Organik tarım atağı

Organik tarım atağı

SÖKE’YE BAĞLI ÇAVDAR KÖYÜ ÜRETİCİLERİ ORGANİK TARIMA BAŞLADI.

AYDIN"DA BİN 275 ÇİFTÇİ VE İŞLETMEDE TOPLAM 90 BİN 810 DEKAR ALANDA ORGANİK TARIM YAPILIYOR.
Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın"ın Sö­ke il­çe­si­ne bağ­lı Çav­dar kö­yün­de yü­rü­tü­len eği­tim ça­lış­ma­la­rı­nın ar­dın­dan, üre­ti­ci­ler ta­ra­fın­dan or­ga­nik ta­rım fa­ali­yet­le­ri­ne baş­lan­dı.
Ko­nuy­la il­gi­li ola­rak Ay­dın Va­li­li­ği"nden ya­pı­lan açık­la­ma­da, “Or­ga­nik Ta­rım yan­lış uy­gu­la­ma­lar so­nu­cu kay­bo­lan do­ğal den­ge­yi ye­ni­den ko­ru­ma­ya yö­ne­lik; sen­te­tik ilaç, güb­re ve bü­yü­me mad­de­le­ri kul­lan­ma­dan, sa­de­ce üre­tim­de izin ve­ri­len gir­di­ler kul­la­nı­la­rak ya­pı­lan; üre­tim­den tü­ke­ti­me ka­dar her aşa­ma­sı kon­trol­lü ve ser­ti­fi­ka­lı, in­sa­na, çev­re­ye dost al­ter­na­tif bir ta­rım sis­te­mi­dir. Ama­cı top­rak, su kay­nak­la­rı ile ha­va­yı kir­let­me­den; in­san, çev­re, hay­van ve bit­ki sağ­lı­ğı­nı aza­mi de­re­ce­de ko­ru­mak olan ve öne­mi de git­tik­çe ar­tan bu sis­tem Ay­dın"da da uy­gu­lan­mak­ta­dı­r” de­nil­di.
2008 yı­lı ve­ri­le­ri­ne gö­re Ay­dın"da ge­çiş dö­ne­mi da­hil ol­mak üze­re bin 275 çift­çi ve iş­let­me­de top­lam 90 bin 810 de­kar alan­da or­ga­nik ta­rım ya­pıl­mak­ta ol­du­ğu kay­de­di­len açık­la­ma­da, “İ­li­miz­de üre­ti­len or­ga­nik ürün­le­rin ba­şın­da yak­la­şık 44 bin de­kar alan­la ku­ru in­cir yer al­mak­ta­dır. Da­ha son­ra ge­len zey­tin 33 bin de­kar alan var­lı­ğı ile 2. sı­ra­da­dır. Bun­la­rın ya­nı sı­ra di­ğer mey­ve, seb­ze ve tar­la ürün­le­rin­de de or­ga­nik ta­rım ya­pıl­mak­ta­dır. Or­ga­nik ürün üre­ti­mi açı­sın­dan önem­li po­tan­si­ye­le sa­hip olan böl­ge­le­ri­miz var­dır. İl Ta­rım Mü­dür­lü­ğü ola­rak İli­miz­de özel­lik­le de böy­le yer­ler­de or­ga­nik ta­rı­mın ge­liş­ti­ri­lip yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı yö­nün­de ça­lış­ma­lar ya­pıl­mak­ta­dır. Bu amaç­la Sö­ke il­çe­mi­ze bağ­lı Çav­dar kö­yün­de or­ga­nik ta­rım ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­nıl­mış olup, 85 çift­çi­miz zey­tin­de or­ga­nik ta­rım yap­mak üze­re söz­leş­me­le­ri­ni im­za­la­mış­lar ve bu köy­de ilk de­fa or­ga­nik ta­rım yap­ma­ya baş­la­mış­lar­dı­r” ifa­de­le­ri­ne yer ve­ril­di.
Or­ga­nik ta­rım yap­mak is­te­yen üre­ti­ci­le­re uyar­lı­la­rın­da yer al­dı­ğı açık­la­ma­da, şöy­le de­nil­di: “Or­ga­nik ta­rım yap­mak is­te­yen üre­ti­ci­ler, bi­rey­sel ya da grup ola­rak Ta­rım ve Kö­yiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı"nın yet­ki ver­di­ği Kon­trol ve Ser­ti­fi­kas­yon Ku­ru­luş­la­rın­dan bi­ri ile söz­leş­me yap­mak zo­run­da­dır­lar. S.S. Çav­dar Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi"ne bağ­lı üre­ti­ci gru­bu olan ve yak­la­şık 3 bin 623 de­kar alan­da or­ga­nik üre­tim ya­pa­cak olan bu çift­çi­le­rin ser­ti­fi­kas­yon üc­ret­le­ri İl Özel İda­re Mü­dür­lü­ğü büt­çe­sin­den ay­rı­lan öde­nek­ten kar­şı­lan­mış­tı­r” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.