E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

MUSA AVCI’NIN ANILARINDANYAPRAKLAR-1

 

 SÖKE ÖĞRETMENEVİ NASIL YAPILDI?

10.05.2014 tarihli, “Söke Gerçek Gazetesi” nde, “Söke Ticaret Meslek Lisesi’ne ad verilirken” başlıklı bir yazım yayınlandı. Bu yazımın amacı, okula ad verilirken öneride bulunmak,  seçici kurula yardımcı olmaktı. Önerdiğim isimlerin öz geçmişlerinden de kısa özetler vermiştim. Önerdiğim isimler şunlardı:

1- Vali Recep Yazıcıoğlu,

2- Söke’ye adı verilen Söke Bey,

3- Söke’nin ilk Belediye reisi Koca Ömer Ağla,

4- Dr. Baki Öktem, DP. den Söke Milletvekili.

5- Samim Kocagöz. Söke’yi dünyaya tanıtan ünlü romancı.

Bu beş büyüğümüz hakkın rahmetine kavuşmuş değerli insanlardı. Burada rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu’nun adından da söz etmiştim. Recep Yazıcıoğlu’nu öz geçmişini verirken, “Söke öğretmen Evini, ona borçluyuz.” Diye bir cümle kullanmışım. Bunu yazmamın asıl amacı, o daha Tokat Valisi olduğu yıllarda orada Öğretmen evi projelerini uygulayarak başlatmış olmasındandı. Nitekim anımsadığım kadarı ile de bizden bir heyet hem valiyi ziyaret etmek ve hemde kurduğu bu tesisleri yerinde  incelemek üzere  bu amaçla   Tokat’a gitmişti.

 Orada kurulan Öğretmenevini yerinde görmüş ve incelemişti. O heyette Söke ilçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Musa Avcı’da vardı. Musa Avcı, Söke Öğretmenevinin hazırlıklarını tamamlayarak temel atma düzeyine ulaştırdığı zamanlarda,  rahmetli Vali Yazıcıoğlu’ da Söke’ye gelerek, temel atma törenine katılarak bizleri bu davaya inandırmış ve de onurlandırmıştı. Vali bir tesadüf eseri olarak, Aydın’da bulunuyor ve bu tarzdan çalışmalara destek oluyordu. Kendisi de Söke’yi çok sevdiğini, bir Sökeli olduğunu açık açık söylüyordu. İnşaatın bitmesine az bir zaman kala, oda Tokat Valiliği’nden Aydın Valiliğine atandı. Söke Öğretmen evinin açılış törenini de kendisi yaptı. Söke’yi çok  seviyordu. Öldüğü zamanda bile beni Söke’ye gömün diye  rahmetli babası Koca Müftü Mustafa yazıcıoğlu’ nun vefatında oğulları Vali Recep Yazıcıoğlu ve Sait Yazıcıoğlu ile Maraton  TV. de yaptığım üç saatlık bir programda bizzat kendisi söylemişti. Ölünce de oraya gömdüler. O sözleri hala kulaklarımdadır. “ Biz artık Sökeliyiz. Babamızı cemaatından ayırmadık ve onların yattığı mezarlığa gömdük. Bizde buraya gömüleceğiz.” Öylede oldu. Ölüsünü bile bizden ayırmadı. Sadece Söke Öğretmenevine örnek olmadı. Türkiye’de birçok öğretmenevine önemli bir motivasyonu oldu. Yazımın amacı öğretmenevinin yapımı ve yapımına katkı ve emek verenler olmadığı için, “Söke Öğretmenevinden” haklı olarak bu yazımda söz etmedim. Değerli Müdürüm Sayın Musa Avcı, bu yazımı okumuş, yazı ile ilgili görüşlerini belirtmek üzere sağ olsunlar ziyaretime geldi. Bana:

- Öğretmenevinin yapımına birçok kişinin emeği geçti. Keşke birazda onlardan söz etseydin. Şimdi onlar, gönül koya bilirler.

Musa Avcı, Söke ve Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin kurucusu ve örgütçüsüdür. Bu iki ilçemizin Milli Eğitimine çok özverili, başarılı çalışmaları ile çok emeği geçmiş, bir daha yeri doldurulamamış önemli bir idareci ve eğitimcidir. Onun döneminde gerçekten okullarda çok aktif bir çalışma, eğitim ve öğretimde yüksek bir potansiyel güç vardı. Birçok okul yapıldı, Milli Eğitime birçok arsa armağan edildi. İlk Okullarda yüzde yüz fiziki mekanlara ulaşıldı. Orta dereceli okullarda da çok önemli sonuçlar alındı. Bunların dışında bütün okullarda ve öğretmenler arasında birlik ve beraberlik sağlandı. Uyumlu, düzenli, disiplinli bir çalışma motivasyonu yaratıldı. Kendisi ile bu başarılı dönemi geleceğe örnek olması açısından daha geniş boyutları ile değerlendirmek istediğimi, onun o yıllara ait anılarını yazacağımı zaten daha önceden söylemiştim. Bu anılar zincirinin bir halkasını oluşturan öğretmenevinin yapımında o anılar zincirinde etraflıca anlatacaktım. Tam yazacağımız zamanda bir aksilik oldu ve müdürümün evi bir kaza sonucu yandı. Bu yangında ne yazıkki birçok özel belge ve dökümanter bilgilerle birçok resimde yandı. Bu nedenle yazamadık. Ama bu sevdadan da vaz geçmedik. Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün doğup büyüyüşünü yine de yazacağız. Kendisinden o yıllara ait bilgileri, kalan belgeleri bana vermesini rica ettim. Sağ olsunlar, memnuniyetle kabul ettiler. Böylece Söke Milli Eğitim Tarihi’ne geçecek olan çalışmaları yakında başlatıp, bu sütunlarda yayınlayarak, sizlere ulaştıracağız. Böylece Söke Milli Eğitimine emek, katkı ve destek olanları da  onura edeceğiz.

Şimdi Sayın Musa Avcı’nın kaleminden Söke Öğretmenevi’ nin yapılışını vereceğiz.

SÖKE ÖĞRETMENEVİ NASIL YAPILDI?

Sayın Musa Avcı, ziyaretime gelirken birde yazı hazırlamıştı. Bu yazıyı yayınlamam için bana verdi. Şimdi bu yazıyı sizlere aynen sunuyorum:

“ Sayın Ensar Tekin,

10.05.2014 tarihli “Söke Gerçek Gazetesi” nde ki yazınızı okudum. Söke’de ki Ticaret Meslek Lisesi’ne ad verilmesi ile ilgili görüşlerinizi belirtirken, << Söke Öğretmenevi, rahmetli vali Recep Yazıcıoğlu’ nun eseridir.>> demişsiniz! (Bu cümlede hemen bir düzeltme yapalım. Benim cümlem aynen şöyledir. “Söke Öğretmenevini ona borçluyuz.” Söke Öğretmenevi, onun eseridir! Dememişim. Ona, borçluyuz demişim. Eser, elbette ki başkalarınındır. Eser, ona ilk harcı atanlarla sonuna kadar emek verenlerindir. Onun başında da Söke Öğretmenleri gelmektedir. Onun daha önce başlattıkları bu güzel yapıta ilham oldu. Yani bu iki cümle aynı anlam ifade etmez. Cümleyi böyle düzelttikten sonra Musa Bey’in yazısına devam ediyoruz):

Doğrudur, rahmetli valinin gerçekten çok büyük destekleri olmuştur. Ancak Kamuoyunu tam bilgilendirmek için bazı konuların açıklanmasına ihtiyaç duyduğum için bu yazıyı hazırladım. Öğretmenevi ile ilgili bazı konuların aydınlanmasında faydalı olur inancındayım.

Bilindiği gibi İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kurulduktan sonra, öğretmenlerden “Öğretmenevi aidatı” adı altında, maaşlarından bir miktar para kesiyor, ile gönderiyorduk. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra,

Türkiye’de Öğretmenevleri yapma düşüncesi yaygınlaşmaya başladı. O günlerde, rahmetli vali Recep Yazıcıoğlu Tokat’ta vali idi. Bizden bir heyet kendisini ziyarete Tokat’a gittik. Orada yaptırdığı öğretmenevlerini ve diğer sosyal tesisleri gezerek inceledik. Ondan projeler alarak Söke’ye getirdik. Öğretmen ve yöneticilerimizle toplantılar yaparak, Söke’de bir Öğretmenevi yapmak istediğimizi duyurduk. Onların düşünce ve görüşlerini de alarak Söke Öğretmenevini yapmaya karar verdik. O zamanki kaymakam Nazmi Kahraman ve Vali Aykut Ozan ilede görüşüp olurlarını aldık. Öğretmenlerden bağış yoluyla toplanan paralarla, öğretmenevinin temelini attık. Rehmetli Vali Recep yazıcıoğlu’ da Tokat’tan gelerek, bu temel atma törenine katılarak bize destek oldu.

Söke Öğretmenevinin Projesini, kaymakamlıkta görevli mimar Hesna Bingöl, statiğini ise o zaman doçent olan Nedim Dikmen yaptılar. Bu projeden ücret almadılar.

İnşaat devam ederken, başkanlığımda bir yardım komitesi kurduk. Bu komiteye yeni ANAP’tan seçilen Aydın Milletvekili Sayın Mustafa Bozkurt aldığı ilk Milletvekili maaşını da kuruşuna kadar bağışladı. O yıllarda bazı fonlar vardı. Ankara’dan bize bu fonlardan destek olarak  bi hayli yardımlarda bulundu. İç donatımı ile ilgili birçok katkı ve desteği Ankara’dan sağlamamızda da yardımcı oldu. Burada öğretmenler adına Sayın Mustafa Bozkurt’a çok teşekkür ederim. İnşaat bitmek üzere iken de rahmetli Yazıcıoğlu Aydın’a vali olarak atandı ve geldi. Gelince de bize çok yardımları oldu. Allah yattığı yerde utandırmasın. Onun Aydın valisi olduğu dönemde de görkemli bir törenle açılışını yaptık.

Yazılarınızda rahmetli valimizden sıtayişle söz etmenizden bende hoşlanıyorum. Ama emeği geçen başta tüm öğretmenlerimize, o dönemdeki Söke Belediye Başkanı Sayın Mehmet Semerci’ye, Kaymakamlarımız Nazmi Kahraman ve Şemsettin Uzun’a, Valilerimiz Aykut Ozan, Ünal Özgödek ve Recep Yazıcıoğlu’na, Milletvekilimiz Mustafa Bozkurt’a saygılarımı sunarak anmak istiyorum. Emeği geçen herkese saygılar sunuyor teşekkürler ediyorum.

-Musa Avcı-Söke Eski Milli Eğitim Müdürü.”

 

 

Biz de bu anımsatmasından dolayı, Sayın Musa Avcı hocamıza teşekkür eder, anılarını bir an önce gazetemizde yayınlamak üzere bize vermesini rica ederiz. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar