Halka anlatılacak

Halka anlatılacak

Halka anlatılacak


Ger­çek Ga­ze­te­si
TE­MA Vak­fı, Ge­ne­ti­ği De­ğiş­ti­ril­miş Ürün­le­rin (GDO) ül­ke­mi­ze gir­me­si­ne ya­sal ze­min ha­zır­la­yan yö­net­me­li­ğin ip­ta­li için da­va aç­ma­ya ve oluş­tur­du­ğu Bi­lim Ku­ru­lu ile ha­zır­la­ya­ca­ğı bi­lim­sel ra­por­la bu ko­nu­da­ki gö­rüş ve çö­züm öne­ri­le­ri­ni ka­mu­oyu ile pay­laş­ma­ya ha­zır­la­nı­yor.
Tür­ki­ye"nin en­de­mik tür ba­kı­mın­dan çok zen­gin bir ül­ke ol­du­ğu­na işa­ret eden TE­MA Vak­fı Ay­dın İl Tem­sil­ci­si Meh­met Öz­de­mir, “Ül­ke­miz­de­ki 9 bin bit­ki çe­şi­di­nin yüz­de 33"ünü kar­şı­la­yan 3 bin bit­ki çe­şi­di en­de­mik­tir. Dün­ya­da sa­de­ce ül­ke­miz­de bu­lun­mak­ta­dır. Bes­len­me­de önem­li bir yer tu­tan, ye­di mil­ya­ra yak­la­şan dün­ya nü­fu­su­nun yüz­de 90"nı­nı bes­le­yen 15 bit­ki tü­rü var­dır. Bun­lar­dan, buğ­day, pi­rinç, mı­sır dün­ya ta­hıl üre­ti­mi­nin 2/3 nü oluş­tur­mak­ta­dır. Dün­ya­da­ki se­kiz gen mer­ke­zin­den iki ta­ne­si Tür­ki­ye"de bu­lun­mak­ta­dır. Ana­do­lu tek ba­şı­na bir kı­ta gi­bi, bü­yük bir kı­ta­nın sa­hip ola­bi­le­ce­ği tüm bi­yo­lo­jik çe­şit­li­lik özel­lik­le­ri­ne sa­hip­tir. Dün­ya­da­ki pek çok bit­ki ve hay­van tü­rü­nün ori­ji­nal ata­la­rı Ana­do­lu"dan da­ğıl­mış­tır. Ana­do­lu eko­sis­te­mi do­ğal bir gen ban­ka­sı ni­te­li­ğin­de­dir. Bu ne­den­le Tür­ki­ye,dün­ya­da­ki je­opo­li­tik öne­mi­ne ek ola­rak, je­obi­yo­tik öne­mi de bü­yük olan bir ül­ke­dir. Do­ğal or­man­la­rı­mız, ma­ki­lik ve fun­da­lık­la­rın ko­run­ma­sı, en­de­mik bit­ki ve can­lı tür­le­ri­nin ko­run­ma­sı de­mek­ti­r” de­di.
İn­san sağ­lı­ğı­nı, gı­da gü­ven­li­ği­ni et­ki­le­me­si, anaç ve en­de­mik tür­le­ri boz­ma­sı muh­te­mel GDO"lu ürün­le­rin Tür­ki­ye"ye gir­me­si­nin ser­best bı­ra­kıl­ma­sı­nın çö­zül­me­si güç prob­lem­ler oluş­tu­ra­ca­ğı­nı id­di­a eden Öz­de­mir, “G­DO"lu ürün­le­rin ül­ke­miz­de eki­lip di­kil­me­siy­le, ül­ke­mi­ze öz­gü gen kay­nak­la­rı ve arı to­hum­la­rı­mız üze­rin­de teh­dit olu­şa­cak, toz­laş­ma yo­luy­la bi­ze özel tür­le­rin özel­lik­le­ri kay­bo­la­bi­le­cek­tir. Çift­çi­miz to­hum ayır­ma hak­kı­nı yi­ti­re­cek, çok ulus­lu şir­ket­ler­den to­hum al­ma­ya mec­bur ha­le ge­le­cek, gı­da gü­ven­li­ği­miz yi­ti­ri­le­cek, bes­len­me­de dı­şa ba­ğım­lı ha­le ge­li­ne­cek­ti­r” di­ye ko­nuş­tu.
Öz­de­mir; TE­MA Vak­fı"nın GDO"lu ürün­le­rin ül­ke­ye gi­ri­şi­ni ser­best bı­ra­kan yö­net­me­li­ğin ip­ta­li için hu­ku­ki ve bi­lim­sel plat­form­da mü­ca­de­le­ye ha­zır­lan­mak­ta ol­du­ğu­na işa­ret ede­rek “U­lu­sal Bi­yo­gü­ven­lik Ya­sa­sı"nı­n” bir an ön­ce çı­kar­tıl­ma­sı çağ­rı­sın­da bu­lun­duk­la­rı­nı kay­det­ti.
Öz­de­mir, Ara­lık 2009 ayın­da top­la­na­cak bi­lim ku­ru­lun­da GDO ile il­gi­li oluş­tu­ru­la­cak gö­rüş ve çö­züm öne­ri­le­ri­nin ka­mu­oyu ile pay­la­şa­cak­la­rı­nı söz­le­ri­ne ek­le­di. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.