Çöplük olarak kullanılıyor

Çöplük olarak kullanılıyor

Çöplük olarak kullanılıyor


Ger­çek Ga­ze­te­si
Do­ğal ve kül­tü­rel gü­zel­lik­ler­le do­lu Sö­ke"ye bağ­lı Ser­çin, Av­şar, Ye­şil­köy, Köp­rü­alan, Ka­ra­ka­ya ve Ka­ra­ca­ha­yıt köy­le­rin­de bir yan­dan do­ğal ha­ya­tın ve çev­re­nin ko­run­ma­sı ve eko­tu­riz­min ge­liş­me­si­ne yö­ne­lik ça­lış­ma­lar tüm hı­zıy­la sü­rer­ken, di­ğer yan­dan köy­le­rin ya­kın­la­rın­da­ki su­lak alan­lar ile Ba­fa Gö­lü"nün çöp­lük ola­rak kul­la­nıl­ma­sı tep­ki çe­ki­yor.
Böl­ge köy­le­ri­ne ya­kın su­lak alan­la­ra dö­kü­len çöp­ler, böl­ge­nin ge­le­ce­ği açı­sın­dan bü­yük teh­dit oluş­tur­du­ğu için, eko­tu­riz­min ge­liş­me­si doğ­rul­tu­sun­da ça­ba har­ca­yan köy­lü­ler çöp so­ru­nu ile ba­şa çı­ka­ma­dı­ğın­dan ça­ba­la­rı bo­şa gi­di­yor. Dü­zen­li ve sız­dır­ma­sız bir çöp ala­nı bu­lun­ma­yan köy­ler, ça­re­siz­lik için­de kıv­ra­nır­ken; köy muh­tar­lık­la­rı­nın tüm ıs­rar­la­rı­na ve de­ne­tim­le­ri­ne rağ­men köy­lü­ler çöp­le­ri­ni su­lak alan­la­ra ve de­re­le­re at­ma­ya de­vam edi­yor.
Sık sık böl­ge­de ça­lış­ma ya­pan Ku­şa­da­sı Eko­sis­te­mi Ko­ru­ma ve Do­ğa­se­ven­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Ba­hat­tin Sü­rü­cü, köy­lü­le­rin çöp­le­ri­ni ta­ma­men yok eden ve bu­lun­duk­la­rı alan­dan uzak­laş­tı­ran tek şe­yin su ol­du­ğu­nu ve su­yun her şe­yi kay­bet­ti­ği­ne inan­dı­ğı­nı söy­le­di. Ge­nel­lik­le ta­rım böl­ge­sin­de olan köy­ler­de, su­lak alan eko­sis­te­mi için çok teh­li­ke­li olan kim­ya­sal ilaç ku­tu­la­rı­nın da su­la­ra atıl­dı­ğı­na dik­ka­ti çe­ken Ba­hat­tin Sü­rü­cü, “Köy kah­ve­le­ri ve bak­kal­lar bi­ri­ken şi­şe­le­ri ko­ya­cak yer bu­la­ma­yın­ca, ça­re ola­rak ma­ki­lik­le­rin ara­sı­na bı­rak­mak­ta­dır. Atıl­dı­ğı yer­de bi­ri­ken çöp­ler, ya­ğan yağ­mur­lar­la bir­lik­te de­re­le­re, de­re­ler­den Bü­yük Men­de­res"e, bu­ra­dan da göl­le­re ve Di­lek Ya­rı­ma­da­sı Mil­li Par­kı del­ta­sı­na git­mek­te­dir.
Köy­le­rin ba­zı­la­rı­nın do­ğal SİT kap­sa­mın­da ol­ma­sı, ba­zı­la­rı­nın ise yer­le­ri ol­ma­ma­sı ne­de­niy­le, çöp top­la­ma ala­nı oluş­tu­ra­ma­mak­ta­dır. Ki­mi köy­ler bir­kaç bi­don ko­ya­rak çöp­le­ri top­la­ma­ya ça­lış­sa da, sü­rat­le do­lan çöp­le­rin ad­re­si yi­ne ay­nı ol­mak­ta­dır. Çöp­le­ri­ni­zi de­re­le­re, çay­la­ra ve göl­le­re "At­ma­yın" den­di­ğin­de, köy­lü­ler "Ne yap­caz, ev­de ne­re­ye ka­dar bi­rik­ti­re­bi­li­riz" de­mek­te­dir­ler. Kı­sa sü­re içe­ri­sin­de ön­lem alın­maz­sa su­lak alan­la­rı­mı­zın bü­yük kıs­mı­nı kay­be­de­ce­ğiz, böl­ge bü­yük za­rar gö­re­ce­k” de­di. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.