Yaralı şahin tedavi edildi

Yaralı şahin tedavi edildi

Yaralı şahin tedavi edildi

Gerçek Gazetesi
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, ilçede yaralı halde bulunan şahinin tedavisini sağladıklarını ancak yırtıcı kuşun artık uçamayacak durumda olduğunu belirterek, ekolojik denge açısından şahinlerin korunması gerektiğini bildirdi.
Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, Kuşadası'nda vatandaşlar tarafından bulunan yaralı bir şahinin, gittikleri veteriner hekim Çağdaş Kürklü tarafından tedavi edildiğini kaydetti. Yaralı şahinin, vurulması sonucu sağ kanadındaki ana kemiğin tamamen parçalandığının tespit edildiğini anlatan Sürücü, "Operasyonla parçalanan kemikler temizlenerek, düzeltildi ve dokulara dikiş atıldı. Gerekli ilaçlar veri lerek sarılan şahin bakıma alındı. Ancak ne yazık ki gökyüzünde özgürce uçan ve avlanan şahin, artık bakıma muhtaç bir şekilde beslenecek “ dedi.
EKODOST Başkanı Bahattin, Sürücü, yırtıcı kuşların avlanması ve yuvalarına müdahale edilmesinin yasak olduğuna dikkat çekerek, "Ancak av kuşlarını azalttığı ve kümes hayvanlarını avladığı inancıyla yırtıcı kuşlar bilinçsiz kişiler tarafından vurulmaktadır. Şahinlerin çiftçilere faydası vardır. Eğer bir şahin öldürülürse, tarlada 100 fare fazla ürer. Şahinler zararlı hayvanların sayısının kontrolsüz bir şekilde çoğalmasını önlemektedir. Ekolojik dengenin önemli canlılarından olan şahinlerin mutlaka korunmaları gerekir “ diye konuştu.
ŞAHİN (Buteo buteo)
Atmacagiller fa milyasının Buteo cinsine ait bir yırtıcı kuş türüdür. Orta boylu, geniş kanatlı, geniş ve kısa boyunlu olan şahinlerin gaga rengi sarı, uç kısmı ise siyahtır. Yaşam alanı olarak açık alanlara, tarım alanlarına, meralara ve bataklıklara yakın ormanlık alanlarda yaşar ve ürer. Yuvalarını ağaçlara yaparlar. Kış aylarında tarım arazilerinde en fazla görülen yırtıcılardandır. Tarla farasi, kuşlar, tavşanlar, sürüngenler, amfibiler, böcekler ve toprak solucanları gibi canlılardan oluşan besinleri tercih e derler.
Ağır kanat darbeleri ile uçar ve havada asılıymışçasına, kanatlarını çırpmadan uzun süre dururlar. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.