Dikkatleri Bafa’ya çekmek istiyorlarsa adres belli!

Dikkatleri Bafa’ya çekmek istiyorlarsa adres belli!

Dikkatleri Bafa’ya çekmek istiyorlarsa adres belli!

Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
1994 yılında tabiat koruma alanı ilan edilen Bafa Gölü"nde yaz aylarında su seviyesinin düşmesi ve dengenin bozulması sebebiyle toplu balık ölümleri görülmeye başlamıştı. Son 3–4 yıl öncesine kadar yaşanan bu olumsuz manzaranın önüne geçilmesi için yılın belirli dönemlerinde Büyük Menderes Nehri"nin suyu Bafa"ya aktarılıyor. Söke"de Mart ayından bu yana devam eden tarla yıkaması sona erince, Büyük Menderes Nehri"nin kapakları açıldı ve Bafa Gölüne su akışı başladı. Ocak ayından bu yana Menderes Nehri"nin suyu sadece tarım arazilerine tahsis ediliyordu. Bafa Gölü de Beşparmak dağlarından gelen cazibeli sularla besleniyordu. Fakat yağmur sularının yetersiz kalmasından dolayı Bafa"da da sular çekilmeye başlamıştı. Bu nedenle de özellikle Gölün Milas bölümünde yeşil tabakalar oluşmaya başlamıştı. Tam bir ay önce muhabirimiz Yılmaz Ölmez imzasıyla yayımlanan, ”Bafa için bir sevindirici bir üzücü haber” manşeti ile Bafa Gölü"nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmiştik. Gölün dibinde balçık oluştuğu için üzücü manzaranın ortaya çıktığını, ancak mayıs ayında göle Büyük Menderes Nehri"nin suyunun bırakılacak olmasının sevindirici olacağını duyurmuştuk. Nitekim can çekişen Bafa"nın imdadına Büyük Menderes Nehri yetişti ve Serçin prizi aracılığıyla göle su bırakılmaya başlandı. Bu haberi de geçen hafta duyurmuştuk. Göle su girişiyle birlikte Ege Denizi"nden milyonlarca yavru balık göle giriyor. Bu da geçimini balıkçılıkla sağlayan Serçin köylülerini sevindiriyor. Bafa"da balık avının yasaklanmasına sevdiklerini söyleyen köylüler, gölün de canlandığına dikkat çekiyorlar. Fakat tek üzüntüleri Menderes Nehri"nin kirliliği ve göle kirli su girmesi. Adıgüzel ve Kemer barajlarından bırakılan sular ring halinde Aydın Ovasından geçerek Ege Denizi"nde son buluyor. O nedenle de bugünlerde nehre çamur renginde de olsa sanayi atığı bulaşmamış temiz su girişi sağlanıyor. Fakat arıtma tesisi hala tamamlamayan belediyeler ve sanayi kuruluşları atık sularını dereler ve kanallar aracılığıyla Büyük Menderes Nehri"ne boşaltıyorlar. Bu sularla hem tarım arazileri sulanıyor, hem de Bafa Gölüne can suyu bırakılıyor.
Şimdi; EKODOSD"un Bafa"da yaşanan kirliliği gündeme getirmesi elbette sevindirici. Fakat EKODOSD"tan çevre için en büyük beklentimiz, atıksu arıtma tesislerini oluşturmayan sanayi kuruluşlarının ve belediyelerin önüne siyah çelenkler koyarak, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Valilik ve Kaymakamlıkları harekete geçmelerini sağlamaları. Yani, kirliliğe neden olan faktörleri öne çıkarmaları. Zira ortada bir gerçek var ki; Bafa Gölü Menderes Nehri"nden bırakılan sularla besleniyor. Ortada bir gerçek var ki; Sanayi kuruluşları ve Belediyelerin bıraktığı kirli suların Bafa Gölüne kadar ulaşması. İşte bu noktada da EKODOSD"un sorunun çözüm noktasında atıksuların Menderes"e bırakılmaması için kamuoyu oluşturması. Aksi halde 3 ayda bir göle gelerek “Eyvah” demenin hiçbir anlamı yok. EKODOST"un tek yapması gereken, kirliliğin en başına dikkat çekmesidir.
BİR AYDAN BU YANA BALIK AVI YASAK, YANİ BALIKÇILAR DEĞİL, YAVRU BALIKLAR MAĞDUR!!!
Öte yandan balık avlanma sezonunun tamamlanmasıyla birlikte Serçin Köyü balıkçıları da teknelerini kıyıya çekerek bakım çalışmasına başladılar. Bir yandan tekneler boyanırken, bir yandan da ağların akımı yapılıyor. Fakat bazı bilinçsiz kişilerin su girişinin sağlandığı kanallara ağ atıp yavru balıkları tutmaya çalıştıkları ve milyonlarca yavru balığın ağlara takılarak telef olduğu öğrenildi. Geçen sezon Bafa Gölü"nde balık bereketinin yaşandığını hatırlatan bilinçli balıkçılar, ”Büyük Menderes Nehri ve Ege Denizi"nden kanallar aracılığıyla Bafa Gölü"ne milyonlarca balık giriyor. Bir süredir Bafa"ya can suyu salınıyor. Fakat yavru balıkların tutulması bizleri üzüyor. Bu nedenle Jandarma güçlerimizin zaman zaman kanal boylarında devriye gezmelerini rica ediyoruz. Yavru balıkların göle girmesiyle bu sezonda balık bereketi yaşanacağına inanıyoruz. Böylece sadece Aydın değil çevre illerden dahi vatandaşlarımız ucuz balık tüketme olanağı bulacaklar” dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.