E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

BAFA GÖLܒNÜN GEÇMİŞİ VE MİTOLOJİK ÖYKÜSÜ

 

İzmir'den Bodrum'a seyahat edenler, Bafa Gölü ve çevresinin dingin güzelliğini bilirler. Bünyesinde yer alan antik yerleşimleriyle sırrını yüzyıllarca vermeyen bu sessiz güzellik, Söke'den sadece 40 dakikalık bir uzaklıktadır. Pek çok efsanenin vatanı olan Bafa Gölü ve çevresi, kendisini görmeye gelenleri boş çevirmez ve tüm güzelliğini gözler önüne serer. Yazılı kaynaklar tarihinin 2000 yıl öncesine gittiğini söyler. Günümüzde Söke - Milas istikametinin ana rotası olan geniş körfez, Söke Ovası üzerinde yer alır. Büyük Menderes Nehri, taşıdığı alüvyonlarla denize dökülme noktasından biriktirerek, gölün ağzını kapattı ve bu günkü şeklini almasını sağladı. başka bir deyişle günümüz Bafa Gölü, harikulade sahil şeridiyle, Ege Denizi'nin pek çok limanına açılan deniz rotalarında yer alan geniş bir körfezdi. Bu özelliğiyle Orta Asya ve Avrupa ticaretinde önemli rol oynamıştır.

 

 

 

 

Beşparmak Dağları'nın zirvelerinde sürülerini yayan Çoban Endimon ve Ay Tanrıçası Selene'ye olan aşkı anlatılan efsanelerden günümüze ulaşanlar arasından sadece birisidir. Efsaneye göre Endimon, kavalından başka hiçbir şeyi olmayan bir çobandır. Ay Tanrıçası Selene, Endimon'un erkekçe güzelliğini seyrederken ona vurulur. Ay tanrıçası Selene, her gece Endimon'un üzerine eğilir, gümüş ışığıyla onu sarar ve kollar. Hatta Selene gökten ne zaman doğarsa onu sarar. Ne var ki; Selene'nin Endimon'la beraberliği aynı yoğunlukta olmaz. Hatta bazen hiç buluşamazlar. Öyle zamanlarda heryer kapkaranlık olurdu. Endimon ile Selene için sevgi, ışığın ta kendisiydi. Zeus bile bu sevgiden hoşlanır ve Endimon'a dileğini sorar. Endimon "ölümsüz bir uyku" diler. O gün bu gündür Beşparmak Dağları'nın dorukları ay ışığında kar yağş gibi parıldar, Endimon'un kavalının sesi duyulur. Endimon'un büyük aşkı Ay Tanrıçası Selene, iki atın çektiği gümüş tekerlekli bir araba ile gökyüzünü dolaşan güzel bir kadındır. Bir çok sevgilisi vardır. Zeus’la beraber olduğu ve Pandia adında bir kızı olduğu, Arkadya'da Tanrı Pan ile seviştiği bilinir. Ancak Selene'nin en dillere destan aşkı Endimon ile yaşadığıdır. Öyle ki Endimon'dan 50 kızı olduğu söylenir.

 

 

 

 

Kapıkırı Köyü ve Antik Heraklia kenti, işte bu dağların göle kıyısında yer alır. Kapıkırı köyündeki Bizans Kilisesi'nden güneşin batışını seyreden birinin aklından geçenlerden bazılarıdır bunlar. Kalıntıların üstünden devam edilerek inşa edilmiş Kapıkırı evleri bahçelerinde antik Heraklia'nın Karya süslemeli bahçelerinden izler taşır. Kapıkırı köyü, geçmişin günümüze sarkan izlerini yansıtır ya da başka bir deyişle şimdiki zaman içinde gizli bir geçmişte yaşar.

 

 

 

 

Beşparmak Dağları'nın metamorfik yapısı, dev kayaların yoğunluğu gören herkesi adeta büyüler. Bu granit kayalar bazen sadece rüzgar ve diğer doğal etkenler sayesinde; bazen da neolitik çağda yaşayan insanlar tarafından oyulmuşlardır. Bir çoğu mağara şekilli bu kayaların iç duvarlarında prehistorya döneminden kalma freskler görülebilmektedir. Son dönem kazı çalışmaları bu dönemlere ait buluntular üstünde yoğunlaşş ve pek çok önemli veriye ulaşılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kar'ların İ.Ö 1000 yıllarında kurdukları Latmos antik kenti İ.Ö 4.yy sonlarında Karya Satrabı Mausolovs'un emrine girer. Eski Latmos'lular aynı yüzyılın sonlarında kentlerini tamamen terk ederek Bafa gölü kıyısındaki Heraklia'ya yerleşirler.

Biz, turizm açısından bu tarih ve doğa harikası bölgede günlük ve haftalık turları büyük bir ilgi ve heyecanla beklemekteyiz.Kapıkırı’ nda yeteri kadar turist ağırlayacak işletmeler henüz yoktur.Ama turistlere yemek verecek,onları ağırlayacak kadar kır lokantaları ve köy pansiyonları vardır.Kapıkırı turistik tesisler ve işletmeler beklemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar