Hava kirliliği had safhada

Hava kirliliği had safhada

Hava kirliliği had safhada


Ger­çek Ga­ze­te­si
Kış ay­la­rı­nın gel­me­siy­le bir­lik­te ka­lo­ri­fer ve so­ba­la­rın ya­kıl­dı­ğı sa­bah ve ak­şam sa­at­le­rin­de ha­va kir­li­li­ği­nin had saf­ha­ya ulaş­tı­ğı Ay­dın"da ha­va kir­li­li­ği­nin ana ne­de­ni­nin bi­linç­siz ısın­ma ve doğ­ru ya­kıl­ma­yan so­ba ve ka­lo­ri­fer­ler ol­du­ğu be­lir­til­di. Ay­dın Halk Eği­tim Mer­ke­zi Ka­lo­ri­fer Ateş­çi­li­ği Kurs Öğ­ret­me­ni Ma­ki­ne Mü­hen­di­si Mus­ta­fa Al­pe­ren “Dün­ya­nın en gü­zel ik­lim ve çev­re­si­ne sa­hip Ay­dın, özel­lik­le kış ay­la­rın­da yan­lış ya­kı­lan so­ba ve ka­lo­ri­fer­ler ne­de­niy­le sa­bah ve ak­şam sa­at­le­rin­de ya­şan­maz ha­le ge­li­yor. Cid­di sağ­lık so­run­la­rı­na da ne­de olan bu so­ru­nun çö­zü­mü için hem va­tan­daş­lar hem de yet­ki­li­ler du­yar­lı ol­ma­lı­dı­r” de­di.
Ge­çen yıl­lar­da ypı­lan Ha­va Kir­li­li­ği Ra­por­la­rı"na gö­re Ay­dın"ın Tür­ki­ye ge­ne­lin­de kir­li­lik ba­kı­mın­dan ilk sı­ra­lar­da yer al­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Ay­dın Halk Eği­tim Mer­ke­zi Ka­lo­ri­fer Ateş­çi­li­ği Kurs Öğ­ret­me­ni Ma­ki­ne Mü­hen­di­si Mus­ta­fa Al­pe­ren, çev­re­ci­le­rin de bu ko­nu­ya du­yar­lı dav­ran­ma­sı­nı is­te­di. Bir ağaç ve bir so­kak hay­va­nı ka­dar in­san­la­rın da sağ­lı­ğı­nın çok önem­li ol­du­ğu­nu ifa­de eden Ma­ki­ne Mü­hen­di­si Mus­ta­fa Al­pe­ren, “Dağ­da bir ça­kal öl­dü­ğün­de bi­le bil­di­ri üs­tü­ne bil­di­ri ya­yın­la­yan der­nek­ler, va­kıf­lar ve si­vil top­lum ör­güt­le­ri Ha­va Kir­li­li­ği Ra­por­la­rı or­ta­da iken Ay­dın"da­ki bu kir­li­li­ğe bir ses çı­kar­mı­yor. Hal­kın sağ­lı­ğı­nı ve ge­le­ce­ği­ni teh­dit eden ön­le­me­de ted­bir al­maz isek, Ay­dın"da ya­şa­yan bir çok va­tan­da­şı­mız ve özel­lik­le kör­pe­cik ço­cuk­la­rı­mız cid­di sağ­lık so­run­la­rı ile ka­şı kar­şı­ya ka­la­bi­li­r” de­di.
Özel­lik­le kış ay­la­rın­da so­ba­la­rın ya­kıl­dı­ğı sa­at­ler­de bal­kon­la­ra ası­la kı­ya­fet­le­re bi­le, gi­yi­le­me­ye­cek de­re­ce­de ağır is ko­ku­su sin­di­ği­ni kay­de­den Ay­dın Halk Eği­tim Mer­ke­zi Ka­lo­ri­fer Ateş­çi­li­ği Kurs Öğ­ret­me­ni Ma­ki­ne Mü­hen­di­si Mus­ta­fa Al­pe­ren, Ay­dın"da bir çok ka­lo­ri­fer te­si­sa­tı ba­ca­la­rı­na fil­tre ku­rul­ma­dı­ğı­nı, ku­ru­lu olan­la­rın da dü­zen­li ça­lış­tı­rıl­ma­dı­ğı­nı söy­le­di. Ba­ca te­miz­lik­le­ri­nin de dü­ze­li ya­pıl­ma­dı­ğı­nı kay­de­den Mus­ta­fa Al­pe­ren, il­gi­li ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın ge­rek­li de­ne­tim­le­ri da­ha sık yap­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti. Özel­lik­le Ay­dın"da ya­kıt özel­li­ği­ne sa­hip ol­ma­yan ısı de­ğe­ri 3800 kcal/kg al­tın­da lin­yit kö­mü­rü kul­la­nı­mı­nın yay­gın ol­du­ğu­nu ifa­de eden Al­pe­ren, ba­zı ka­lo­ri­fer ka­zan­la­rı­nın TSE uy­gun­luk bel­ge­si bi­le ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­di. Al­pe­ren ay­rı­ca, ka­lo­ri­fer ateş­çi­le­ri­nin mut­la­ka eği­tim­den geç­miş ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.