Taşkın yaban hayatı da etkiledi

Taşkın yaban hayatı da etkiledi

Taşkın yaban hayatı da etkiledi


4 bireylik porsuk ailesi adacıkta mahsur kaldı, ancak doğaseverler onları koruma altında tutuyor
Gerçek Gazetesi
Levent TUNCER
Son yağışlarla adeta denize dönen Söke Ovası"nda barınan yaban domuzları kendilerini daha yüksek dağ kesimlerine attı, hazırlıksız yakalananlar hayatlarını kaybetti; ikisi yavru dört bireylik porsuk ailesi de bir adacıkta mahsur kalarak yaşam mücadelesi veriyor.
Geçmişten günümüze havza boyunca tarımsal üretimin yanında, doğal yaşama ekosisteme hayat veren Büyük Menderes Nehri; son yağışlarla bir kez daha taşınca Söke Ovası"ndaki yaban hayatta etkilendi.
Söke Ovası"nın yaklaşık 80 bin dekar alanı sular altında kalırken; ova kıyısında kalan Kaatlı, Burunköy, Akçakaya, Nalbantlar"ın kıyı mahallerinin adeta Venedik"e benzediği görülüyor. Taşkından insanlar ve insanların yaşam alanlarında bulunan evcil hayvanların yanı sıra kimsenin pek fazla aklına gelmeyen yaban hayat da zarar görüyor veya olumsuz etkileniyor.
Beşparmak Dağları ve Dilek Yarımadası arasında önemli bir koridor görevi yapan Söke Ovası; tilki, çakal, tavşan, saz kedisi, porsuk gibi birçok hayvana da ev sahipliği yapmakta. Taşkınlarla birlikte Büyük Menderes havzasında yaşayan birçok yaban hayvanların yuvaları sular altında kalırken, kaçabilenler kurtulup, bazıları da küçük adacıklarda mahsur kaldı. Bunlardan birisi de Burunköy Burç mevkiide etrafı sularla çevrili ve ancak tekneyle gidilebilen küçük bir adacıkta yaşayan ve 4 bireyden oluşan porsuk ailesi.
Çok sevimli 2 yavrusuyla taşkınların mağduru olan Porsuk ailesinin yaşam alanı da sudan etkilenmiş. Labirent gibi dehlizlerden oluşan yuvalarına sular basınca, açıkta da olsa çalı çırpıdan kendilerine ve yavrularına yuva yapmaya çalışmışlar. Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yönetim kurulu üyesi Abdullah Kavak; “Ekolojik denge ve besin zincirinde önemli yere sahip olan bu porsuklara, sular çekilinceye kadar beslenmeleri konusunda yardımcı olacağız” dedi.
PORSUK
(Meles meles)
Kısa bodur olan Porsuk oldukça kaslı güçlü bir hayvandır. Sık ve kalın tüyleri soğuğa dayanıklı bir koruyucudur. Ormanlık ve tarım alanlarında, dağların kayalık ve çalılık kısımlarında yaşarlar. Uzun tırnakları sayesinde çok iyi kazıcıdırlar. Birçok çıkışı olan inler kazarak burada yaşarlar. Genellikle gündüzleri uyuyup, geceleri avlanırlar. Bitki köklerini, küçük memelileri, bal, solucan ve sürüngenleri yerler. Yuvasında kullandığı ot ve yaprakları her gece dışarı çıkararak havalandırır, sabah olmadan tekrar yuvasına taşır. Dışkıları için özel çukur kazarlar. Aile fertlerinden ölen olursa onu gömerek örterler. Kemiricileri, sürüngenleri ve birçok böcekleri avladığından çiftçilere çok faydası vardır. Zehirli yılanlardan ve kendisinden büyük hayvanlara hiç korkmadan saldırırlar.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.