı hiç­bir kim­se "dur" de­mez­ken, Bü­yük Men­de­res Neh­ri yıl­lar­dır sü­re ge­len ka­de­ri­ni ya­şa­ma­yı de­vam et­ti­ri­yor. Yıl­lar ön­ce­si ba­lık­çı­lık­la ge­çi­nen­le­rin ek­mek ka­pı­sı ko­nu­mun­da olan Bü­yük Men­de­res Neh­ri, içe­ri­sin­de can­lı yaş­ma­ya­cak ka­dar kir­len­di.
VA­Lİ­LİK­TEN TÜM
BE­LE­Dİ­YE­LE­RE
UYA­RI YA­ZI­SI
Ko­nuy­la il­gi­li açık­la­ma ya­pan Ay­dın Va­li­si Hü­se­yin Av­ni Coş, Men­de­res Neh­ri­nin kir­li­li­ğin­den do­la­yı hav­za­da bu­lu­nan tüm be­le­di­ye­le­re ya­zı gön­der­dik­le­ri­ni, Çev­re Ba­kan­lı­ğı­nın ver­miş ol­du­ğu sü­re­ye ka­dar arıt­ma te­sis­le­ri­ni ta­mam­la­ma­la­rı ko­nu­sun­da uya­rı­da bu­lun­duk­la­rı­nı söy­le­di. Kir­li­li­ğin sa­de­ce Ay­dın"dan akı­tı­lan atık­lar ne­de­niy­le oluş­ma­dı­ğı­nı ifa­de eden Va­li Coş, “Ta­bi ki Men­de­res Neh­ri kir­le­ne­rek ge­li­yor di­ye biz bu­nu da­ha faz­la kir­let­me­mek ve müm­kün­se te­miz­le­mek ko­nu­sun­da du­yar­lı ve dik­kat­li ol­ma­lı­yız. Kent­le­rin atık su­la­rı­nı arıt­ma­dan su kay­nak­la­rı­na akıt­ma­sıy­la su kay­nak­la­rı­mı­zın kir­len­me­si ka­çı­nıl­maz ha­le ge­li­yor. Bu yüz­den ye­rel yö­ne­tim­le­ri­mi­zin atık su sis­tem­le­ri­nin en kı­sa za­man­da kur­ma­lı ve bu atık su sis­tem­le­ri­nin ih­ti­ya­ca uy­gun, ka­li­te­li ve ve­rim­li ol­ma­sı sağ­la­na­bi­lir­se Men­de­res Neh­ri­miz­de­ki kir­li­lik aza­la­cak­tır. Bu ko­nu­da geç­ti­ği­miz gün­ler­de be­le­di­ye­le­ri­mi­ze ya­zı gön­der­dik. Çev­re Ba­kan­lı­ğı­nın da­ha ön­ce­den ken­di­le­ri­ne ver­miş ol­du­ğu sü­re içe­ri­sin­de arıt­ma te­sis­le­ri­ni bi­ran ön­ce bi­tir­me­le­ri ko­nu­sun­da uyar­dık. İl ge­ne­lin­de bu­lu­nan 206 zey­tin­ya­ğı iş­let­me­si ar­tı­ma te­sis­le­ri­ne sa­hip ol­ma­dık­la­rı için Men­de­res Neh­ri­ne atık su­la­rı­nı akı­tı­yor­lar. Bu te­sis­le­ri­mi­ze ge­rek­li olan uya­rı­lar ya­pıl­dı. Eğer ki bu iş­let­me­ler ge­rek­li ön­lem­le­ri­ni al­maz­lar ise, ça­lış­ma­la­rı­na ke­sin­lik­le izin ve­ril­- me­ye­cek. Çün­kü çev­re bi­zim için çok da­ha önem­li” di­ye ko­nuş­tu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.