TEMA’dan çocukları doğayla buluşturma çağrısı

TEMA’dan çocukları doğayla buluşturma çağrısı

TEMA’dan çocukları doğayla buluşturma çağrısı

Gerçek Gazetesi
TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer"in okul bahçelerinin düzenlenmesi sırasında ağaçlandırma ve yeşil alan oluşturma çağrısına destek verdi.
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer"in öğretmenlere ve okul yöneticilerine hitaben yaptığı konuşmasında söyledi “Okul bahçeleri okula gelir sağlasın diye değil, çocuklara hayat kazandırsın diye tanzim edilmelidir. Okul bahçeleri çocukların oyun alanlarıdır. Okul bahçeleri düzenlenirken bir köşesine ağaç dikin, yeşillik oluşturun” sözlerine TEMA gönüllüleri olarak olumlu karşıladıklarını açıkladı.
Araştırmaların yeşil alanlara sahip okullarda okuyan çocukların fiziksel olarak daha hareketli, daha geliştirici, öğrenme becerileri ve sosyalleşmelerinin daha kuvvetli olduğunu gösterdiğine işaret eden Mehmet Özdemir, “Yeşil alanların; çocuklarda, beden sağlıklarını, yeteneklerini geliştirdiği, özgüvenlerini arttırdığı, duygularını, beğendiği zevk ve sezgilerini güçlendirdiği, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 1970"li yıllardan itibaren, Kanada, İngiltere, İsveç gibi ülkelerde, okul bahçelerindeki yeşil alanlar arttırılmakta, okul bahçeleri ve oyun alanlarına değişik bitki çeşitleri dikilmekte, çiçek ve ağaçlar içinde yürüme yolları, yaban hayatı habitatları oluşturulmaktadır. Çocuklarımız çoğunlukla dört duvar arasına hapsedilmiş vaziyette, dışarıda zaman geçiremiyor, açık havada koşturamıyor, arkadaşlarıyla serbest oyunlar oynayamıyor. Milyonlarca çocuğumuz oyundan, doğadan mahrum şekilde büyüyor. Bu şekilde büyümenin sonucu; neşeden, yaratıcılıktan, eleştirel düşünceden, bireysellikten ve anlamdan yani insan olmayı değerli kılan pek çok şeyden yoksun bir dünya” dedi.
Çocukların serbestçe oyun oynayabileceği, ağaçlı oyun alanları, çiçek ve ağaçlarla dolu okul bahçeleri ve parkların oluşturulması ve okul bahçelerinin betonlaştırmak yerine ağaçlandırması gerektiğini savunan Özdemir, şunları söyledi: “Çocuklarımızı hayatın içindeki tüm çalışmalara ortak ederek, yaratıcılığını destekleyerek yetiştirmeliyiz. Çocuklarımızın çevre dostu bir yaşam tarzını benimsemesinde; açık havanın bir eğitim öğretim aracı olarak kullanılması, doğal ortamda düzenli ve sürekli tekrarlanan pozitif deneyimler, sürdürülebilir davranışlar ve yaşam tarzı edinmede etkilidir. Eğitim öğretim yılı boyunca öğrencilerimizin katılacakları kulüplerden biri de "Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Kulübü" olmalı. TEMA Vakfı ile iş birliği yaparak, çocuklarımız ve gençlerimizin yaratıcılıklarından faydalanılmalı, onların çevre dostu, toprak, orman ve suyun önemini ve değerini bilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamalıyız. Milli Eğitim çalışanları, veliler ve öğrencilerimizin 2011-2012 eğitim öğretim yılının sağlıklı ve başarılı geçmesini diler, veli, öğretmen ve öğrencilerimizi, geleceğimiz, sürdürülebilir bir hayat için, erozyonla mücadele, ağaçlandırma, çevre kirliliğinin önlenmesi ve eğitim konularında birlikte çalışmaya davet ediyorum” (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.