Bir zamanlar tarlaydı

Bir zamanlar tarlaydı

10 YIL ÖNCE TAMAMLANAN BARAJIN SULAMA KANALLARI UNUTULUNCA, KARPUZLU YAYLAKAVAK BARAJI KADERİYLE BAŞ BAŞA KALDI

YILMAZ ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Karpuzlu’da Yaylakavak Barajı on yıl önce tamamlandı. Fakat sulama amaçlı inşa edilen barajın sulama kanalları ödeneksizlik nedeniyle bir türlü tamamlanamadı. Bu nedenle baraj vadisi ve dağlardan gelen yağmur suları, Gölcük deresi yetersiz kaldığı için taşkın vermeye başladı. ”Böylesi ülkemizde olur” dedirten sulama kanalları tamamlanmayan baraj ise, kaderine terk edildi. Bütün vadinin suyunu taşıyan Gölcük deresinde de ıslah çalışması yapılmayınca, aşırı yağmurlu dönemlerde taşkın suları tarım arazilerine zarar vermeye başladı. Nitekim 2002 yılında bölgede meydana gelen aşırı yağışlar sonucunda Gölcük deresi yetersiz kalınca, sel suları dere kenarındaki 5 dekarlık verimli tarım arazisinde erozyona yol açtı ve 4 dönümlük alanda toprak kaybı yaşandı. Sel suları tarım arazisinde 2 metre derinliğinde çukurlar açarken, çiftçi temsilcileri aynı afetin bir daha yaşanmaması ve tarım ürünlerinin zarar görmemesi için taliye kanalların bir an önce tamamlanmasını istiyorlar.
Karpuzlu Ovası Sulama Birliği Başkanı ve Gölcük Köyü Muhtarı Yalçın İzgüt ve Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici Gölcük deresinin taşkın sularının erozyona yol açtığı tarlanın başında açıklama yaparak, tali kanalların bir an önce tamamlanmasını istediler. Birlik Başkanı İzgüt, ”Bu işin tek çözüm yolu taliye kanallarının bir an önce tamamlanıp, ana derelere bağlanması. Bu sayede su akışı rahatlayacak ve bölgemiz taşkınlardan kurtulacak. DSİ’nin bu yönde proje hazırlığını ve 19 kilometrelik kanal çalışmasının 4 kilometresinin tamamladığını öğrendik. Öncelikle T-1 ve T -2 tahliye kanallarının tamamlanmasını istiyoruz. Bu iki tahliye kanalı Gölcük deresinin yükünü hafifletir ve su akışı rahatlar. DSİ’nin bir an önce bu 2 tahliye kanalını tamamlamasını istiyoruz” dedi.
Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici ise, sel sularının erozyona yol açtığı arazinin dönümü 5 milyar lira olduğuna dikkat çekerek, “Fakat sel suları arazide dev çukurların oluşmasına neden oldu. Tarlanın değeri de kayboldu. Tarla sahibi arkadaşımızın maddi gücü olmadığı için dolgu çalışması yaptıramıyor. Biz derelerin tamamlanıp, mevcut derelerin ıslah edilmesini istiyoruz. Bugün bu çiftçimizin başına gelen mağduriyet, yarın bir başka çiftçimizin başına gelecektir. Taşkın suları toprakları erozyona uğratmakla kalmayıp bir de ekili alanlarda ürünleri söküp götürüyor. Son yağmurlarda taşkın suları yerfıstığına büyük zarar vermiştir. Biz bir an önce yan taliye kanallarının tamamlanıp baraj suyunun yaz sulamasında kullanılmasını istiyoruz. Gölcük deresi gibi diğer derelerin içleri de ağaç ve çalılarla kaplıdır. Bu nedenle su akışı zorlaşıyor ve taşkınlar oluşuyor. DSİ’nin acilen bu dereleri ıslah etmesini istiyoruz” dedi.
ESKİ İL BAŞKANI,
YENİ MİLLETVEKİLİ ERDEM SÖZ
VERMİŞTİ!
Üç yıl önce Karpuzlu ilçesi’nde Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin temel atma törenine katılan AKP’nin Aydın eski İl Başkanı, şimdiki Milletvekili Mehmet Erdem, eski siyasiler tarafından yarım bırakılan projenin tamamlanması için söz vermişti. İl başkanıyken söz veren Milletvekili Erdem’in bu sözünü yerine getirmesini isteyen Yetiştirici, “Biz milletvekilimize inanıyor ve güveniyoruz. Bir an önce bu problemimizi çözüme ulaştıracağından eminiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.