Yangın bilinci arttı

Yangın bilinci arttı

Ay­dın ve Muğ­la il­le­rin­de ge­ri­de ka­lan yan­gın se­zo­nu­nun ar­dın­dan, 2009 yı­lın­da yan­gın­lar açı­sın­dan se­vin­di­ri­ci ge­liş­me­ler ya­şan­dı.

Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın ve Muğ­la il­le­rin­de ge­ri­de ka­lan yan­gın se­zo­nu­nun ar­dın­dan, 2009 yı­lın­da yan­gın­lar açı­sın­dan se­vin­di­ri­ci ge­liş­me­ler ya­şan­dı. 2009 yı­lın­da bir ön­ce­ki yı­la gö­re Ay­dın ve Muğ­la"da in­san un­sur­lu yan­gın sa­yır­la­rın­da azal­ma gö­rü­lür­ken, bu dü­şü­şün en bü­yük se­be­bi ola­rak da Muğ­la Or­man Böl­ge Mü­dür­lü­ğü"nün yan­gın se­zo­nu ön­ce­sin­de or­man köy­le­rin­de ver­miş ol­du­ğu eği­tim ça­lış­ma­la­rı ola­rak gö­rü­lü­yor.
2009 yı­lı yan­gın se­zo­nu­nu de­ğer­len­di­ren Muğ­la Or­man Böl­ge Mü­dü­rü İb­ra­him Ay­dın, 2009 yı­lın­da çı­kan yan­gın sa­yı­sın­da ve ya­nan alan sa­yı­sın­da bir ön­ce­ki yı­la gö­re cid­di oran­da azal­ma ol­du­ğu­nu söy­le­di. Özel­lik­le yan­gın çı­kış se­bep­le­ri in­ce­len­di­ğin­de ken­di­le­ri­ne mut­lu­luk ve­ri­ci bir so­nu­ca ulaş­tık­la­rı­nı kay­de­den Ay­dın, ih­mal ve dik­kat­siz­lik, ka­sıt ba­kı­mın­dan 2009 yı­lın­da çı­kan yan­gın sa­yı­sı­nın 2008 yı­lı­na gö­re düş­tü­ğü­nü di­le ge­tir­di.
2009 YI­LIN­DA İN­SAN
UN­SU­RU TA­ŞI­YAN
114 YAN­GIN ÇIK­TI
2009 Yı­lı yan­gın se­zo­nu ön­ce­sin­de özel­lik­le or­man köy­le­rin­de çok cid­di eği­tim ça­lış­ma­sı yap­tık­la­rı­nı ifa­de eden Muğ­la Or­man Böl­ge Mü­dür İb­ra­him Ay­dın, in­san­la­rın her ge­çen gün yan­gın ko­nu­sun­da da­ha da bi­linç­len­di­ği­ni dik­kat çek­ti. Va­tan­daş­la­rın, ALO 177 Or­man Yan­gı­nı ih­bar hat­tı­nı geç­miş yıl­la­ra oran­la da­ha ak­tif kul­lan­dı­ğı­nı kay­de­den İb­ra­him Ay­dın, “2009 yı­lı yan­gın se­zo­nun­da ta­lih­siz bir he­li­kop­ter ka­za­sı ya­şa­ma­mı­za rağ­men yan­gın­lar açı­sın­dan iyi bir se­zon ge­çir­dik. Elim ka­za do­la­yı­sıy­la ara­mız­dan ay­rı­lan ar­ka­daş­la­rı­mı­za Al­lah"tan rah­met, ya­kın­la­rı­na Al­lah sa­bır ver­sin. Fe­da­kar ar­ka­daş­la­rı­mız sa­ye­sin­de bir çok yan­gı­na ula­şım za­ma­nı­nın çok al­tın­da bir sü­re­de ula­şa­rak er­ken mü­da­ha­le­de bu­lu­na­rak bü­yük yan­gın­la­rın önü­ne geç­tik. Bu yıl mey­da­na ge­len 240 yan­gın­dan 114 ade­di­nin çı­kış se­be­bi in­san un­su­ru ta­şı­yor. 2008 yı­lın­da ise mey­da­na ge­len 347 adet yan­gın­dan 186 ta­ne­si­nin çı­kış se­be­bin­de in­san un­su­ru bu­lu­nu­yor­du. Bu yıl in­san un­su­ru ne­de­niy­le çı­kan yan­gın­lar­da 159.3 hek­tar or­man ala­nı ya­nar­ken, 2008 yı­lın­da bu ra­kam 391.4 hek­tar idi” de­di.

Sİ­GA­RA NE­DE­NİY­LE
ÇI­KAN YAN­GIN­LAR­DA
YA­NAN ALAN
YÜZ­DE 80 AZAL­DI
çı­kış se­bep­le­rin­de in­san un­su­ru ta­şı­yan yan­gın­lar­da ve ya­nan alan­lar­da gö­rü­len azal­ma­nın ve­ri­len eği­tim­le­re ve hal­kın bi­linç­len­me­si­ne bağ­la­dık­la­rı­nı be­lir­ten İb­ra­him Ay­dın, “2008 yı­lın­da anız yan­gı­nı ne­de­niy­le 3 yan­gın­da 3 hek­tar alan yan­dı. 2009 yı­lın­da ise bu se­bep­le 2 adet yan­gın çı­kar­ken bu yan­gın­lar­da 40 hek­tar alan yan­dı. 2008 yı­lın­da av­cı­lar ta­ra­fın­dan çı­kan 5 adet yan­gın­da 1 hek­tar alan ya­nar­ken, 2009 yı­lın­da av­cı kay­nak­lı hiç­bir yan­gın çık­ma­dı. Böl­ge­miz­de 2008 yı­lın­da 47 adet sga­ra kay­nak­lı yan­gın çı­kar­ken, bu yan­gın­lar­da 220.1 hek­tar alan yan­dı. 2009 yı­lın­da ise si­ga­ra ne­de­niy­le çı­kan yan­gın sa­yı­sı 33"te ka­lır­ken, bu se­bep­le çı­kan yan­gın­lar­da ya­nan alan­da 39 hek­ta­ra düş­tü. Bu­da de­mek olu­yor ki sön­dü­rül­me­den atı­lan si­ga­ra­dan do­la­yı çı­kan yan­gın­lar­da ya­nan alan­lar­da bir ön­ce­ki yı­la oran­la bu yıl yüz­de 80 azal­ma var. Tar­la te­miz­li­ği do­la­yı­sıy­la çı­kan or­man yan­gın­la­rın­da da bir ön­ce­ki yı­la oran­la yüz­de 50 dü­şüş gö­rül­müş­tür. 2008 yı­lın­da kun­dak­la­ma ve tar­la aç­ma ne­de­niy­le 39 yan­gın mey­da­na ge­lir­ken, 2009 yı­lın­da bu ne­den­ler­le 29 yan­gın mey­da­na gel­di. Top­lam­da ise 2008 yı­lın­da in­san un­su­ru ta­şı­yan ya­da yıl­dı­rım ve­ya çı­kış se­be­bi bel­li ol­ma­yan 347 adet yan­gın mey­da­na ge­lir­ken, bu yan­gın­lar­da 663 hek­tar alan yan­dı. 2009 yı­lın­da ise mey­da­na ge­len 240 adet yan­gın­da 250.1 hek­tar alan yan­dı. İki yıl ara­sın­da­ki göz­le gö­rü­le­bi­len bu fark­lı­lık do­la­yı­sıy­la va­tan­daş­la­rı­mı­za dik­kat­le­ri ve du­yar­lı­lık­la­rı do­la­yı­sıy­la te­şek­kür edi­yo­ru­z” şek­lin­de ko­nuş­tu.

YAN­GIN SE­ZO­NU
ÖN­CE­Sİ YA­PI­LAN­LAR
Se­zon ön­ce­si özel­lik­le or­man köy­le­rin­de eği­tim se­mi­ner­le­ri dü­zen­len­di. Yan­gın­lar ko­nu­sun­da va­tan­daş­la­ra uya­rı­cı bro­şür­ler da­ğı­tıl­dı. Ye­rel ve ulu­sal med­ya ara­cı­lı­ğı ile va­tan­da­şa bi­linç­len­di­ri­ci bil­gi­ler ak­ta­rıl­dı. Or­man­lar­da yan­gın­la­rın bü­yü­me­si­ne ne­den olan yer pis­lik­le­ri­nin te­miz­len­me­si­ne bü­yük önem ve­ril­di. Va­tan­daş­la­rın ya­nı sı­ra Or­man İş­let­me Mü­dür­lük­le­rin­de ve şef­lik­ler­de ça­lı­şan per­so­nel se­zon ön­ce­si kon­dis­yon ve eği­tim ola­rak yan­gın­la­ra ha­zır­lan­dı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.