TARİŞ’İN AÇIKLADIĞI PAMUK FİYATI ÇİFTÇİDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

TARİŞ’İN AÇIKLADIĞI PAMUK FİYATI ÇİFTÇİDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Söke Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, 2023-2024 pamuk alım fiyatlarını duyurdu.

Söke Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, 2023-2024 pamuk alım fiyatlarını duyurdu. Özer’in açıkladığı fiyat tüm çiftçilerde hayal kırıklığı yaratırken Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri’de açıklanan fiyatın ucuz olduğunu belirtti.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Tariş Söke 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi tarafından açıklanan 49 x randıman şeklindeki pamuk fiyatının üreticiyi kurtaracak bir fiyat olmadığını söyledi.
Tariş'in açıkladığı bu fiyatla 40 randıman pamuğun fiyatının 19.60 TL, 42 randıman pamuğun fiyatının da 20.58'ye tekabül ettiğini belirten Mustafa Tanyeri pamuk fiyatının en az 24 TL olması gerektiğini ifade etti.
"Maliyetlerimizin en az 4 TL altında"
Pamuk fiyatının olmasına 24 TL ve 25 TL arasında ısrar etmelerinin nedenini ise 1 kilogram pamuğun üretim maliyetlerinin 24.76 TL olmasından kaynaklandığını söyleyen Mustafa Tanyeri "Tariş'in açıklayacağı fiyatı hepimiz büyük bir merakla bekliyorduk Tariş beklentimizin çok üstünde bir fiyat açıklamadı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine borsaya bakarak 49 TL çarpı randıman olarak 2023 yılı pamuk alım fiyatını açıkladı. Bunun anlamı şu 40 randıman pamuğun kütlü fiyatı 19.60 TL, 42 randıman kütlü pamuğun fiyatı da 20.58'dir. Bizim maliyetlerimizin en az 4 TL altında bir fiyattır." sözlerini kaydetti.

ÜRETİCİLER TARİŞ’E SİTEMLİ

Sökeli pamuk üreticileri Tariş Söke 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi tarafından açıklanan 49 x randıman şeklindeki pamuk fiyatının hayal kırıklığı yarattığını belirterek Tariş’e ve İsmail Özer’e sitemlerini dile getirdiler. Üreticiler TARİŞ’in her şartta çiftçiyi koruması gerektiğini belirtirken fiyatın çiftçiyi tüccarın borcun faizin kucağına ittiğini belirtiler.
Sıkıntılı bir süreçten geldiklerini ifade eden çiftçiler “ Söke Tariş tarafından 32 renk 49 tl açıklandı. Her üreticinin pamuğu 42 randıman dahi hesaplanmış olsa yine Söke çiftçilerinin temsilcisi Ziraat Odasının istediği rakama ulaşmıyor. 32 renk zaten mümkün değil.
Maalesef çiftçinin güvendiği Tariş çiftçinin beklentisinden çok uzakta kaldı. TARİŞ’in yaşaması lazım pamuğumuzu TARİŞ’e getirmemiz lazım ancak böyle fiyat politikası hem TARİŞ’e olan güveni bitirir hemde çiftçinin sürekliliğini bitirir. Bu fiyat politikası yönetin zaafiyetidir. Çiftçi gereğini yapacaktır.” Dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.