SGK’ya borcu olanlara af geliyor

SGK’ya borcu olanlara af geliyor

SGK’ya borcu olanlara af geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, trafik kazası ve benzeri sebeplerle bir kişiyi sakatlayan ve ya ölümüne neden olanlar ve iş kazasından sorumlu tutulan işletme sahipleri adına ölenlerin eş ve çocuklarına hayat boyu ödeme yaptığı aylık miktarın toplam değerini hesaplayıp işverenden tahsil etmekte. Yeni düzenlemeyle bu para gecikme cezası ve faizi silinerek 36 ay vadeyle ödeme imkanı sağlanıyor.

Takip ettiğimiz gibi SGK borçları 2014 senesi içerisinde torba kanunla yapılandırıldı. Ancak iş kazası odaklı ceza yaptırımları bu düzenlemede yer almadı. Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda düzenleme yapan yasaya af hükmü de getirildi. İş kazalarında kusuru tespit ve tescil edilen işverenleri ilgilendiren düzenleme faizleri siliyor ve 3 yıla varan vadelerle ödeme kolaylığı sağlıyor. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenler 1 mayıs- 31 temmuz tarihleri arasında SGK’ya başvuracaklar.

Düzenlemede dikkat çeken bir madde ise işçinin herhangi bir can güvenliği olmadığı durumda çalışmama hakkı tanınması. Ayrıca işçi sayısı ve işin içeriğine bağlı olarak tehlike sınıfları oluşturuldu. Cezalandırmalar bu sınıflandırmaya göre uygulanacak. Ceza miktarları da caydırıcı bir oranda arttırıldı. İş Güvenliği Uzmanını haksız yere işten çıkaranlara da yaptırım uygulanacak. Bahsi geçen kişiler tazminat ödemek durumunda olacak. Özellikle işçi hakları üzerinde radikal değişiklikler içeren yasayla önümüzdeki dönemlerde yaşanacak işçi ölümlerinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.