Çevrecilerin deniz keyfi

Çevrecilerin deniz keyfi

Eko Sis­te­mi Ko­ru­ma ve Do­ğa Se­ven­ler Der­ne­ği'nin kış dö­ne­mi do­ğa ge­zi­le­ri baş­la­dı.


Ger­çek Ga­ze­te­si
Der­ne­ğe üye çev­re­ci ve do­ğa se­ver­ler bu haf­ta so­nu Ören ve Gö­ko­va'ya ge­zi dü­zen­le­di. Ku­şa­da­sı'ndan yo­la çı­kan çev­re­ci­ler Ka­sım ayı ba­şı ol­ma­sı­na rağ­men Gö­ko­va'da de­ni­ze gir­di.
Ku­şa­da­sı EKO­DOSD Baş­ka­nı Ba­hat­tin Sü­rü­cü, kış dö­ne­mi do­ğa ge­zi­le­ri­nin se­zon bo­yun­ca sü­re­ce­ği­ni be­lir­te­rek mü­kem­mel bir or­tam­da ger­çek­leş­tir­dik­le­ri ge­zi­den olum­lu so­nuç­lar­la dön­dük­le­ri­ni söy­le­di. Yü­rü­yüş­le­rin tüm va­tan­daş­la­ra açık ol­du­ğu­na dik­ka­ti çe­ken EKO­DOSD Baş­ka­nı Sü­rü­cü, şöy­le ko­nuş­tu: "Do­ğa­da, or­man için­de, dağ ve ba­yır­da her tür­lü ara­zi ko­şul­la­rın­da, do­ğal ha­ya­tın zor­luk­la­rı­na gö­ğüs ge­re­rek ya­pa­ca­ğı­mız yü­rü­yüş­le­rin il­ki için Gö­ko­va'nın or­ta ye­rin­de yer alan Ala­te­pe kö­yü­ne gel­dik. Çi­çek­ler­le be­zen­miş Ala­te­pe kö­yü­nün için­den ge­çer­ken yö­re in­san­la­rıy­la köy­le­riy­le il­gi­li soh­bet et­tik."
Sü­rü­cü, ye­şil­le ma­vi­nin bu­luş­tu­ğu, ha­ri­ka man­za­ra­la­rın oluş­tu­ğu, bir tu­rizm yö­re­si ol­ma­sı­na rağ­men he­nüz bir tah­ri­ba­tın ya­şan­ma­dı­ğı, düz ova­da­ki ara­zi­le­ri bi­le bü­yük öl­çü­de ko­run­muş olan Ören bel­de­si­ni kuş­ba­kı­şı iz­le­dik­le­ri­ni an­lat­tı.
EGE'NİN ÖNEM­Lİ
DO­ĞA ALAN­LA­RI
Ya­maç pa­ra­şüt­çü­le­ri­nin uç­tu­ğu bu te­pe­den uça­ma­dık­la­rı­nı ama anı­la­rı­nı ölüm­süz­leş­tir­dik­le­ri­ni an­la­tan Sü­rü­cü, şun­la­rı söy­le­di: "Ala­te­pe'den Ören Ya­lı­sı'na in­mek üze­re an­tik dö­şe­me yo­la gir­mek için ge­ri dön­dük. Ege'nin önem­li do­ğa alan­la­rın­dan Gö­ko­va'nın hem ku­ze­yi hem de gü­ne­yin­de­ki bit­ki ör­tü­sü­nün bü­yük öl­çü­de ko­run­muş ol­du­ğu­nu gör­dük. Her za­man yap­tı­ğı­mız gi­bi yü­rü­yü­şü­mü­zü be­lir­ti­len nok­ta­ya bir an ön­ce va­ra­rak de­ğil zevk ala­rak, teh­li­ke­le­ri en aza in­dir­ge­ye­rek, git­miş ol­du­ğu­muz böl­ge­nin flo­ra­sı­nı, fa­una­sı­nı, ta­ri­hi­ni, kül­tü­rü­nü ta­nı­ya­rak çev­re­yi te­miz tu­ta­rak, ev­ren­sel do­ğa ku­ral­la­rı­na uya­rak ger­çek­leş­tir­dik."
2500 yıl ön­ce, Ke­ra­mos'lu­la­rın­da kul­lan­dı­ğı an­tik dö­şe­me yol üze­rin­de­ki me­zar­da in­ce­le­me yap­tık­la­rı­nı an­la­tan Sü­rü­cü, söz­le­ri­ne şöy­le de­vam et­ti: "62 do­ğal var­yant­tan dö­ne dö­ne ha­ri­ka man­za­ra­yı sey­re­de­rek in­dik. Man­za­ra­sı çok gü­zel olan par­kur­da risk­li uçu­rum­la­rın da ol­ma­sı ne­de­niy­le tek sı­ra ha­lin­de yü­rü­dük. Bi­ze de mes­ken ol­du bu dağ­lar' di­yen­ler al­büm­le­ri­ne koy­mak üze­re unu­tul­ma­ya­cak anı­la­rı re­sim­le­di. Par­ku­run ya­rı­sı­na gel­di­ği­miz­de muh­te­şem pa­no­ra­mik man­za­ra­lar kay­bol­du ve ken­di­mi­zi yem­ye­şil bir or­ma­nın için­de bul­duk."
MUH­TE­ŞEM
MAN­ZA­RA­LAR
Ak­de­niz bit­ki ör­tü­sü­nün gü­zel ör­nek­le­ri­ni in­ce­le­me fır­sa­tı bul­duk­la­rı­nı be­lir­ten Sü­rü­cü, söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: "Or­man kuş­la­rı­nın ses­le­riy­le yan­kı­la­nan kı­zıl­çam ağaç­la­rı­nın için­den ge­çer­ken kı­rı­lan bir ağaç dik­ka­ti­mi­zi çek­ti. Ağaç­la­rın ve bit­ki ör­tü­sü­nün ko­run­ma­sı için ge­rek­li du­yar­lı­lı­ğı her­ke­sin gös­ter­me­si ge­rek­ti­ği­ni umut et­tik. İlk yü­rü­yü­şü­müz ol­du­ğu için zor ol­ma­yan ve man­za­ra­sı çok gü­zel olan par­kur so­nun­da be­gon­vil­le­ri gör­dü­ğü­müz­de Ören Ya­lı­sı'na gel­di­ği­mi­zi an­la­dık. Kar­nı acı­kan­lar Ören Ya­lı­sı'nın kü­çük res­to­ra­nın­da he­men ye­me­ğe otur­du. Ya­nın­da pik­nik mal­ze­me­si ge­ti­ren­ler de­niz man­za­ra­sı­nı ter­cih et­ti. Isı­nın iyi­ce düş­tü­ğü 1 Ka­sım'da, mem­le­ke­tin bir­çok ye­ri­ni su­lar sel­ler gö­tü­rür­ken gü­neş­li bir ha­va­da Gö­ko­va'nın ılık su­la­rı­nı gö­ren­ler de­ni­ze at­la­dı. De­niz kir­li­li­ği­nin ya­şan­dı­ğı bir­çok sa­hil ken­ti­nin ak­si­ne, Ören Ya­lı­sı'nın pı­rıl pı­rıl ter­te­miz de­ni­zi­ne gi­ren­ler su­dan çık­mak is­te­me­di. Ala­te­pe Or­man­la­rı­nı, muh­te­şem man­za­ra­la­rı, Ören Ya­lı­sı'nın tur­ku­az renk­li su­la­rı­nı ge­ri­de bı­ra­ka­rak Mi­las'a gel­dik Dün­ya­nın ye­di ha­ri­ka­sın­dan bi­ri ka­bul edi­len Bod­rum'da­ki Ma­uso­le­um'un kü­çük bir mo­de­li olan Gü­müş­ke­sen Ma­be­di'ni in­ce­le­dik."
Yö­re­de bir za­man­lar önem­li bir nü­fu­su ba­rın­dı­ran Mi­las Ya­hu­di­le­ri­nin me­zar­la­rın­da in­ce­le­me yap­tık­la­rı­nı an­la­tan Sü­rü­cü, şun­la­rı söy­le­di: "As­lın­da tu­riz­me ka­zan­dı­rıl­ma­sı ge­re­ken önem­li bir yer olan bu me­zar­lı­ğın atıl ve ba­kım­sız ol­du­ğu­nu gör­dük. Her za­man yap­tı­ğı­mız gi­bi he­de­fi­miz be­lir­ti­len nok­ta­ya er­ken var­mak, en yük­se­ğe tır­man­mak de­ğil zevk ala­rak, teh­li­ke­le­ri en aza in­dir­ge­ye­rek git­miş ol­du­ğu­muz böl­ge­nin flo­ra­sı­nı, fa­una­sı­nı, ta­ri­hi­ni, kül­tü­rü­nü ta­nı­ya­rak, çev­re­yi te­miz tu­ta­rak, ev­ren­sel do­ğa
ku­ral­la­rı­na uya­rak et­kin­li­ği­mi­zi ger­çek­leş­tir­mek ve tüm gü­zel­lik­le­ri EKO­DOSD ola­rak pay­laş­mak­tır." (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.