Fidanlar toprakla buluştu

Fidanlar toprakla buluştu

Ay­dın’da 2009 yı­lın­da eroz­yon­la mü­ca­de­le kap­sa­mın­da olum­lu ge­liş­me­ler ya­şan­dı.


Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın"da 2009 yı­lın­da eroz­yon­la mü­ca­de­le kap­sa­mın­da olum­lu ge­liş­me­ler ya­şan­dı. 1 mil­yon 532 bin fi­da­nın top­rak­la bu­luş­tu­ğu 2009 yı­lın­da, Ay­dın Or­man Fi­dan­lı­ğı'nda 1 mil­yon 77 bin fi­dan üre­til­di. 5 bin 652 hek­tar alan­da ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­sı ya­pı­lır­ken, Özel İda­re Ge­nel Sek­re­ter­li­ği ta­ra­fın­dan köy­ler­de di­kil­mek üze­re 90 bin fi­dan da­ğı­tıl­dı­ğı bil­di­ril­di.
Ay­dın"da son yıl­lar­da ya­şa­nan or­man yan­gın­la­rın­da yok olan or­man­lık alan­la­rın tek­rar do­ğa­ya ka­zan­dı­rıl­ma­sı için yo­ğun ça­ba sarf edi­li­yor. Ağaç­lan­dır­ma Se­fer­ber­li­ği Ey­lem Pla­nı çer­çe­ve­sin­de Ay­dın"da 2009 yı­lın­da 5 bin 652 hek­tar alan ağaç­lan­dı­rı­lır­ken, ağaç­lan­dır­ma ya­pı­lan ara­zi­ler­de­ki ba­kım ça­lış­ma­la­rı­na da bü­yük önem ve­ri­li­yor. Yan­gın çı­kan alan­la­rın te­miz­le­ne­rek tek­rar ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da bu­gü­ne ka­dar bin­ler­ce fi­dan top­rak­la bu­luş­tu. Yan­gın­la­rın ya­nı sı­ra eroz­yon ön­le­me ça­lış­ma­la­rı için Ay­dın il ge­ne­lin­de 640 hek­tar alan­da ba­kım ça­lış­ma­sı ya­pı­lıp, bu sa­ha­la­ra 234 bin fi­dan di­kil­di.
Ay­dın"da bin 200 hek­tar ağaç­lan­dır­ma, 200 hek­tar re­ha­bi­li­tas­yon, 640 hek­tar eroz­yon kon­tro­lü ba­kım ça­lış­ma­la­rı ya­pı­lır­ken, bu sa­ha­da top­lam 234 bin adet fi­dan di­kil­di. Bu ça­lış­ma­la­rın yü­rü­tül­me­si için Çev­re ve Or­man Ba­kan­lı­ğı Ge­nel Büt­çe ve Dö­ner Ser­ma­ye Büt­çe­si öde­nek­le­rin­den top­lam 800 Bin TL öde­nek kul­la­nıl­dı­ğı öğ­re­nil­di. Ay­dın"da sür­dü­rü­len ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rı çer­çe­ve­sin­de Ay­dın or­man fi­dan­lı­ğın­da 2009 yı­lı üre­tim prog­ra­mı da­hi­lin­de, fi­dan­lık­ta ça­lı­şan 8 ba­yan; 420 bin adet fıs­tık ça­mı, 505 bin adet kı­zıl­çam, 80 bin adet ya­lan­cı akas­ya, 20 bin adet ma­zı ve 52 bin adet muh­te­lif tür­ler­de ol­mak üze­re top­lam 1 mil­yon 77 bin adet fi­dan üret­ti. Di­ğer yan­dan İl Özel İda­re­si Ge­nel Sek­re­ter­li­ği büt­çe­sin­den fi­nan­se edi­len 40 bin adet kes­ta­ne ve 50 bin adet fıs­tık ça­mı fi­da­nı­nın özel ağaç­lan­dır­ma uy­gu­la­yan köy tü­zel ki­şi­lik­le­ri­ne ve muh­te­lif köy­le­re da­ğı­tı. Ko­nuy­la il­gi­li açık­la­ma ya­pan Ay­dın Va­li­si Hü­se­yin Av­ni Coş, Ay­dın"da ağaç­lan­dır­ma se­fer­ber­li­ği ko­nu­sun­da ge­rek va­tan­daş­la­rın ge­rek­se res­mi da­ire­le­rin bü­yük bir du­yar­lı­lık gös­ter­di­ği­ni söy­le­di.
YE­ŞİL BİR AY­DIN
İÇİN DA­HA
HAS­SAS OLA­CA­ĞIZ
Geç­ti­ği­miz yıl­la­ra oran­la Ay­dın"da in­san kay­nak­lı çı­kan or­man yan­gın­la­rın­da göz­le gö­rü­le­bi­lir bir azal­ma ya­şan­dı­ğı­nı dik­kat Çe­ken Va­li Coş, “A­ğaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rı­na ge­rek­si­nim duy­ma­mı­zın en bü­yük se­bep­le­rin­den bi­ri olan Or­man Yan­gın­la­rın­da 2009 yı­lın­da cid­di bir azal­ma ol­du. Bu var olan de­ğer­le­ri­mi­zin ayak­ta ka­la­bil­me­si için çok önem­li bir ge­liş­me. Bü­tün bun­la­rın ya­nı sı­ra ağaç­lan­dır­ma, or­man­la­rı­mı­zın ıs­la­hı ve eroz­yon kon­tro­lü ça­lış­ma­la­rı­na bü­yük önem ver­mek­te­yiz. Bu­gü­ne ka­dar ol­du­ğu gi­bi bun­dan son­ra­da Va­li­li­ği­miz­ce ye­şil bir Ay­dın için ve ye­şi­li ko­ru­mak için ge­rek­li has­sa­si­yet gös­te­ri­le­cek­tir. 2009 yı­lı içe­ri­sin­de; Ağaç­lan­dır­ma Se­fer­ber­li­ği Ey­lem Pla­nı çer­çe­ve­sin­de, İli­miz­de bu­lu­nan ku­rum ve ku­ru­luş­lar­ca 5 bin 652 hek­tar sa­ha­da ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­sı ya­pıl­mış ve bu sa­ha­da top­lam 1 mil­yon 532 bin 166 adet fi­dan di­kil­miş­ti­r” şek­lin­de ko­nuş­tu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.