Aydın'da incir bahçelerinde pestisid kontrolü yapıldı

Aydın'da incir bahçelerinde pestisid kontrolü yapıldı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından incir bahçelerinde yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında hasat öncesi ilaç kalıntısı olup olmadığına dair pestisid kontrolleri yapıldı.

Aydın’da yürütülen EKÜY Proje bahçelerinden hasattan önce İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanlarınca ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınan meyve numuneleri ilgili laboratuvarlara pestisit kalıntı analizleri yapılmak üzere gönderildi. Yapılacak olan analizler sonucunda ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2015 yılı’’Entegre Mücadele Üretici Sertifikası’’, ürünlerine ise ’’Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası’’ verilecek. Ayrıca üreticilere, proje bahçelerinden pazara sunacakları ürünlere yerleştirilmek üzere; entegre ürün logolarının dağıtımı da yapılacak. Logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artması ve proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedefleniyor.
“ÜRÜNLERİMİZE OLAN GÜVENİN ARTMASI TEMEL HEDEFİMİZ”
Aydın il genelinde yürütülen EKÜY projelerinin amacı hakkında bilgiler veren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “Teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerinin sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır. Bunların sonucunda kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak gerek iç piyasada gerekse yurtdışına ihraç edilen ürünlerde kalıntı problemini ortadan kaldırılarak tarımsal ürünlerimize olan güvenin artması temel olarak hedeflenmiştir” dedi.
EKÜY ÇALIŞMALARI KUYUCAK VE BUHARKENT’TE BAŞLADI
Aydın’ı sağlıklı ve kaliteli olan milli ürün incir ile marka bir şehir yamayı hedeflediklerini kaydeden Bircan, “2015 yılı İncir EKÜY çalışmaları Kuyucak ve Buharkent ilçelerimizde 74 üreticiye ait olan 199 bahçede bin 477 dekar alanda planlanmış olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 925 ton taze incir, 262 ton kuru incirdir. Çalışmalara Şubat ayında bu iki ilçelerimizde yeni proje bahçelerinin seçimleriyle başlandı. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere, bahçelerde yaptıkları uygulamaları kayıt altına alacakları EKÜY uygulama defter ve kalemlerinin dağıtımı ile çalışmalar devam etti. Yapılan arazi çalışmalarında hasada kadar programlı olarak hastalık ve zararlı kontrolleri devam etti. Yapılan bu kontrollerde kırmızı örümcek, kanlı balsıra, ekşilik böcekleri ve Homotoma zararlıları konusunda üreticileri bilgilendirdik. Ayrıca lokal olarak karşılaşılan incirde kök uyuzu, çelik marazı ve pas hastalığı konusunda da üreticilere yönelik yapılan eğitimlerde gerekli bilgilendirmeleri de yaptık. İncir ekşilik böcekleri ile mücadelede kullanılan çekici besi yem tuzaklarının nasıl kullanılacağı konusunda üreticilere bilgiler verildi” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.