E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Söke Belediyesi’nden ikinci dönem beklentilerimiz

 

 

Başkanımız Necdet Özekmekci, halkımızın çoğunluğunun oylarını alarak, yeniden Söke Belediye Başkanlığı’na seçilip güven tazeledi. Halkımıza ve Söke’mize hayırlı olmasını diliyorum.

Birinci dönemde, kısa sürede çok büyük işler yaptı. Bu yaptıkları, silinemeyecek kadar önemli ve büyüktürler. Artık pazarcılar ve pazardan alışveriş edenler yağmurdan ıslanmıyor, çamurdan tozdan etkilenmiyorlar. Kentimize ve belediyemize yakışan bir hizmet binasına kavuştuk. Şimdi belediyemiz yeni binasında daha güzel hizmetler veriyor. Aynı zamanda köhne ve eski olan yapıdan hem belediyemiz ve hem de kentimiz kurtulmuş oldular. Eğitim çağında olan çocuklarımız, “Masal Kahramanları Parkı” ile modelli bir çocuk edebiyatına kavuştular. Sadece Sökeli çocuklar değil, Kuşadası, Didim, Germencik, Selçuk, İncirliova, Aydın ve diğer ilçelerdeki okullarında öğrencileri ile birlikte hiç değilse yılda bir kere olsun bu parkı gezmelerini, öğrencilerine okuttukları Çocuk Edebiyatı Şaheserleri’nin kahramanlarının modellerini göstermelerini bir eğitimci olarak öneriyorum. Çünkü çocuklar hem okudukları kahramanların öykülerini daha iyi anlıyor ve hem de model olarak görmekle de bilgi edinmiş oluyor ve aynı zamanda okumadıkları içinde okuma motivasyonu oluşuyor. Burası aslında bir “Çocuk Edebiyatı Müzesi” gibi oldu. Eğitimle alakası olmayanlar, rakip ve çekemeyenler her ne derse desinler, ben bu eserin çocuklar için gerekli olduğuna inanıyordum ve bu inancım hiç değişmedi. Bedesten içinde ileri geri konuşanlar dün olduğu gibi bugün de var. Efendim, bedesten Söke’ye beklenen etkinliği vermemiş! BEDESTENLE SÖKE CANLANMAMIŞ! Bırakın Söke’yi, Türkiye’nin neresi canlı ki, Söke canlansın. Ben, 10 Mart ile 25 Mart arası Güney Ege’yi bir işimden dolayı dolaştım. Dolaştığım yerlerde halkımızı dinledim. Dertli olmayan esnaf ve çiftçi görmedim. ANCAK İKİ İLÇE CANLI VE TİCARET OLUMLU İDİ. BUNLARDAN BİRİ ÖDEMİŞ, DİĞERİ MİLAS’TI. Ödemiş’te olumlu havayı yaratan, hiç kuşkusuz patates üretimi. Milas’ta ise, sermayesinin dağılmamış olması. Milas, Söke gibi parçalanmamış. Söke’de sermaye, Kuşadası’na, sahillere, Didim’e kayarken, Milas kendi ilçe merkezine yatırım yapmış. Bodrum ve sahilleri Milas’tan alış veriş yapıyorlar. Bizim Söke’den bile Milas’a gidip, orada ticaret yapan firmalar bile var.

Söke’yi canlandıracak projeleri sayın başkanımızdan bu dönem bekliyoruz. Bu projelerin çoğu, “SÖKE NAZIM İMAR PLANI” kapsamında yer almaktadır. Bu yazımda azda olsa bu projelere dokunmak istiyorum. Bu projelerin bazıları şunlardır:

1) ORGANİZE SERA BÖLGESİ: Bu proje gerçekten Söke’ye hayat verecek bir projedir. Her parselde en az beş işçi çalışacak. Ürün ihraç ederek, ülkeye döviz sağlayacak önemli bir gelir kaynağıdır. Bugün Antalya’nın Kumluca İlçesi, geçimini bu yolla sağlamaktadır. Söke’de termal enerji kullanıldığı zaman, çok avantajlı olacaktır. Söke Halkı örnek görmeden işe bir türlü ne inanıyor ve ne de sıcak bakıyor. Biz ne kadar yazsak, belediye de her ne kadar planlasa, İlçe Tarım anlatsa, Ziraat Odası önerse de, çiftçi görmedikten sonra inanmıyor. Benim önerim şu; Belediye, İlçe Tarım ve Ziraat Odası güçlerini kullanarak bir pilot sera projesi yapsınlar. Belediye yer ve maddi yönlerini karşılasın. İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik hizmet versin. Ziraat Odası ise üyelerine tanıtsın, yararlarını açıklasın ve çiftçilerimizi bu yönde motive etsin. Bu örnek ve olumlu proje başarılı olursa bunun arkası gelecektir. Lütfen, bunu deneyin. İnanın ki böyle bir proje Söke’nin ferdasıdır.

2) SÖKE’DE TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ: Gerçekten Söke’de önemli ölçüde trafik sorunu vardır. Artık hiçbir kimse bahanelere sığınmasın ve otoparklar işletilsin. Otopark elli metre ilerde boş dururken, adamlar dar olan caddelere çift sıra park ediyorlar. Ben bu park düzenini ve edişini halkımıza karşı saygılı bulmuyorum. Artık lütfen ilgililer görevini yapsınlar. Arabası olanların, olmayanların hakkını çiğneme yetkisi mi var? Yaşlılar, çocuklar rahat hareket edemedikleri gibi, esnaflarında önleri kapatılarak, zaten kısıtlı olan ticaretleri engelleniyor. Sayın Kaymakamımızın, Sayın Belediye Başkanımızın ve Sayın Emniyet Müdürümüzün İlçe Trafik Komisyonumuzun bu probleme acil bir çözüm bulmaları halkımızca dört gözle bekleniyor. Bu istek halkımındır. Benim ne arabam var ve ne de trafikten yana bir sıkıntım. Bana gelen isteklerden bu  işi yazmam isteniyor ve bende yazıyorum. Bu kaçıncı yazışım, onu bile unuttum. İnşallah bu kere bir şeyler yaparlar.

3) Sayın Başkanım, halkımız sizi seçerek sorunlarının çözümünde yetki verdi. Bana dedikleri hep şu: “Sen, başkanın tarafını tutuyorsun. Onun lehine yazılar yazıyorsun. Ama, Başkan aramıza katılmıyor. Dertlerimizi, sorunlarımızı dinlemiyor. İsteklerimizi biz kime anlatacağız? Bizim de isteklerimiz var. Bizimde esnaflar olarak sıkıntılarımız var. Bu çarşı nasıl canlanacak? Ölmek üzere olan esnaf bu sıkıntıdan nasıl kurtulacak? Hiç değil bir gönlümüzü alsın, sorunlarımızı öğrensin. Belediye başkanı demek, rutin işler yapan kişi demek değildir. Belediye başkanı bir kentin her şeyidir. Ara sıra da olsa aramıza katılsın, sorunları ve dertleri yerinde görsün. Biz Sayın başkandan bunları da istiyoruz. Bunları yaz, yaz da bizlere karşı soğuk durmasın. “Ben, bu konuları şimdiye kadar hiç yazmadım. Ama basın toplantılarında gazeteci arkadaşlarımdan dinledim. Başkana bu konuyu iletenler oldu. O da, işlerinin çokluğundan, zaman ayıramayışından yakındı. Hatta bir keresinde, “Onlar beni gezmek için değil çalışmak için seçtiler. Ben onlara daha iyi hizmet etmek için işlerin başından ayrılamıyorum. Elbette ki gönlüm herkesi ziyaretten yanadır. Ama ben birakın birkaç dakikayı, saniyelerimi bile boşa harcamamaya çalışıyorum. Zaten sorunlar belli. Önemli sorunlar olduğunda ya ben ya da yardımcılarım halkımın yanında oluyoruz.” Bu dönem,başkanın üç yardımcısı var. Enver Helvacı zaten yılların usta belediyecisi. İşi biliyor. Levent Tuna’da bu işe yabancı değil. Diğer arkadaşta başarılı biri. Öyle sanıyorum ki, başkan ve yardımcıları, meclis daha verimli çalışarak, Söke’nin bir çok problemlerini çözerek, Söke’ye aktif hayatı yeniden kazandıracaklar. Biz, halkımızdan gelen istekleri yazarak yetkililere, yetkililerden gelen mesajları halkımıza duyuruyoruz. Daha başka bir şey elimizden gelmiyor. Taraf tutmaya gelince ben hep doğruları yazdım. Kim ne yapmışsa, kimler ne istiyorsa onları dile getirdim. Bu yıl hiç değilse Fakülte binasının inşaatı başlasın. Organize sanayi biraz daha ilerlesin. Benim inancım, daha rahat bir yaz geçireceğiz yönünde. İnşallah öyle de olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar