İTİRAZ SÜRESİ 10 KASIM

İTİRAZ SÜRESİ 10 KASIM

AKKUYU NÜKLEER SANTRALI’NIN ÇED RAPORUNA İTİRAZ SÜRESİ 10 KASIM GÜNÜ BİTİYOR

Faruk HAKSAL
Gerçek Gazetesi
Didim Çevre Platformu [DİÇEP], çevre duyarlılığı taşıyan tüm Didimlileri Greenpeace’in başlattığı ÇED Raporu’na itiraz etkinliğine çağırıyor. Etkinlik 10 Kasım Pazartesi günü saat 13.30’da Didim Postanesi’nin önünde gerçekleştirilecek.
Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde yapımı planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai olarak kabul edilerek halkın görüşü için askıya çıkarıldı.
Çevre örgütü Greenpeace, Mersin’de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED Raporu’na itiraz etti. Greenpeace’nin itiraz dilekçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulurken, örgüt ÇED Raporu’na itiraz etmek isteyenler için de internet sitesinde örnek dilekçe formları yayımladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan rapor konusunda itiraz etme süresi 10 Kasım Pazartesi günü sona erecek.
“TÜRKİYE GERİ DÖNÜLMEZ BİR RİSK ALTINA SOKULUYOR”
Greenpeace’in ÇED Raporu’na itiraz nedenleriyle bilgi veren Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci özetle şunları söyledi:
-Olayımızda özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel riskleri ve bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi açıklar var. Türkiye nükleer sorumluluğun şartlarını henüz belirlememişken, üstü kapalı cümlelerle hazırlanan bu ÇED Raporu’nu kabul ettiği takdirde hem Akkuyu hem de tüm Türkiye’yi geri dönülemez bir risk altına sokuyor.
Ayrıca, ÇED raporunda, herhangi bir nükleer kaza halinde, bu kaza ile ortaya çıkacak olan zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor. Bunun yanında, atıkların nasıl yönetileceğine dair yeterli bir çalışma bulunmuyor. Atıkların nerede tutulacağı, nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliliğinin nasıl karşılanacağı konusu cevapsız bırakılmış durumda. Ayrıca, ÇED Raporu Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki kullanılmış atık depolama stratejisinin nasıl görüleceğine dair herhangi bir bilgi içermiyor.
“4 BİN SAYFALIK RAPOR İÇİN 10 GÜN İÇİNDE GÖRÜŞ 
İSTENİYOR”
Rapora itiraz süresinin 10 günle sınırlanmasını da eleştiren Bahçeci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
-Yakın geçmişte yaşanan fukuşima kazası bu risklerin ne kadar vahim sonuçlar doğurabileceğinin önemli bir kanıtı. Risk analizi yapılmamış, sorumluluk konusu ele alınmamış bir ÇED raporu kabul edilemez. Üstelik 4 bin sayfalık bir raporun 10 gün içerisinde okunup görüş istenmesi de ÇED sürecinin katılımcılıktan ve şeffaflıktan uzak bir biçimde yürütüldüğünü gösteriyor. Bu şartlar altında sunulan bir ÇED raporu kabul edildiği takdirde hem Akkuyu hem de Türkiye geri dönülmez bir risk altına sokulacaktır.
Öte yandan, Greenpeace’nin, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporuna onay verilmemesi için sürdürdüğü kampanyaya bugüne dek 250 binin üzerinde insanın imzalarıyla destek verdiği bildirildi.
DİDİM ÇEVRE 
PLATFORMU DİDİMLİLERİ 
CED RAPORUNA 
İTİRAZ ETMEYE ÇAĞIRIYOR
Didim Çevre Platformu [DİÇEP] çevreye ve halk sağlığına duyarlı tüm Didimlileri Akkuyu CED raporuna karşı bir duruş sergilemeye ve anılan rapora itiraz etmeye çağırıyor.
DİÇEP Dönem Sözcüsü Ferda Kılıç bu konuda şu kısa açıklamayı yaptı:
-Greenpeace’in davranışını desteklememek mümkün değil. Eğer halk sağlığını düşünüyorsanız ve eğer çevre değerlerini korumak gibi bir sorumluluğa erişmişseniz bu etkinliğe omuz vereceksiniz. Tüm Didim halkına 10 Kasım Pazartesi günü saat 13.30’da Didim postanesinden itiraz dilekçelerimizi ilgili Bakanlığa fakslamak üzere çağrı yapıyor ve sizleri bu ülkeye karşı duyduğunuz sorumluluk duygusuyla baş başa bırakıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.